Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Egyetemisták! Tippek jó...

Egyetemisták! Tippek jó időbeosztáshoz, egészséges életmódhoz?

Figyelt kérdés
Most kezdtem a 4. félévem az egyetemen és most érzem azt, hogy nekem ez így elég volt. Nagyon rosszul érzem magam, mindig fáradt vagyok, nem tudok aludni, nincsen semmi energiám semmihez, meghíztam, kapkodok és el vagyok maradva sok mindennel stb., ezen szeretnék változtatni. Viszont fogalmam sincs, hogy hogyan álljak hozzá, mikor, mit, hogyan tudnék megoldani. Próbálkoztam már vele és nagyon nehéz, nem tudtam véghez is vinni a terveimet. Úgy érzem, hogy nem vagyok képes ennyi mindent észben tartani, mindenre odafigyelni, mindenre időt szakítani, mindent megcsinálni és mindenben teljesíteni. Viszont valahogyan muszáj lenne, mert szeretném tovább így folytatni.
2020. febr. 9. 14:11
 1/5 anonim ***** válasza:

Helló!

Szintén a 4. félévem kezdem az egyetemen, és nagyon hasonló gondolatok szoktak a fejemben félévkezdéskor lejátszódni: Szar lesz a félévem, nem tudom megtanulni ezt a sok anyagot, meg fogok bukni stb. Viszont még mindig itt vagyok, egész jó átlagaim is szoktak lenni (3.8 - 4.2 közöttiek). Lenne pár kérdésem előzetesen:

- Ténylegesen szereted azt a szakot amit jelenleg tanulsz az egyetemen?

- Hogyan táplálkozol? Vitaminhiány miatt is kialakulhat fáradtság, alvászavar és társai.

2020. febr. 9. 14:26
 2/5 anonim ***** válasza:

Étrend változtatása és a mozgás tudna segíteni ezen.

Akármilyen diétát (a diéta nem kalória deficitet jelent, csak meg van kötve mit eszel) nehéz elkezdeni, de ha sikerül egy neked megoldható "életmódra" ráállni, akkor könnyű követni.

Pl.: Egyetemistaként én úgy csinálom, hogy 2-3 napra elrőre megcsinálom minden étkezésemet a reggelin kívűl.

Ez mosogatással, mindennel együtt ez kb 2 óra, amit ha leosztasz 2 vagy 3 napra (mert igazából mindegy, csak nagyobb mennyisében csinálod a 3 nap esetén, ugyna annyi idő) akkor rájösz hogy még időt is spórolok.

... és tudom pontosan mit és abból mennyit viszek be a szervezetembe.

Meg olcsóbb is. Plusz könnyebben előre tudsz tervezni, mert gramra pontosan le van bontva az étkezésed és így tudod pontosan mennyit költesz kajára.

Amit nehéz visszanézne, ha reggel fornettivel, majd gyrosszal kezded a napot és veszel egy kis Lays-t, kicsi Kólát stb...

Az mozgás terén nekem az egyetemi konditerem vált be, akkor megyek amikor pont tudok és elég olcsó. Heti 4x megyek, ami alkalmanként 2 óra átöltözéssel, zuhanyzással, mindennel szóval ezt sem mondanám megerőltetőnek.

Ha elkezdesz normálisan étkezni és rendszeresen mozogni sokkal jobb lesz a közérzeted és önbecsülésed viszonylag hamar.

2020. febr. 9. 14:48
 3/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen!

1# Igen, a szakomat szeretem és igazából a tanulással van a legkevesebb problémám. Mármint nem okoz nagy nehézséget és eleve én választottam, én akartam, szeretem, szóval ennek megfelelően csinálom és teszem a dolgom. Itt is inkább csak az időbeosztással van a problémám. Például ebben a félévben csak 10 tárgyam van, ebből pedig 7 olyan órám lesz egy héten, amelyekre óráról órára készülnöm kell és ez azért nagyon sok időt igényel (olvasni, írni, tanulni). Ezt is jobban meg kellene terveznem, jobban be kellene osztanom az időm és a feladatokat is, mert sajnos egyszer csak azon kapom majd magam, hogy megint millió dolgom van, mert ez elmaradt, ezt még meg kell csinálnom, ezt nem tudtam befejezni, előbb kellett volna elkezdeni és így tovább. Viszont ezt még meg szoktam oldani valahogyan, mert muszáj vagy legalábbis nekem fontos, hogy jó eredményeim legyenek. Ugyanakkor, ami már sokkal nehezebb azok a hétköznapi dolgok, mint pl. alvás, étkezés és mozgás. Ezek sajnos a háttérbe szorulnak, nem foglalkozom vele, nem figyelek rá oda és nekem ez jelenti a nagyobb kihívást, hogy ezt megoldjam.

2# Ez az előre elkészített kaja nagyon jól hangzik :) Ehhez tudnál esetleg egy-két konkrét ötletet adni? Hogy miket eszel, hogyan készíted el stb.? Csak azért kérdezem, mert én ezzel például teljesen meg vagyok lőve. Mióta egyetemre járok azóta reggelizni soha nem szoktam, este vacsorára eszek valami főtt ételt vagy valami hideget és napközben vagy nem eszek semmit vagy pedig ami gyorsan a kezem ügyébe akad pl. gyümölcs, joghurt, szendvics. Szóval ez így nyilvánvalóan nem jó, mert nincsen benne semmi rendszer, nem egészséges stb., csak nagyon nem tudom, hogy mégis mit tudnék kitalálni helyette, mert nem ehhez vagyok hozzászokva. Szerencsére én mondjuk nem nasizom, hogy csoki, keksz, chips és üdítőket vagy alkoholt sem iszom, de szendvics és egyéb pékáruk azért befigyelnek és ez sem jó.

Nálam a sport is az a kategória, hogy sokszor inkább félrerakom és majd holnap...Pedig tudom, hogy biztosan segítene, biztos jobban érezném magam, jobb lenne a közérzetem, sokan mondják, hogy energikusabbak és frissebbek is a mozgásnak köszönhetően, biztos lenne valami látszatja is, de nekem valahogyan mindig kudarcba fulladtak eddig a próbálkozásaim. Nagyon nehezen veszem rá magam erre is és ennek is sokszor a pocsék időbeosztásom az oka, mert most még tanulnom kell, mert nem aludtam és fáradt vagyok, áááá már nem érek oda és így tovább. Kipróbáltam, hogy el fogok járni mondjuk reggelente, mert akkor legalább nem alszom át a fél napot, már rögtön tevékenyen kezdem a napomat stb., de pár hét után már inkább aludtam. Este is azt éreztem, hogy fú most inkább tanulok, nem kellene elmenni, mert akkor mennyi időm marad erre és erre, így is késő van már, fáradt is vagyok. Itt is valahogyan ki kellene találnom egy rendszert, hogy pl. mindig ekkor megyek és ezt betartom, csak eddig nem sikerült még hosszú távon.

2020. febr. 9. 15:38
 4/5 anonim ***** válasza:

Ha egyszerre akarsz minden területen drasztikusan váltani az nagyon nehéz lesz.

Én azt javaslom, hogy tűzz ki heti 3x40percet sportra. Ez az elején lehet akár csak egy tempósabb séta is, az a lényeg, hogy olyan mozgásformát válassz, ami kikapcsol, feltölt és nem megy el tőle a kedved. Majd ezt a heti 3 alkalmat fel lehet emelni 5re is, de ha már a 3 fixen megvan az szuper. Persze, ha intenzívebb mozgást szeretnél akkor a sétából lehet futás, vagy akár terembe járás is idővel. Csak legyen meg a fix időpont.

Étkezésnél is az lenne a legfontosabb, hogy legyen benne rendszer. Youtube-on találsz 1000 videot ha beírod, hogy meal prep. Ez az elején melós, de ha eleinte csak a reggelit összedobod esténként már akkor előrébb vagy. Ha pedig már úgy érzed, hogy lenne több időd, akkor mehet az előre főzés is. Szóval nem kell egyből mintaétrendet összeállítani, szép fokozatosan is el lehet jutni odáig.

Plusz azt nézd meg, hogy hol megy el az időd,hol tudnál időtnyerni és köss kompromisszumokat magaddal. Pl én imádok reggel komótosan készülődni, 1 óra minimum kell keléstől indulásig. Ha innen vennék el időt magamtól akkor egész nap nyűgös lennék. Viszont utazás közben és hasztalan katalógusos órákon vagy lyukasokban simán lehet tanulni. Régen mindig úgy voltam vele, hogy oké most csak fél órám van 2 előadás között, addig nyomkodom a telómat. Most viszont simán nekiállok tanulni ha éppen nem kajálok és egyedül vagyok. Tök sokat számít.

A legfontosabb, hogy hatékonyan tanulj. Mert nem tűnik soknak, ha egy-egy tárgyra 45 perc helyett 60 percet tanulsz, de ez 3 tárgynál már 45 perc. Ami pont elég egy edzésre vagy főzésre vagy akár csak kikapcsolódásra. Plusz nyilván sorrendet kell állítani a tárgyak között is. Nem kell mindig mindenre tanulni, a leghasznosabb tárgyakra összpontosíts, a többiből ne tanuld magad halálra. Hiszen a legfontosabb az egészség, minden más csak utána jön.

2020. febr. 9. 17:06
 5/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen!

Igazad van, lehetséges, hogy jobb ha kisebb lépésekben próbálok haladni és akkor talán ez is motivál, ha így egyszer-egyszer sikerül betartani.

Reggel nekem is elég sok időm elmegy, azon lenne mit faragni. Gyorsan elkészülök (a cuccom már este összepakolom, gyorsan megmosakszok, sminkelek, felöltözöm stb.), de nehezen kelek és kell egy kis idő, amíg mondjuk "magamhoz térek" és kb. 20 perc mire beérek a suliba. A szüneteket próbálom én is kihasználni, illetve nekem az vált még be, hogy órák után ottmaradok az egyetemen tanulni, mert ott jobban megy, mint otthon vagy a kollégiumban. Csak ebből sokszor az lett, hogy pl. éhes voltam és kellene valamit enni vagy valaki megtalált, segítsek ebben, mutassam meg azt, kísérjem el és hasonlók, de ezt is megpróbálom rendszeresebbé tenni.

2020. febr. 9. 19:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!