Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Inkább a második nevet használ...

Inkább a második nevet használnátok ilyen esetben? (kifejtem lent)

Figyelt kérdés
Egy nagyon átlagos és gyakori vezetéknévhez van egy (szerintem) borzalmas keresztnevem, és egy egészen tetsző, de szintén elég gyakori második keresztnevem. Mostanában gondolkoztam azon, hogy esetleg a második nevemet használjam, de félek, hogy senki nem tudná megszokni, és így hívni. Ezen kívül az emberek hajlamosak a 3 nevű emberek nevéből lecsapni az utolsót, és az ha elkezdeném használni a második nevem, eléggé sok kellemetlen helyzethez vezethetne.

2019. aug. 15. 22:54
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
100%

Ezek szerint hivatalosan (az igazolványokban) nem akarsz semmin sem változtatni, csak a mindennapos használaton (megszólításokon).

Ha jól sejtem, eddig mindenki az első keresztneveden ismert (szólított)? Akkor szerintem kezdd avval, hogy ezentúl minden létező helyre (az iskolai füzeteidre, a dolgozataid tetejére, a névsorokba, az ellenőrződbe stb.) következetesen kiírod mindkét keresztnevedet. Jó eséllyel pár napig mindenki csodálkozik majd, de utána megszokják. Esetleg néhány ismerősöd poénkodik ezen néhányat, pl. a - számukra - "új" neveden szólít meg - de hát pont ezt akarod, nem?

Miután mindenki megszokta, hogy (a példádnál maradva) nem csak Hanna vagy, hanem Alexa is; megkérheted a barátaidat, hogy szólítsanak a második keresztneveden. Ez majd szépen lassan elterjed az osztályban meg az ismerőseid között. Ha esetleg új környezetbe kerülsz (pl. új szakkör, új sportegyesület, akármi), ott eleve úgy mutatkozol be, ahogyan szeretnél.

Az meg sajnos bárhol, bármikor előfordulhat, hogy nem a Neked tetsző módon szólítanak meg. Nekem ugyan csak egy keresztnevem van, de a vezetéknevemet rengetegszer félregépelték már :-)

2019. szept. 3. 19:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!