Mit tegyek ha a párom és a legjobb haverja nagyon össze vesztek?
Én és a barátom 17. Barátom haverja 16.
Engem nem bántott meg a barátja.
5 hónapja.
Már próbáltam beszélni a párommal se nem hajlandó hallgatni rám.
Miért vagy annyira kétségbeesve 17 évesen? Valaki nagyon sürget a családalapítással? Elvárják a szüleid, hogy unokázhassanak?
Kimondatlan társadalmi nyomást érzékelsz édesanyád, édesapád részéről? (Én 17 évesen még játékbabával játszottam.)
Úgy gondoltam, hogy ráérek majd 21 éves kor körül udvaroltatni magamnak, amit a későbbiekben be is tartottam.
Van határozott elképzelésed a jövődet illetően, hogy milyen szakmát, milyen élethívatást választasz magadnak, amiből meg fogsz élni - akár csak elfogadható szintű fizetéssel?
Én azt gondolom, hogy mivel a barátod is csak 17 éves, messze nincs elégséges élettapasztalata.
De a pályaválasztási célkitűzések rá is érvényesek lennének. Ő hol tart az életben? Szintén családi nyomást érzékel? Vagy társadalmi nyomást? Szüleivel milyen a kapcsolata? Találkoztak már a szüleitek egymással - akár csak telefonon keresztül is? Vagy tudnak egymásról?
Ha pedig házasságon kívüli gyermek fogantatásában gondolkodtok, nem ártana felkeresni a családsegítő szolgálatot, amely egyben gyermekjóléti szolgálat is. (Egyedülállóknak és időset gondozóknak nem ajánlanám őket...)
Talán kívülről a szociális munkás bizonyos szintű "gyógypedagógiai" tapasztalattal (csúnya szó, tudom,) rávilágíthat olyan hibás működési mintázatokra, amelyek nem túl jó irányban viszik tovább a kapcsolatot.
Régebben a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál láttam nagyon sikeres párterápiát, de elképzelhető, hogy ilyen már nem létezik náluk ott, abban a civil szervezetben.
Az esetek döntő többségében a fővárosban tudok ilyen helyekről, de egyre inkább vidéki városokba települnek át a komolyabb közösségi szintű összefogások/kezdeményezések.
Azon kívül hogy meghallgatod és támogatod nem igazán tehetsz mást.
Esetleg beszélhetsz a barátjával, hogy próbáljon mrg békülni, de ez elsülhet balul is, mert a párod nem biztos hogy szeretné hogy belenyúlj a kapcsolatukba.
#7:
Lerohadt az agyad, te szegény ember, de azért egy full hasznavehetetlen sablonválaszt csak idefirkáltál te is, bumburnyák. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!