Pontosan hogyan kábelezzel ezekkel a koax elosztókkal és rendelkezésre álló készülékekkel, hogy mindenhol a lehető legjobb jelet kapjam?
Volt már két hasonló kérdésem, de ott úgy tűnt, hogy valóban más a probléma, de ez megint egy másik probléma, függetlenül az előző HDMI-s problémától.
Valami olyan ember segítségére van szükségem, aki ért a koax elosztókhoz/kábelekhez, tudja a jelöléseket/jelentéseket, csillapításokat, és hasonlókat. Kábel van, azzal nem kell törődni, az elosztások a lényeg.
Rendelkezésre álló elosztók (mindegyik 2-es, tehát 1-et szed 2 felé):
- 5-1000Mhz -130dB RFI (IN, OUT, TAP-06dB)
- 5-1000Mhz -120dB RFI (IN, OUT, TAP-06dB)
- 5-1000Mhz (IN, OUT -3,5dB, OUT -3,5dB)
Tehát a TAP-esből kettő darab van. A simából, amit leutoljára írtam, van kettő olyan, amelyiken -120dB RFI, a másikon 110, a harmadikon semmi.
Így összesen van 6 darab elosztóm, ha összeszámoljátok.
Eszközök:
1 UPC Connect Box
1 UPC HD Mediabox (HD TV-vel)
2 sima kábeles TV
Összesen 4 helyre kell jelet küldeni.
Leírnám az én elképzelésemet is:
Jön a főkábel a padláson, azt kettészedem egy simával, az egyik ág lefut a Connect Boxhoz és a MediaBoxhoz, ezek ugyanis egy helyen vannak. Ott kettészedem egy TAP-es elosztóval, az "Out"-ból kapja a MediaBox, a TAP-ből pedig a Connect Box. A padláson lévő másik ág elfut az egyik TV-hez, közvetlenül fölé, hogy minél rövidebb kábel menjen le hozzá, ott lefut, a másik ág pedig elmegy a 4. eszközhöz, egy TV-hez, így "egy" kábelen fut minden, és a legutolsó TV kapja a leggyengébb jelet, mert az alig van használva. Ebben az elképzelésben nem vagyok biztos, ezért született a kérdés.
További kérdéseim pedig, hogy mik ezek a jelölések az elosztókon, mi az a nagy szám, ami az RFI előtt van, és mi az a TAP, pontosan mire való. Azért írtam az elképzelésben azt, hogy a TAP-ből menjen a Connect Boxba, mert olvastam, hogy az jó úgy. De pontosan mire való? A TAP-esből is van kettő, az egy -120dB RFI, a másik 130-as, melyik használjam?
A lényeg, hogy kérek egy jó nagy adag kioktatást, és hogy ti hogy csinálnátok a meglévő eszközökkel, és cuccokkal.
Mivel ismét sikerült két témában is feltenni ugyanazt a kérdést, ide is bemásolom, hogy ne fáradjon más hozzászóló is, ha nem muszáj:
https://www.gyakorikerdesek.hu/elektronikus-eszkozok__szorak..
Rádiófrekvenciás interferencia elnyomása 120 dB például. Minél nagyobb érték, annál jobb minőségre utal.
-6 dB TAP (leágazó), ez megy a kábelmodem vagy Connect Box irányába (leágazik) 6 db jelcsillapítás mellett, míg a főágon (TV irányába) minimális csillapítással igyekszik továbbítani a jelet.
Mivel a TAP leágazó dolga az is, hogy a kábelmodem visszirányú jelét minél jobban "elhatárolja" a TV / médiaboxtól (hogy annak bemenetét ne zavarja meg a relatív magas kimenő jelszint), ha előtte iktatsz be TV-ket, akkor ezt a feladatát nem tudja ellátni.
Köszönöm szépen a választ!
Muszáj vagyok a Connect Box-Media Box előtt szétszedni. De akkor jól értettem, hogy a fő kábelre rakjam TAP-et, onnan megy a Connect Boxhoz, a másik ág pedig a Media Boxhoz és a két TV-hez?
Pontosan hol használjak TAP-es elosztókat akkor?
Adott a helyzet: Jön a főkábel a padláson, és 3 helyre kell levinnem, a 3-ból 1 helyen ketté kell szednem, miután levezettem, az egyiket a Connect Box, a másikat a Mediabox számára.
Ahogy már tisztáztuk, a TAP-kimenetre megy a kábelmodem, illetve ez a visszirány is. Főágra pedig nem mehet a TV, TAP leágazó / elválasztó nélkül.
Viszont, amikor ezt írom:
"...ha előtte iktatsz be TV-ket, akkor ezt a feladatát nem tudja ellátni."
Az még nem biztos, hogy ez problémát is okoz. A TV bemenetére rákerül a visszirányú jel, aminek ráadásul a szintje sem alacsony, hiszen annak még el kell jutni a hálózaton keresztül a fejállomásig.
Erre a TV hogyan reagál, az más kérdés.
Simán elképzelhető, hogy leugat itt engem egy laikus hozzászóló, mert ő megcsinálta TAP nélkül és milyen jó, tehát mit is okoskodok én itt?
Persze működhet, de okozhat zavart is a TV működésében. Ha meg leterhelődik a visszirány a rajta lévő TV-k miatt, kommunikációs problémája lehet a kábelmodemnek, hibajelzést is küldhet a szolgáltatónak. Nem egy korrekt dolog.
Ne haragudj, de valahogy nem értem ezt a TAP dolgot és a visszirányt sem.
Le tudnád írni pontosan, hogy te melyik elosztót hova tennéd? Mindent leírtam, hogy mi áll rendelkezésre.
Tehát adott a főkábel, és az elosztók, ezzel kezdeni kéne valamit.
Ami változott, az annyi, hogy a Connect Box bekerül egy 4. helységbe, tehát mind a 4 eszköz külön helyen lesz, és 4 helyre kell leállni.
Elnézést a sok értetlenkedésért, de már nagyon zavar, hogy nem tudom normálisan megcsinálni. Nagyon megköszönném, ha jó szájbarágósan leírnád, hogy mit raknál hova.
Gyorsan összehánytam egy ábrát, hogy mégis mit hova szeretnék tenni. Ahogy mondtam, minden külön helységbe kerül. A számozott téglalapokba akkor pontosan melyik elosztókat tegyem?
Köszönöm szépen a választ!
Még annyi lenne a kérdésem, hogy mi történne, ha visszaszerelném a régi elosztómat? Az egy 4-es műholdas. Legelőször azért került ki, mert azt hittem, az okozza a HDMI gondot.
Ez pontosan ilyen: 4 Way Satellite/Antenna/Cable TV Splitter Distributor 5-2400MHz F Type GO
Ez nyersen okozna valamilyen gondot, vagy a 3 TV ágra vennem kell 1-1 szűröt, a simára pedig mehet a modem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!