Kezdőoldal » Emberek » Barátok, barátságok » Hogy hidalható át a vagyoni...

Hogy hidalható át a vagyoni különbség?

Figyelt kérdés

A legjobb barátommal már 10-12 éve legjobb barátok vagyunk, még gimnázium elején ismerkedtünk meg. Hasonló családból jöttünk, és az érdeklődésünk is hasonló volt, így jól kijöttünk egymással.

Aztán pár szerencsés (vagy szerencsétlen, ahogy nézzük) véletlennek köszönhetően ő humán pályára ment, én reálra. Ő andragógiát végzett, én mérnök informatikát.

A két szakkal a fizetések és az elhelyezkedési lehetőségek nem azonosak, így elég nehéz helyzetbe kerültem. Ő folyamatosan panaszkodik, hogy Magyarországon nem lehet megélni (minimálbér körüli összeget keres), én viszont mérnök informatikusként nagyon jól keresek, igyekszem persze empatikus lenni, de nehéz őszintén átéreznem a helyzetet, lévén sose voltam ilyen helyzetben.

Nehéz közös programot szervezni, mert én annyi helyre mennék (mozi, színház, étterem, wellness, bulizás), neki viszont érthető módon sosincs pénze. Sokszor felajánlottam már, hogy meghívom, de mindig határozottan elutasította ezt, így nem is erőltettem a dolgot.

Sokszor szokta mondani, hogy nekem könnyű, mert pár év múlva már tudok venni magamnak egy saját kis lakást, neki meg erre ebben az országban sosem lesz esélye. Ez sajnos tulajdonképpen igaz is. Erre egy héttel ezelőtt szüleim közölték velem, hogy hosszú évek óta spórolnak már valamire (egyedüli gyerek vagyok), mégpedig arra, hogy vegyenek nekem egy lakást. És meg is vették, egy közepes méretű lakást, bent a belvárosban.

Én nagyon nagyon örülök neki, de nem mertem elmondani a barátomnak. Napok óta görcsben van miatta a gyomorom. Biztos vagyok benne, hogy ezt aztán pláne nehezen viselné és igazságtalannak tartaná, és tulajdonképpen nekem is van egy lelkiismeretfurdalásom emiatt.

Egészen biztos, hogy nehezebb lehet az ő helyzetében lenni (és nem is cserélnék vele), de nekem is elég nehéz. Sajnos félek, hogy ez már teljesen tönkre is teszi a barátságunk, ha eddig még nem ment volna teljesen tönkre.

Mit tegyek? Lehet ezt egyáltalán kezelni bármennyi empátiával is?

Én például ha az ő helyzetébe képzelem magam, könnyen lehet, hogy megszüntetném ezt a barátságom. De ezt nagyon nem akarom.

2015. okt. 1. 21:27
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

Minden válaszban vannak érdekes gondolatok, némelyik egészen elgondolkodtatott. Mielőtt valakiben felmerülne, közlöm, hogy én nem pontoztam senkit se fel, se le.

Egy ilyen kérdésnél nem tudom ki és miért pontoz, itt nincs hasznos és nem hasznos válasz.

2015. okt. 1. 23:43
 12/21 anonim ***** válasza:
100%
A kérdésedre a válaszom : Igyekezzél úgy áthidalni ezt a helyzetet, hogy segítesz a barátodnak egy jól fizető állást szerezni a kapcsolataid és ismeretségi köröd felhasználásának segítségével is.
2015. okt. 1. 23:54
 13/21 anonim ***** válasza:
100%

" igyekszem persze empatikus lenni, de nehéz őszintén átéreznem a helyzetet, lévén sose voltam ilyen helyzetben. "

Még lehetsz, csak 25 vagy, nem tudod, mit hoz a jövő. 20 év múlva lehet, a "barátod" 10x sikeresebb lesz, mint te. Ne légy már ilyen beképzelt pár év munkától.

2015. okt. 2. 00:15
 14/21 anonim ***** válasza:

Mind a két oldalon álltam már, és mind a kettő tud baromi kellemetlen lenni, akármilyen jó is a barátság. Van egy barátom, fiatalabb nálam (nem sokkal), én pár éve fejeztem be a középiskolát, ő tavaly. Akkor sem voltam szerencsés típus, de mivel rögtön elmentem dolgozni (gyárba), ezért volt pénzem. Az ég világon semmi luxus programot nem akartam, csak néha beülni valahova egy sütire, elmenni egy koncertre, kimenni a strandra... és mindig csak egy punnyadt "á én nem megyek sehová mert nincs semmi pénzem" volt a válasz. Pedig valójában bőven rá tudott volna áldozni havonta kétezer forintot arra, hogy valamerre elmenjünk, csak mindig más volt fontosabb. De nem ez a lényeg, hanem hogy tényleg borzalmasan kínos, mikor két ember nem tud elmenni SEHOVÁ, mert az egyik teljesen belehergeli magát, hogy neki sz*r az egész élete.

Aztán a másik szemszög... én ott hagytam a munkahelyem, elmentem egyetemre. Nem dolgoztam mellette, akkor még nem éreztem szükségét. Nem voltam megszorulva, mert voltak megtakarításaim, de azért közel sem engedhettem meg magamnak mindent. Eddigre az én barátom elvégezte az iskolát, közölte, hogy ő a saját szakmájában nem akar dolgozni, mert sz*r, és majd biztos talál valamit. Ez be is jött neki, a sógora gondolkodás nélkül odaszervezte a saját munkahelyére egy olyan pozícióba, amihez fingja nincs, és azóta is napi szinten hallgatom, hogy mennyire nehéz neki, mert elvárják tőle, hogy meg tudja csinálni, de nem tudja. Közben az apja kifizette neki a jogosítványt, de félbehagyta, mert neki ahhoz nincs idegzete. Az anyjától kapott kb. fél millió forintot, "kezdőtőke" címszó alatt. Amin felül rendszeresen kapott mindkettőjüktől havi 5-10.000 forintokat, cigarettát, stb. A saját fizetéséből semmire nem kellett költenie a bulizáson kívül. Igaz, volt egy barátnője, akit folyamatosan elhalmozott ajándékokkal, és magának is szeretett vásárolgatni.

És igen, mikor én vacak helyzetben voltam, csak mert tanulni akartam, ő pedig MINDENT megkapott csak úgy, és két kézzel kezdte szórni a pénzt, bizony irigy voltam, és igazságtalannak tartottam.

DE én meg is mondtam neki, ha valami nem tetszett... nem éreztem egyszer sem, hogy ez a dolog a kapcsolatunk rovására ment volna. Azóta már van új munkám, úgyhogy ez a különbség megszűnt, neki viszont új barátnője lett, úgyhogy most éppen miatta nem tudunk sehova menni. :D

Barátnőről jut eszembe, az lenne az igazi, ha neki összejönne az igazi, te pedig reménytelenül szerelmes lennél valakibe, és akkor ő amiatt szerencsésebbnek érezné magát, és ki lenne egyenlítve a dolog. :D

2015. okt. 2. 00:23
 15/21 A kérdező kommentje:

"Barátnőről jut eszembe, az lenne az igazi, ha neki összejönne az igazi, te pedig reménytelenül szerelmes lennél valakibe, és akkor ő amiatt szerencsésebbnek érezné magát, és ki lenne egyenlítve a dolog. :D"

Fején találtad a szöget, pontosan ez történt.

2015. okt. 2. 00:35
 16/21 anonim ***** válasza:
13%

Egy jó barát már akkor lebeszéli a barátját az értelmetlen andragógia szakról amikor még csak említésként jön szóba. Ez az egyik olyan szak amire én azt mondod, hogy büfészak, ami csak arra jó, hogy a hülye gyerek akinek nincs agya tanulni, legalább 4 évig koptassa a padot, majd később elmondhassa, hogy diplomája van. Másra nem jó, még fenéktörlésre sem mert kemény a diploma. Én nem igazén tudom a barátod butaságáért sajnálni.

Tudod ahogy mondani szokták: azt eszed amit főztél.

2015. okt. 2. 00:46
 17/21 anonim ***** válasza:
Nekem két legjobb barátom is jóval rosszabb anyagi helyzetben van, mint én, mégis találunk közös programot. (Egyébként áruld már el, hogy ha egy hete közölték, hogy vennének neked lakást, hogy lehet, hogy már találtatok is egyet...)
2015. okt. 2. 01:51
 18/21 anonim ***** válasza:
Elhiszem, hogy kellemetlen a szitu, mind a kettőtöknek. Az hogy nem fogadja el a meghívásaidat, szerintem nem akar kihasználni, és talán a büszkeség is közrejátszik. Ebben az esetben, keressetek olyan programokat, amik nem olyan költségesek. Gondolom vannak más barátaid is, velük meg menj másik programokra. Nyugodtan mond el a barátodnak a lakást, mert ha igazi barát, örül az örömödnek. Próbálj segíteni neki olyan melót találni, ahol jobban megfizetik.
2015. okt. 2. 07:52
 19/21 anonim ***** válasza:

"hogy ha egy hete közölték, hogy vennének neked lakást, hogy lehet, hogy már találtatok is egyet..."

Megmondom, mert a kérdező elsunnyogná ezt:

Asztalnál ülve, kalandos történeteket farigcsálva, magát közben ponyvaregény írónak képzelve,

igen könnyű ez.:D:D:D:D:D

2015. okt. 2. 11:52
 20/21 anonim ***** válasza:
12. Essel ertek egyet. Akár tole tavolabb allo melo is szoba johet.. Csak jobban fizessen...
2015. okt. 2. 20:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!