Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Hogyan változzak meg? Kedveseb...

Hogyan változzak meg? Kedvesebb, önállóbb, szabadabb, kevésbé önző és segítőkész akarok lenni.

Figyelt kérdés

Szóval a sztori: Találkoztam az unokatesóimmal és a családjukkal. A családjuk nagyon más, mint a miénk. Sok-sok éve nem láttam őket, ezért a rácsodálkozás.

Az egyik gyerek, 14, nagyon segítőkész, lovagias, szépen kommunikálnak, a "köszönöm, bocsánat, miben segíthetek, segítek," stb mindennapos náluk. Magától segít és nagyon önálló.

A másik, 12, csendes, de úgyanúgy illedelmes.

A kicsi nagyon neveletlen, de szerintem pár év múlva ő is ilyen jólnevelt lesz.

Vagyok én, 20, önállótlan, a gyerekek szinte önállóbbak, mint én. Azt vettem észre, hogy én nem vagyok ilyen jólnevelt. Nem a szüleimet akarom ezzel, támadni, de nálunk a "köszönöm,kérlek, kéremszépen, bocsánat, segítek" stb. fényévente egyszer, ha vannak. Ebből kifolyólag én sem mondom ezeket, egyszerűen eszembe sem jutott.

Barátaim nincsenek, de ez az én hibám, most már látom miért.

Ők szépen kommunikálnak ugyan, de az apa vezetés közben káromkodik, mikor egykét idió.a nem tud vezetni. Nem úgy, mint egy kocsis, de szabadon kifejezi magát és utána nem ideges.

A mi családunkban azért is leszúrtak minket, ha azt mondtuk/mondjuk, hogy hü..e, de ennek ellenére a családom nagyon csúnyán beszél, viszont nem káromkodik. Értsd: nem használnak csúnya szavakat, de ingerültek, feszültek, ha szabad olyat mondani bunkók szinte mindig.

A gyerekek nem igazán káromkodnak ott. A két nagy csak akkor, ha valaki gyökér és jelzőket használnak rá, de mint egy kocsis, ok nélkül, csak a hecc kedvéért sose.

A kicsi csak néha, ő sem gyakran, neki néha ez még vicces, de ő 10 alatt van. Ilyenkor rászólnak és abbahagyja.

Szóval a történet lényege: hogy legyek olyan, mint ők?

Én nagyon önző vagyok, a kajámat, tárgyaimat sosem osztom meg senkivel.

Szeretnék változtatni. Átnevelhetem még magam ennyi idősen? Lehetek jólnevelt, illedelmes, szépen kommunikáló, kedves, lovagias? Ha igen, hogyan?

Szinte feltölt ez a fajta hozzáállásuk az emberekhez.

Én nem tudok ennyire szabadon kommunikálni itthon, sem pozitív (senki nem csinálja ezt itthon), sem negatív (néha csúnya szavak) irámnyába és ez nagyon toxikus, így utólag jövök rá.

Valamint: hogyan legyek önállóbb? anyám most, 20 évesen is mindenhova kísér, stb, szinte a 12 éves önállóbb, nem csodálom, hogy senkim sincs.

Légyszi adjatok tippeket, köszönöm!

A durva az, hogy elég silány suliba jártam, ehhez a viselkedéshez nem vagyok szokva, ezért nem tűnt fel, hogy mekkora tapló voltam eddig.A környezetemben az "oltogatás", verbális bullying a normális.

2020. júl. 9. 18:46
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
Valamilyen szinten hasonlítok rád,mármint a családi hátterem inkább.Én szerintem illedelmes vagyok,plusz segítőkész is.Attól hogy a család udvariatlan,nem jelenti azt,hogy neked is annak kell lenni.Szerintem az ilyen családokhoz türelem kell,ha ez megvan akkor már sokkal könnyebb illedelmesnek lenni velük.(Türelmet meg lehet fejleszteni több módon is.)Az önzösségen is túl lehet lépni,Bevallom,hogy fiatalon én is borzasztóan irigy voltam.Ebben az esetbe gondolkodj el,"Miért is nem akarok megosztozni ezzen?".Kaja téren inkább azzon gondolkodnék el,hogy csak az az 1 szem/darab hiányozna?Bár hozzá teszem,hogy itt is van egészséges önzőség,nem kell mindig mindenkinek adnod/őket előrébb hoznod.Önzetlenségből is van túl sok,mivel így fogsz önösérdekű emberekkel barátkozni a végén.Esetleg próbálj elmenni önkénteskedni,ott lehet találsz barátokat is.A kísérgetésre pedig azt tanácsonlnám,hogy próbálj elmenni ismeretlen helyekre,amik közzel vannak olyan helyekhez amiket már ismersz,pár utca az elején,utána hozzá szokhatsz,próbáld az utca neveket is összekötni.Ó és a csúnya beszédet bekategórozálnám,hogy miért is teszed,utána könnyebb elene tenni.
2020. júl. 30. 09:04
 12/12 A kérdező kommentje:

Félreérted, én nem velük akarok illedelmes lenni, hanem mindenki mással. Ők nem érdemlik meg, meg remélem egyszer el is költözhetek (nemsokára)

Az önkénteskedés jó ötlet, köszi. :)

Köszi a többi tippet is :)

2020. júl. 31. 20:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!