Ki akar még rajtam kívül Szeged szlavisztika szakra menni?
Nem készülök odamenni és nem is ismerek ilyet. Csak azért kommentelek, hogy sok sikert kívánjak és azt tanácsolom, nézd levegőnek az első kommentelőhöz hasonló embereket. Inkább foglalkozz olyannal, amit szeretsz, mint hogy te legyél az ötvenmilliomodik gépészmérnök, aki "há' mer' ebbe' van a pénz he" alapon választott és annyira boldog az állítólagos milliós fizetésével, hogy legkedvesebb időtöltése a gyakorin kritizálni mindenkit, aki az aktuális sztárszakmák szűk körén kívül eső lehetőségeket is fontolóra vesz.
Üdv: egy egészségügyis
Én pár éve Szegeden végeztem el a szlavisztikát, hát nem sok értelme volt :( Szegeden amúgy oroszból max. fordítónak tanulhatsz tovább, tolmácsnak nem. És a némettel egyáltalán nem párosíthatod.
Ha tolmács szeretnél lenni, menj el valamilyen gazdasági, egészségügyi, műszaki, vagy akár egy nemzetközi tanulmányok alapképzésre, mert ezeken viszont jó lehetőségek vannak a hozzá kapcsolódó szaknyelv megtanulására. Fordító-tolmács MA-ra bármilyen alapszakkal jelentkezhetsz, viszont az orosszal nagyon korlátozottak lesznek a lehetőségeid az egyetemválasztás terén. Talán a BME-n tudsz orosz tolmácsnak tanulni, de csak megfelelő számú jelentkező esetén indítják el, és piszok drága is.
Az a baj ezekkel a szakokkal, hogy diplomával a kezedben ugyanott fogsz tartani, mint az érettségivel. És még a nyelvet sem fogod rendesen tudni, mert annak az oktatására csak jóval kisebb hangsúlyt fektetnek, mint pl. az irodalomra, nyelvészetre.
Szóval ha jelöltél még mást is ezen kívül, szerintem érdemes lenne átgondolnod, mert sem a céljaid szempontjából, sem alapvetően nem éri meg. Én nem ismerek olyat, aki orosz tolmács lett volna ezzel a szakkal. Sőt, a legtöbben harmadévben inkább beadták a jelentkezésüket egy piacképesebb képzésre. Az én 5-ös diplomám is csak poháralátétnek jó. Pedig azt hittem, én majd ezzel megváltom a világot. :) Azóta felsőfokúm van oroszból, de ehhez nem az egyetem segített hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!