Miért hívják egyesek a cigányokat is magyarnak?
Én értem, hogy az állampolgársága jogilag magyar, de soha nem láttam még cigányt, aki kikérte volna magának, hogy őt cigánynak nevezték és nem magyarnak. Olyat viszont már igen, aki megsértődött, hogy "lemagyarozták".
Miért nem gondolom, hogy magyar?
Azért, amiért az itt élő kínai vagy más kisebbségi etnikum sem magyar: más nép, teljesen más értékrenddel és szokásokkal, inkább a sajátjaikkal haverkodnak, házasodnak, nem a többségi magyarokkal. Nincs ezzel semmi baj, de akkor ne hívjuk magyarnak.
Ne keverd a két dolgot.
A cigány az egy származási dolog, a magyar meg egy hovatartozás.
Két féle értelmezése van a nemzet szónak:
1. állampolgárságon alapuló nemzet,
2. kulturális nemzet (itt a kapocs ol. a nyelv, a közös szokások és hagyományok).
Mindkét értelmezésnek van helye, mondjuk a mai globalizált világban ez közel sem egyoldalú kérdés.
Ha ilyen értelemben használod, akkor ezt mindig tisztázd, és akkor meg fogják érteni.
Csak akkor tedd hozzá: cigány származású, magyar származású, vagy pedig cigány kultúrájú, magyar kultúrájú.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!