Ingyenes ,jó IQ tesztek?
Tudnátok ajánlani, linkelni olyan IQ teszteket amik ingyenesek, és nem kell valami SMS-t küldeni vagy valami?Jó lenne ha magyar lenne.
A válaszokat köszönöm.
köszi!
(manapság ezt 'rossz hírű' értelemben használják – azt hiszem, hogy az iskolában is ilyen megkülönöztetéssel tanítják a híres/hírhedt szópárt –, bár régen tényleg jelentett pozitívat is. :-)
A "hírhedt" az mindig negatívat jelentett és sosem pozitívat!
Híres hadvezér, költő, színész..., de hírhedt ellenség, gyilkos, betörő...
a te életedben lehet, hogy így volt, de ha belenézel az értelmező szótárba, akkor láthatod, hogy "elavult" jelzéssel 'híres, nagyhírű' jelentése is van (/volt)
vagy ebben a régebbi kiadásban is:
meg a Cz–F-ben is említtetik a pozitív jelentés:
de emellett én is tudom, hogy mi már ennek megfelelően tanultuk/tanuljuk:
https://www.gyakorikerdesek.hu/egyeb-kerdesek__egyeb-kerdese..
#6,
tényleg van a Magyar Értelmező Kéziszótárban 2.jelentéseként ilyen magyarázata (híres), de ahogy Te is írod: elavult.
Akkor miért kell 2020-ban elavult, ráadásul épp ellenkező jelentésű formáját használni egy szónak?
"Akkor miért kell 2020-ban elavult, ráadásul épp ellenkező jelentésű formáját használni egy szónak?"
Azért ti is bőven átnyálaztátok az értelmezőt. Tévedni emberi dolog, mire jó ez a mellveregetés? Legalább mindannyian egy életre megtanultuk ebből a kérdésből. :D
"Akkor miért kell 2020-ban elavult, ráadásul épp ellenkező jelentésű formáját használni egy szónak?"
"kell"? nem is értem a kérdést, mármint hogy hogy merült fel.
nem kell. egyszerű a szitu:
azt írta valaki, hogy "A "hírhedt" az mindig negatívat jelentett és sosem pozitívat!"
én megmutattam, hogy nem így van. ennyi.
BTW:
"épp ellenkező jelentésű formáját":
igen, most éppen ellenkező, bár ez nyilván nem mindig volt így, érdekes lenne tudni, hogy hogyan alakult ez át, hogyan hasadt ketté a szó jelentése a két forma mentén. :-)
BTW2, kis színes:
vannak még olyan szavak amelyek a jelentésük ellenkezőjét is jelentik, pl. a kies, kitakar, kölcsönöz, idejekorán.
enantioszémiának hívják ezt, érdekes dolog, ld.:
ezek a furcsa jelentéspárok általában teljesen jól elvannak egymás mellett (a szövegkörnyezet egyértelműsíti), de azért időről időre vitát generálnak... (ma sem úsztuk meg :-)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!