Ilyen esetekben be kell szállni a költségekbe?
4 barátommal egyik kedvenc együttesünk koncertjén voltunk a hétvégén. Hajnalban hazafelé viszont az autót vezető srác kicsit figyelmetlen volt (gondolom a fáradtság miatt), és egy kanyarban az út menti árokba csúsztunk a kocsival. Szerencsére senki sem sérült meg, viszont az autóval nem tudtunk tovább menni, sem az árokból kihúzni, így végül autómentőt kellett hívni, és trélerrel vitték haza a kocsit.
A srác pedig most követeli, hogy a mentés árát osszuk el öt felé, mert öten voltunk, és közösen kell állnunk a költségeket, szóval fizessük ki neki a ránk eső részt. Az egyik haver bele is ment szó nélkül, a másik kettő viszont ellenkezik. Azt mondják, nem az ő hibájukból történt a baleset, utasként nem felelősek azért, hogy a sofőr nem biztonságosan vezetett, és ez lett a vége. Szóval nem akarnak fizetni, mert szerintük a sofőr hibája volt az egész.
Én nem tudom, mit gondoljak, mindkét álláspontban van igazság. Nem szeretném ha emiatt nagy viták lennének a kis baráti körünkben.
Szerintetek mit kellene tenni? Tényleg jogos, hogy a srác azt akarja, osztozzunk a költségeken? Számít egyáltalán ilyenkor, hogy hibázott-e valaki a balesetben?
A 2-es válaszoló mondta meg a tutit.
Fel kellene fogni, hogy aki autót vezet, és embereket szállít, az nagy felelősséget vállal.
Az, hogy ő nem választotta meg a helyes sebességet, az nem az utasok hibája.
Ettől függetlenül, ha jó haver, és nem áll túl fényesen anyagilag, jófejségből be lehet szállni, de nem kell.
Viszont az elvárható, hogy a benzinköltségbe beszálljatok ti utasok is. Ez utóbbit kérni sem kell a sofőrnek, annyira egyértelmű.
Én egyszer a barátnőmet fuvaroztam, és átléptem a sebességet, megbüntetett a rendőr. Eszembe sem jutott elkérni tőle, de elvette a csekket, és befizette, hiába tiltakoztam, mondta hogy miatta mentem arra.
Szóval, nem kötelező, de nem is tilos. :-) azért mégiscsak a haverod
A benzinköltséget természetesen közösen fizettük, ez nem is kérdés, ezt mindig így szoktuk (elég sokat járunk közösen szórakozni).
Viszont ez már kényesebb dolog. És itt annyira nem is a pénzről szól ez szerintem, hanem inkább az "én szívok, akkor szívjatok velem ti is, ha már ott voltatok" hozzáállásról. Mert azt mondta, ha nem mentünk volna a koncertre, akkor nem kellett volna fáradtan vezetnie, és nem történik meg a baleset sem, szóval közös döntés volt az is, hogy egyáltalán menjünk.
Szerencsére a szerelési költségekhez nem kér hozzájárulást, de a tréler díján mindenképp osztozni akar.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!