Akinek több nagyobb értékes dolog van a birtokában (akár ház, akár autó, vagy vastag a számlája) az miért gondolja úgy, hogy ő emiatt mindenképpen tiszteletet érdemel?
Az alaphelyzet a következő: van egy idősebb, nőtlen, gyermektelen ismerős, aki folyvást elbüszkélkedik, hogy éppen mije van, akár egy balatoni nyaralója, egy nemrég felhúzott szökőkút az udvarán, vagy egy tényleg igényes kovácsoltvas kapu.
Abszolút megértem, ha büszke ezekre. Csakhogy nem mindenki úgy él, hogy azt szereti, minél több dolgot halmoz fel. Nekem is pl. bőven elég az a színvonal, ahogy most élek. De sokszor oda lyukadunk ki beszélgetés közben, hogy emögött mennyi megfeszített munka van és hogy hány évig le sem hunyta a szemét, annyit kellett dolgoznia, hogy ezt az életét megalapozza.
Félreértés ne essék, nem irigylem tőle, előlem nem vette el, csak mintha ő lenézné egy pöttyet azokat, akik nem szereztek ennyi mindent. Mondom, nekem nincs balatoni nyaralóm sem és nem is különösebben vágyódom rá.
A kérdés pedig arra irányul, hogy az ilyen "életművet" tényleg nagy tisztelet illeti meg? Szerintem a tiszteletet kikövetelni nem lehet, vagy megadjuk valakinek, vagy nem.
És mi van, ha csak te látod bele a sok negatívat, amit ide leírtál?
Nem irigyled, de kiírtál róla egy kérdést. Érdekes.
Megkérdezted már őt, hogy ő lenézi-e a kisebb anyagi helyzettel rendelkezőket, vagy csak te képzeled ezt bele? Jó lenne ezt tisztázni, mert lehet, hogy tévedsz.
És szerintem félreérted, ő nem tiszteletet kér tőled emiatt, hanem csak elmeséli, hogy mi minden történt vele, ő mit csinált, mit ért el.. Ennyi.
Egyébként se lehet egy embert az anyagi helyzete miatt tisztelni. Itt szerintem fogalomzavarban szenvedsz, kérdező.
Én is azt látom, hogy te látod bele a rosszat, mert "neked nincs".
Megdolgozott valamiért, amire büszke. Nyaraló, autó, bármi, büszke rá. Mint ahogy mindeni büszke mindenre, a gyerekére, lakására, bármire amit maga ért el.
És pont te vagy az, aki lekicsinylően nyilatkozik róla. "idősebb" "nőtlen" "gyermektelen" ... Ez mind lekezelő, mintha ettől kevesebb lenne a szemedben. Miközben magadat fényezed a "nekem elég ami van" szöveggel.
Ezért van az, hogy ebben az országban mindenki panaszkodik, mert csak azt tudják elfogadni az emberek, attól érzik jól magukat, ha a másiknak is kevesebb van és a másiknak is szar minden.
És téged miért érdekel, hogy ő tiszteletet akar-e vagy sem? Ha zavar az illető, és nem vagy vele közvetlen kapcsolatban sem, akkor el kell kerülni.
Ha minden ember a magáért építené, kevesebb ideje lenne azzal foglalkozni, hogy a másiknak mije van, és mit gondol.
Látom alaposan megoszlanak a vélemények. Azonban tisztázzunk néhány dolgot.
Mint ahogy írtam nem irigylem, nem sajnálom tőle mert nem tőlem vette el. És nekem valóban nincs szükségem ilyenekre, amik neki kellenek.
Az hogy leírtam hogy nőtlen, az nem lekezelés, hanem tény, nem írhatok mást. Csak azt akartam érzékeltetni, hogy nem a családja számára gyűjtötte, hanem magának. Mert ő így érzi jól magát. Ja, amúgy ő nem "harácsol, mint a hörcsög", hogy ha a másikét meglátja akkor ő is vesz egyet, csak hogy neki is legyen, hanem szépen haladva gyarapodik.
Egyébként konkrétan nem kérdeztem rá, csak amikor beszélsz az illetővel, akkor te is azt éreznéd, mintha ő csak kevésre tartaná a másik embert, mert az nem szerzett annyi mindent.
És attól, hogy ezek nekem nincsenek és nem is igénylem, egyáltalán nem panaszkodás céljából írtam le. Csak szerintem azért mert neki mindezek megvannak ez még nem érdemel tiszteletet.
Lehet, hogy kispolgári mentalitásom van, de most attól nem fogok hasra esni, hogy másnak 3 háza van meg 3 autója stb. Még akkor sem ha éjt nappallá téve dolgozott érte.
Mondott vagy tett olyasmit amivel azt feljezte ki hogy elvárja tőled ezt a tiszteletet vagy ezt csak te gondolod?
nekem is van házam, kocsim és mi is munkával értük el, de attól mert van, még nem várjuk el másoktól, hogy ezért (vagy másért) tiszteljenek és soha nem is mondtunk senkinek hasonlót sem. Van és kész.
Honnan veszed hogy szerinte tisztelni KELL az életművét?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!