Kezdőoldal » Emberek » Barátok, barátságok » Nekem van igazam? Vagy túl...

Nekem van igazam? Vagy túl sokat akarok a barátságunktol?

Figyelt kérdés
Van egy barátom akivel voltam kirándulni. Vissza felé eléggé késett a repülőnk, a repülőnk egy mellettünk lévő ország fővárosába repült, így busszal kellett haza mennünk ami kb 1 óra út. Ugyan abba a városban lakunk (főváros mellett nem messze) és mivel a repülő késet így kellett vennünk új buszt, mert nem értük volna el azt ami éppen legközelebb jött volna mert a bőröndökre kellett várni. Szóval én az utolsó buszt vettem meg még mielőtt fel szállt a repülő, a barátom csak leszállás után vett busz jegyet. De itt van a gond, mert a barátom hamarabbi busszal akart el menni haza amikor jól tudja, hogy főleg miatta vettem meg az utolsó buszt ami aznap ment, mivel nekem a bőröndöm a repülőn volt velem, de az övé nem, szóval elérhettem volna a hamarabbi buszt, csak nem akartam ott hagyni őt egyedül és magamra gondolni, de neki nem lett volna problémája ott hagyni engem magamra. Jogos, hogy ilyen elvárásom van felé? Én csak miatta maradtam volna ott mert én 100% el értem volna a hamarabbi buszt, de eléggé szemétségnek érzem, hogy ő ott hagyott volna.

2024. júl. 1. 10:23
 1/6 A kérdező kommentje:
Elvárhatom ugyan azt a másiktól amit én teszek bele a kapcsolatba? Többször észre vettem, hogy önmagát tesszi előtérbe és mintha engem nem is figyelne a kapcsolatban. Az okés lenne, ha nem lennének olyan közeli barátok, de szerintem eléggé közeli barátok vagyunk, hogy ilyen áldozatot hozzunk egymás miatt.
2024. júl. 1. 10:28
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

"Elvárhatom ugyan azt a másiktól amit én teszek bele a kapcsolatba? "

Nem.

2024. júl. 1. 10:40
 3/6 Grizesteszta ***** válasza:
54%

"Elvárhatom ugyan azt a másiktól amit én teszek bele a kapcsolatba? "

Nem. De azt elvárhatod, hogy egyenrangú felek kapcsolata legyen a barátság. Magyarul: vagy vegyél te visszább, vagy egyszerűen szakítsd meg a kapcsolatot. Nem kell csicskának érezned magad és főleg nem kell hagynod, hogy más csicskaként kezeljen.

2024. júl. 1. 10:52
 4/6 anonim ***** válasza:
31%

"mintha engem nem is figyelne a kapcsolatban"

Számomra ott furcsa a dolog, hogy sokan a barátságot szó szerint kapcsolatként kezelik és erre hivatkozva felesleges elvárásokat támasztanak a másik féllel szemben.

2024. júl. 1. 19:48
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Minek vettél jegyet előre? Miért nem vettetek kettőt? Vagy miért nem vettétek meg együtt?
2024. júl. 1. 19:49
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Kommunikáció! Beszéljétek meg, hogy ki mit vár a másiktól, a helyzettől, egyeztessetek a buszjegyekről és azok időpontjairól. Ha a jegy megváltásánál nem hangoltátok össze, hogy ki mikorra veszi a jegyet, akkor miért kéne összehangolni, hogy mikor utaztok? Ha ő nem várna meg téged, akkor neked sem kell/érdemes. Ne várj el olyat a másiktól, amit ő nem akar beletenni a kapcsolatba és ne tegyél bele olyat, amit a másik sem tesz bele.

Illetve megint csak kommunikáció és asszertivitás: ha a másiktól elvársz valamit és azt akarod, hogy az elvárásaidnak a másik megfeleljen, akkor érdemes azt vele közölni is, egyértelmű szavakkal a tudtára hozni, hogy én ezt azért teszem meg neked, mert azt várom tőled cserébe, hogy te is megtedd miattam. Ugyanis az emberek nem tudnak a másik gondolataiban olvasni és ha valami nem kerül egyértelműen kimondásra, akkor a másiknak nem biztos, hogy le fognak esni a szándékaid és egyáltalán nem biztos, hogy magától ugyanarra a következtetésre jut, mint te. Ezért fontos a saját nézőpontod megosztása, az igényeid és elvárásaid közlése a másikkal.

#4 Kapcsolatként kezelik, mert kapcsolat is. Csak nem párkapcsolat - még ha egy pár ember kapcsolatáról is van szó, de ettől ez még egy kapcsolat. A gond ott kezdődik, ha ki nem mondott elvárások jelennek meg és aztán sértődés lesz belőle, hogy a másik nem felel meg az elvárásoknak, amikről nem is tudja, hogy léteznek és meg kéne felelnie nekik.

2024. júl. 2. 20:51

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!