Kezdőoldal » Emberek » Barátok, barátságok » Miért fordít hátat nekem...

Miért fordít hátat nekem mindenki?

Figyelt kérdés

A rokonokat most kizárnám a témából, leginkább a baráti kapcsolatokra vagyok kíváncsi.

Mindenkit meghallgatok és tudom, hogy őszintén jó tanácsokat adok, mert efelől kaptam visszajelzéseket. Az embereket megnevettetem. Érdekesnek találnak és legtöbben azt mondják, hogy régen beszélgettek ilyen jót, vagy hogy eddig még senki sem értette így meg őket. Nem panaszkodom, csak akkor beszélek a negatív dolgokról, ha kérdeznek, vagy a témához kapcsolódik. Nem vagyok tapadós, nem erőltetem magam másokra. Ez mind olyan dolog, amit az évek során az emberek mondtak el rólam. Ennek ellenére senki sem marad meg mellettem, senki sem veszi a fáradságot, hogy barátság legyen belőle (én részemről igen). Az ezzel a probléma, hogy ez alapján mérem a saját értékemet, ami bár butaság, de nem tudok mit tenni. Semminek érzem magam emiatt. Legutóbb is megismerkedtem egy lánnyal egy tanfolyamon, aki odáig volt értem, és elmondta rengetegszer, hogy örül, hogy megismert, közös képet is akart a végén, majd ennek is vége szakadt. A nők kifejezetten nem bírnak, a párom férfi barátaival szoktunk össze futni, velük megvagyok, de a női rész folyamatosan elhúzódik, hiába voltam nyitott, jófej, és hiába adtam teret is, hogy ne legyek sok. Sosem volt önbizalmam, sosem voltam magammal megelégedve, de azt tudom, hogy másokhoz jó vagyok. Mit gondoltok, mi lehet az oka, hogy évek óta nem tudok kialakítani semmilyen mélyebb kapcsolatot a jelenlegi páromon kívül? 22/l

2021. júl. 31. 23:36
 1/9 anonim ***** válasza:
49%

Mintha csak én írtam volna. Az a baj, hogy ezek a női "barátok" azt hiszik, kimerül annyiban egy barátság, hogy a másiknak jól kipanaszkodja magát, és ennyi. Általában nem akarnak megoldást a problémájukra, sem segítséget, mert amellett tökéletesnek hiszik magukat, nekik senki se mondja meg. Minden szron megsértődnek, félreértenek, majd ha nem vagy elég szórakoztató és naprakész en pletykás, akkor nem ám megmondaná, hanem sunyin ignorál, és egy év múlva már nem akar megismerni se az utcán. Nekem csak ilyen női ismerőseim voltak.

Én is inkább pasikkal jövök ki jobban, egyetlen barátnőm van, aki normálisan gondolkodik. De nincs ezzel baj, ha elvagy a pasikkal is, akkor okés, nem kell erőltetni ezeket a felszínes embereket, előrébb nem vagy velük, nem veszítesz semmit.

32N

2021. júl. 31. 23:59
 2/9 A kérdező kommentje:
Jól esik, hogy valaki megérti, amit érzek. Sajnos már a srácokkal sem megy, rengeteg több éves barátság után ültetett fel, van, aki 3,van,aki 6 év után.
2021. aug. 1. 00:02
 3/9 anonim ***** válasza:
49%
#1 vagyok. Igen, sajnos amikor megismerünk valakit, nincs a homlokára írva, hogy "szr ember vagyok". Időt és energiát kell sokszor beleölni vakon egy emberbe, megadni neki a bizalmat, megismerni. Lehet, hogy 10 év után derül ki, milyen is az igazi rossz arca (én így jártam egy barátnővel), de az is lehet, hogy megéri, mert rendes ember. A lényeg, hogy mindenkinek meg kell adni az esélyt. Mint írtam, rossz tapasztalatom van a női barátságokban, ettől független mindig adok egy egy újnak esélyt, hátha.
2021. aug. 1. 00:07
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Sokat gondolkoztam a kérdéseden, mert a te korodban én is ugyanebben a helyzetben voltam. Most, 36 évesen sincs sokkal több barátom (konkrétan 1 igazi van, és még 1, aki talán az), de már nem zavar, mert lassan kiismertem és elfogadtam, hogyan működnek az emberi kapcsolatok. Néhány észrevétel a problémádhoz, hátha hasznosnak találsz közülük párat:

1. Az igazi barátság nagyon ritka, és a kialakulásához rengeteg idő és türelem kell. Ez nem azért van, mert az emberek "szarok" (nem azok), hanem azért, mert rengeteg dolognak kell passzolnia ahhoz, hogy két ember barát legyen.

Tapasztalataim szerint 100 emberből 50-el tudok jól elbeszélgetni, 10-el kerülünk bizalmasabb kapcsolatba, és abból 1 lesz tartós barátság. Hogy a többiből nem, annak rengeteg oka lehet: mégsem vagyunk annyira egy hullámhosszon, valamelyikünk mégsem akar annyi energiát a kapcsolatba tenni (talán mert már van elég barátja, talán most nagyon mással van elfoglalva), egy idő után egymásra ununk, valamelyik fél megijed a bizalmas kapcsolattól, és inkább hátrál pár lépést, megszűnik a közös élethelyzet, és egyszerűen nem lesz, ami összekössön stb.

2. A létrejött barátságok nagy része is megszűnik sajnos előbb-utóbb. Nem azért, mert az egyik "felülteti" a másikat, hanem mert mindannyian változunk (nem csak mások, te is), és ha már túl messzire kerültünk egymástól, akkor nincs, ami összekössön. Ez nem jelenti azt, hogy valamikor a múltban ezek a barátságok ne lettek volna igaziak. Ilyenkor kicsit szomorkodunk, elgyászoljuk a kapcsolatot, aztán tovább lépünk.

3. Azt írod, nem tapadsz senkire, utána meg azt, hogy ezen múlik az önbecsülésed. Ez átjön, és akkor is terhes, ha őszintén úgy érzed, nem tapadsz. Sajnos az ilyenektől mindenki menekül (én is), mert nem szeretnének egy kb. idegen lelki világáért felelősséget vállalni. Erre tanács nincs, akkor fog megszűnni, ha találsz az életben valamit, ami fontosabb, mint a barátságok, és hagyod, hogy a kapcsolatok csak úgy mellékesen alakuljanak maguktól.

4. Azt is írod, hogy sokan tartanak érdekesnek, és hamar bizalmas kapcsolatba kerülsz másokkal. Szintén saját tapasztalat: az érdekesnek tűnő, és hamar megnyíló emberekkel nekem soha nem sikerült tartós kapcsolatot kialakítanom. Fogalmam sincs, mi az oka. Aki elsőre kicsit uncsi volt, lassan nyílt meg, és lassan alakult ki a barátság, azzal megmaradt évekig vagy évtizedekig. Talán neked is érdemes lenne tudatosan kicsit visszavenni a tempóból.

Bocsánat, ha kicsit hosszú volt, remélem, legalább egy kicsit segíteni.

36/N

2021. aug. 1. 15:42
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen az utolsónak az átgondolt, tartalmas választ. Teljes mértékben értem, amit leírtál. "Erre tanács nincs, akkor fog megszűnni, ha találsz az életben valamit, ami fontosabb, mint a barátságok, és hagyod, hogy a kapcsolatok csak úgy mellékesen alakuljanak maguktól." - talán ez a rész a leglényegesebb most számomra.
2021. aug. 2. 02:45
 6/9 anonim ***** válasza:
Amikor megkérdezed hogy miért hagynak el, akkor te is kérdezd meg magadról, hogy miért hagysz el másokat? (lélekben)
2021. aug. 2. 11:45
 7/9 A kérdező kommentje:
Én nem hagyok el másokat. Sosem untam meg barátot, sosem raztam le senkit, vagy léptem tovább.
2021. aug. 2. 15:56
 8/9 anonim ***** válasza:

3-mas vagyok

"Én nem hagyok el másokat. Sosem untam meg barátot, sosem raztam le senkit, vagy léptem tovább."

Akár igaz ez a megjegyzésed, akár nem, mindenképp nagy baj.

Ha objektíven nézve nem igaz (tehát valójában előfordult már veled ilyesmi, csak magad előtt is letagadod), az a kisebbik gond, akkor "csak" az önismereteden kell dolgoznod, ami nem kis feladat, de az évek múlásával menni szokott.

Ha viszont valóban igaz, hogy veled még SOHA nem fordult elő olyan, hogy egy barátságot kinőttél, vagy hogy egy eleinte szimpatikus emberről rájöttél, hogy annyira mégsincs meg a közös rezgés, vagy hogy elengedtél volna egy kifulladó kapcsolatot, akkor ott már komoly önértékelésbeli problémák vannak. Ez akkor azt jelzi, hogy - ahogy a kérdésben is írtad - te tényleg annyira ebben méred magad, hogy észre sem vagy hajlandó venni, ha a kapcsolatnak vége. Ezért aztán a másik kénytelen erőszakosabban lépni, amit te lerázásként vagy árulásként élsz meg, és teljesen összetörsz.

Az életben jövünk-megyünk, a sors összehoz minket emberekkel, akikkel együtt megyünk egy darabig, az esetek 90 százalékában pedig egy idő után szétválnak az útjaink. Szerencsés esetben ez magától megtörténik, és megmarad utána a szép emlék, kevésbé szerencsés esetben viszont az egyik fél - jelen esetben, úgy tűnik, te - ezt nem hajandó tudomásul venni, és ez borzasztóan kellemetlen minden résztvevőnek.

Hidd el, nem rossz szándékból írom, amit írok, a te korodban bennem is ugyanezek az érzések voltak, úgyhogy belülről látom. De már túl vagyok rajta. Tudok a régi középiskolás és egyetemi barátokra meg a volt kollegákra szeretettel gondolni úgy, hogy már régen megszakadt a kapcsolat. Sőt pár hete olvastam a Facebookon, hogy egy nagyon régi barátnőmnek, akit 12 éve nem láttam, gyereke született, és sírtam a monitor előtt örömömben. De ehhez az kellett, hogy úgy tudjam lelkileg is elengedni őt, hogy semmi harag ne maradjon utána.

Semmi gond amúgy, még nagyon fiatal vagy, fog ez változni, de neked is jobb, ha minél előbb megpróbálsz tudatosabban állni a témához.

2021. aug. 2. 16:16
 9/9 A kérdező kommentje:
Értem, amit írsz, utolsó. Nem is az a gond, hogy az emberek jönnek és mennek, hanem hogy már évek óta nem volt részem barátságban, csak összehozott társaságban.
2021. aug. 3. 00:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!