Előfordul a barátságokkal, hogy konfliktus nélkül, simán az idő múlásával szétesnek?
Szerintem a legtöbb barátság így ér véget... Ahogy a többiek is írták, nagyon ritka az életen át tartó, vagy hosszú évtizedekig tartó barátság. Persze létezik, de ahhoz sok tényezőnek kell egyszerre kedvezően alakulnia. Fontos, hogy mindkét fenn akarja tartani a kapcsolatot, és hogy az idő múlásával úgy változzon a személyiségük, hogy továbbra is kompatibilisek legyenek egymással.
A gyerekkorban, kamaszkorban, de akár egyetem alatt kötött barátságok sokszor azért szakadnak meg, mert mire kiforr a felek személyisége, felnőttek lesznek, lehet hogy tök más irányba változtak, és már nem jönnek ki jól, nem tudnak úgy elbeszélgetni, más értékrendet képviselnek. Az sem segít, ha megszűnnek a közös élmények; sok barátságot szinte kizárólag az együtt töltött idő, a közös élmények tartanak életben, de ha ezek megszűnnek (költözés, új élethelyzet miatt), akkor rájönnek a felek, hogy nem nagyon tudják tartani a kapcsolatot, mert valójában nincs sok mondanivalójuk egymásnak. Plusz az új élethelyzet mindig új ismerősöket hoz magával, most velük lesznek új közös élmények, hirtelen ők lesznek a barátok. Ez természetes, a barátok mindenki életében jönnek-mennek; persze nagyon szerencsés és szép dolog, ha valaki fenn tud tartani egy évtizedeken átívelő barátságot, de hidd el, a legtöbb barátság nem jut el erre a szintre, és ez nem azt jelenti, hogy veled vagy a barátoddal baj van. Írtad, hogy a többi gyerekkori barátoddal most is jóban van, ez simán lehet azért, mert ők többet tesznek a kapcsolat fenntartásáért, vagy egyszerűen felnőttként jobban passzoltok egymáshoz, mint a másik barátoddal.
Én 30 éves vagyok, de már egy gyerekkori baráttal sem tartom a kapcsolatot... a mostani barátaimat 20 éves korom után ismertem meg (egyetemről vagy munkahelyről), velük szoros a barátságom, pedig van köztük, aki már külföldön él, vagy másik városban. De teszünk érte, hogy ne szakadjon meg a kapcsolat, rendszeresen beszélünk, emailezünk, és ha tehetjük, találkozunk személyesen is. De ehhez az kell, hogy mindkét fél akarja a dolgot.
Ha a 60 év körüli szüleimre gondolok, nekik már vannak több évtizedes barátságaik, de ezek a barátságok is felnőttkorban, legkorábban egyetemen születtek. Pedig anyukám is szinte együtt nőtt fel a vele egykorú szomszéd kislánnyal, állandóan egymásnál lógtak, de mire leérettségiztek, már teljesen megszakadt a kapcsolat, pedig nem vesztek össze... így megy ez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!