Inkább a második nevet használnátok ilyen esetben? (kifejtem lent)
Ezek szerint hivatalosan (az igazolványokban) nem akarsz semmin sem változtatni, csak a mindennapos használaton (megszólításokon).
Ha jól sejtem, eddig mindenki az első keresztneveden ismert (szólított)? Akkor szerintem kezdd avval, hogy ezentúl minden létező helyre (az iskolai füzeteidre, a dolgozataid tetejére, a névsorokba, az ellenőrződbe stb.) következetesen kiírod mindkét keresztnevedet. Jó eséllyel pár napig mindenki csodálkozik majd, de utána megszokják. Esetleg néhány ismerősöd poénkodik ezen néhányat, pl. a - számukra - "új" neveden szólít meg - de hát pont ezt akarod, nem?
Miután mindenki megszokta, hogy (a példádnál maradva) nem csak Hanna vagy, hanem Alexa is; megkérheted a barátaidat, hogy szólítsanak a második keresztneveden. Ez majd szépen lassan elterjed az osztályban meg az ismerőseid között. Ha esetleg új környezetbe kerülsz (pl. új szakkör, új sportegyesület, akármi), ott eleve úgy mutatkozol be, ahogyan szeretnél.
Az meg sajnos bárhol, bármikor előfordulhat, hogy nem a Neked tetsző módon szólítanak meg. Nekem ugyan csak egy keresztnevem van, de a vezetéknevemet rengetegszer félregépelték már :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!