Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért írják sokan így ezt a...

Miért írják sokan így ezt a szót: "nőlnek"? Vagy ez így helyes?

Figyelt kérdés

Neten egyre több helyen olvasom, hogy sokan így írják ezt a szót. Előbb is láttam: "tuják hosszú évekig nőlnek" vagy "meg fognak nőlni a fák".

Életemben nem tanultam ezt, de már kezdek kételkedni benne, hogy mi a helyes.

2020. máj. 30. 17:59
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
59%

A fiú esetében egyeseknek az lehet a tévesztő, hogy az alapszó hosszú "ú"-ra végződik:fiú. Ebből következteti ki (tévesen) a fiúnk-at.

Ha már ilyesmik felvetődtek, én is írok egy szót: "fókuszál". Nem szebb az "összpontosít"?

Ja, még valami: 3 óra "magasságában". Miért nem 3 órakor?

2020. máj. 30. 18:31
 12/15 anonim ***** válasza:
70%
Biztos azért írják így egyesek mert így is mondják, és azt gondolják így helyes az írása. Szerintem ez nem feltétlen műveletlenség amúgy, ha nem lenne helyesírás ellenőrző sokan fognák itt a fejüket gyakorin miattam is, annak ellenére, hogy műveletlen egyáltalán nem vagyok csupán nekem mondjuk ez megy kevésbé nem a matek vagy a fizika vagy a kémia vagy bármi más. :)
2020. máj. 30. 18:41
 13/15 anonim ***** válasza:
100%
Csakhogy van helyesírás ellenőrző, mégis írják hogy nől, hadják, muszály, stb... Ez nem egyszerűen műveletlenség, hanem totális igénytelenség.
2020. máj. 30. 18:42
 14/15 anonim ***** válasza:
100%
Baranyai tájszó, pasim is folyton azt mondja hogy "fől a leves", meg "nől a hajam", kicsinál vele 😂
2020. máj. 30. 20:07
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

#14,

A pasid elődei nem lettek Felvidékről Baranyába telepítve a háború után?

A válaszodról jut eszembe, hogy a Garam mentén is ezt hallottam: fől a leves, nől a gabona stb. Sokan lettek onnan Baranyába telepítve...

2020. máj. 30. 21:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!