Kezdőoldal » Emberek » Barátok, barátságok » Előfordul a barátságokkal,...

Előfordul a barátságokkal, hogy konfliktus nélkül, simán az idő múlásával szétesnek?

Figyelt kérdés
Egy kisebb településen élünk, szinte szomszédok vagyunk, óvodás korunk óta ismerjük egymást. Legjobb barátok voltunk, nyaranta szinte minden nap együtt lógtunk. Hol nálam, hol nála, vagy az utcán. Alig vártuk, hogy valamelyikünk hívja a másikat és már ugrottunk is. Ez így is ment kb 15 éves korunkig, amikor vége lett az általános iskolának. Mindketten másfele mentünk középbe, ő bentlakásosba, így csak hétvégente jött haza. Ekkor kezdődött az egész. Ő egyre kevesebbszer jött, velem meg elszaladt a ló a videojátékokkal. Nagyon belebolondultam, éjt nappalá téve nyomtam, nem is jártam el nagyon sehova, a barátaimat is hanyagoltam. Észre se vettem, hogy szinte már alig jön vagy keres. És fordítva én se őt. Ott a bentlakásosban biztos rengeteg új barátja lett, kellett a hely a régiek helyett, de nem gondoltam, hogy én is hanyagolva leszek. Nem is foglalkoztam a dologgal. Aztán mikor úgy 19-20 évesek lehettünk és több időt töltöttünk itthon, ekkor kaptam észbem hogy teljesen elhidegültünk egymástól. Ha találkoztunk, szinte csak ilyen sablonszövegeket mondtunk egymásnak, és kb ennyi is volt a társalgásunk. Fogalmam sincs hogy jutottunk el onnan, hogy szinte testvérek voltunk, arra a pontra, hogy 2 szóval elmegyünk egymás mellett. Gyerekként annyira nem foglalkoztatot ez a dolog, de 20 évesen egyre többször gondolkodtam el ezen és bántott a dolog. Szerintetek mitévő legyek? Nem akarok nagyon nyomulni, végülis ő döntött úgy, hogy másokra több időt szán, nem akarok hülyén kijönni a dologból... Hagyjam az egészet a fenébe, mert már felnőttek vagyunk, teljesen más a személyiségünk mint gyerekként, hamar újra kútba esne a dolog vagy próbáljam meg valahogy helyrehozni, talán ő is ezt akarja csak szintén nem mer lépni? Esetleg nektek van valami hasonló történetetek? Írjátok le nyugodtan, hátha többet megtudok erről a jelenségről, mert így 25 éves fejjel még mindig szinte fogalmam sincs miért történhetett ez.

2020. júl. 21. 17:57
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Teljesen megszokott történet. Más élethelyzetek, elsodródnak egymástól a felek, más ingerek érik őket, ráadásul a barátság éppen abban a korban történt, amikor az érintetteknek még alig volt kitekintésük a világba.
2020. júl. 21. 18:04
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Persze, szinte mindig ez történik, hogyha az élet másfele visz titeket. Az egész életen / hosszú évtizedeken át tartó barátságok nagyon ritkák. A legtöbb addig tart, amíg tényleg gyakran látjátok egymást. Nekem középiskolában volt egy nagyon jó barátom, de középiskola után minket is másfele vitt az élet, azóta nem tartjuk a kapcsolatot. Szomorú, de ez így van rendjén.
2020. júl. 21. 18:04
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Teljesen hétköznapi helyzet, más iskola, új barátok, szerelmek, később munkahely váltás, költözések. A kapcsolatotok rendezéséről már 8-10 éve lekéstél, nem hiszem, hogy volna miről beszélgetnetek.
2020. júl. 21. 18:10
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Igen, jellemzően a barátok nagy része lemorzsolódik, ha nem egyszerre és nem ugyanazokon az életszakaszokon megyünk keresztül. Nekem középiskolás időkből ketten maradtak meg, az egyetemi éveimben itt-ott megismert barátok közül még páran, de a nagy részük lemorzsolódott. Teljesen természetes jelenség.
2020. júl. 21. 18:22
 5/8 A kérdező kommentje:
Értem, de ha több gyerekkori barátommal még tartom a kapcsolatot és eltudok velük normálisan beszélgetni ha találkozunk, csak vele nem, ez miért van? És ő is sok gyerekkori barátjával jóban van, sőt, közös barátok is vannak már nagyon régről, csak vele van ez. Mintha egy ismeretlennel beszélgetnék, vagy még rosszabb, olyankor nem annyira kínos a beszélgetés...
2020. júl. 21. 22:42
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Ha kínos vele a beszélgetés, akkor én nem erőltetném, de pl nekem volt olyan gyerekkori barátom, akiért utánanyúltam 5 évvel a szétsodródás után és újból "egymásra találtunk".
2020. júl. 21. 23:32
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a legtöbb barátság így ér véget... Ahogy a többiek is írták, nagyon ritka az életen át tartó, vagy hosszú évtizedekig tartó barátság. Persze létezik, de ahhoz sok tényezőnek kell egyszerre kedvezően alakulnia. Fontos, hogy mindkét fenn akarja tartani a kapcsolatot, és hogy az idő múlásával úgy változzon a személyiségük, hogy továbbra is kompatibilisek legyenek egymással.

A gyerekkorban, kamaszkorban, de akár egyetem alatt kötött barátságok sokszor azért szakadnak meg, mert mire kiforr a felek személyisége, felnőttek lesznek, lehet hogy tök más irányba változtak, és már nem jönnek ki jól, nem tudnak úgy elbeszélgetni, más értékrendet képviselnek. Az sem segít, ha megszűnnek a közös élmények; sok barátságot szinte kizárólag az együtt töltött idő, a közös élmények tartanak életben, de ha ezek megszűnnek (költözés, új élethelyzet miatt), akkor rájönnek a felek, hogy nem nagyon tudják tartani a kapcsolatot, mert valójában nincs sok mondanivalójuk egymásnak. Plusz az új élethelyzet mindig új ismerősöket hoz magával, most velük lesznek új közös élmények, hirtelen ők lesznek a barátok. Ez természetes, a barátok mindenki életében jönnek-mennek; persze nagyon szerencsés és szép dolog, ha valaki fenn tud tartani egy évtizedeken átívelő barátságot, de hidd el, a legtöbb barátság nem jut el erre a szintre, és ez nem azt jelenti, hogy veled vagy a barátoddal baj van. Írtad, hogy a többi gyerekkori barátoddal most is jóban van, ez simán lehet azért, mert ők többet tesznek a kapcsolat fenntartásáért, vagy egyszerűen felnőttként jobban passzoltok egymáshoz, mint a másik barátoddal.

Én 30 éves vagyok, de már egy gyerekkori baráttal sem tartom a kapcsolatot... a mostani barátaimat 20 éves korom után ismertem meg (egyetemről vagy munkahelyről), velük szoros a barátságom, pedig van köztük, aki már külföldön él, vagy másik városban. De teszünk érte, hogy ne szakadjon meg a kapcsolat, rendszeresen beszélünk, emailezünk, és ha tehetjük, találkozunk személyesen is. De ehhez az kell, hogy mindkét fél akarja a dolgot.

Ha a 60 év körüli szüleimre gondolok, nekik már vannak több évtizedes barátságaik, de ezek a barátságok is felnőttkorban, legkorábban egyetemen születtek. Pedig anyukám is szinte együtt nőtt fel a vele egykorú szomszéd kislánnyal, állandóan egymásnál lógtak, de mire leérettségiztek, már teljesen megszakadt a kapcsolat, pedig nem vesztek össze... így megy ez.

2020. júl. 22. 09:02
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek. Talán igazatok van és csak a nosztalgia miatt szeretnék vele lógni, de ez már nem úgy sülne el mint anno :( pedig kár, annyi mindent csináltunk együtt, ha akkor valaki mondta volna nekem, hogy 20 évesen nem fogunk ennyire jóba lenni, én kiröhögtem volna. Bármelyik osztálytársamat tippeltem volna, de őt soha. Na de mindegy, ilyen az élet, és megy tovább...
2020. júl. 22. 14:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!