Felelős-e a szolgáltató, ha az általa kihelyezett parabola antennába belevág a villám és a dekódereivel együtt tönkremegy a televizíó?
#20 ezerből meg tudják neki javítani"
Örülj neki. A miénket 40-ért csinálták.
Telefon vezetéken jött a delej.
" Ezzel a kérdéssel csak arra szeretnék rávilágítani,hogy a szolgáltató szerintem nem tesz meg mindent a biztonságért. "
Alapvetően az ingatlan tulajdonosa/üzemben tartója felelős a villámvédelem megfelelőségéért, ugyanúgy ahogyan a villamos hálózatéért (nem azt jeleni hogy neki kell csinálnia személyesen, csak az a lényeg hogy a szabvány előírások teljesüljenek, erről legyen egy aláírt hivatalos papírja).
Az ott üzemelő villamos berendezések villámkár elleni védelmére ugyanez vonatkozik.
Mindezt értem hogy szerinted a szolgáltató nem védi a tulajdonod, de neki ez nem is feladata. Hanem a tiéd (vagy akié az ingatlan).
Nagyon egyszerű alapelvből kell kiindulni.
Az ingatlannak van hatásos villámvédelme, ami kiterjed a benne üzemelő berendezések védelmére is?
Nincs?
Biztos lehetsz szolgáltató valószínűleg a saját berendezésével kapcsolatosan mérlegelte hogy mi éri meg:
-egy zivataros idő után százszámra cserélni az eszközeiket és benyelni a költséget, vagy
-mivel nagy valószínűséggel nem ez az első és utolsó villámkáros eset, biztosítást kötni rá, a kár költségeit pedig a biztosítás fedezi
Gyanítom, utóbbi az esélyes.
A szolgáltató által üzemeltetett berendezés az üzemszerű működés esetén nem veszélyezteti az ügyfél eszközeit.
Miért is tenne tehát bármi olyat, ami ezen a körön kívül esik?
Te miért nem tettél bármit is ellene?
Dehogy olvasol. Ha olvasnál, feltűnt volna, mit írok... Ezt írtam: ...az ingatlan használója építi ki a többlépcsős túlfeszültségvédelmet. Aminek egy része az, hogy ahol a házba bemegy a parabolából a vezeték, oda el kell vinni a megfelelő védővezetőt...
"Ha abból indulunk ki,hogy a vevők még a szolgáltató tulajdonát képezik és onnantól a scart kábelt már szinte lehetetlen villámvédelemmel ellátni,akkor látjuk azt,hogy ezt kinek kellett volna."
Látjuk? :) Nem fura egy kicsit, hogy ezzel a következtetéssel nem ért egyet a civilizált világ azon részhalmaza, amelyet erősáramú szakembereknek hívnak, Amerikától Vlagyivosztokig? Erről a témáról szabványok szólnak, szakirodalom szól... Vajon ki megy szembe a másikkal az autópályán?
Közelítsd meg onnan pl, hogy biztosítva vagy villámkár esetén. A számítógépedbe belecsap a villám, a biztosítónak fizetnie kell.
Ilyen esetek ellen védekezhetsz megfelelő elosztóval, viszont ezt az elosztót nem a biztosító fogja neked megvenni azért, hogy neki ne kelljen fizetnie, és nem hibáztathatod azért, hogy tönkrement, mert ő nem vett neked egy 4ezer ft-os elosztót.
Sajnálatos dolog az ilyen, de nem tudsz ilyen téren fogást találni a szolgáltatón.
Oké! Két kérdés. Jogosult vagyok-e arra,hogy szolgáltató tulajdonát képező antennakábelt megvágjam,ami még az ő tulajdonukat képező vevőjük elött van,hogy oda egy villámvédőpatront beszereljek? Mert ami a vevőből megy a tévébe scart dugó,arra meg nem gyártanak ilyen patront Ha igen nincsen több kérdésem.Egyébként én a szolgáltató biztosítójaként is feltenném nekik a kérdést,hogy volt-e bármiféle védelem,hogy a saját eszközeiket is megvédjék.
Azoknak,akik még mindí a túlfeszültség ellen védő hálózati elosztón rugóznak,azoknak leírom még egyszer. A parabola antenna fejébe vágott be a villám,az továbbment a vevőbe és onnan a tévébe. A tévék rádiók a konnektorból ki voltak húzva. Remélem így érthető.
"Azoknak,akik még mindí a túlfeszültség ellen védő hálózati elosztón rugóznak, ... A tévék rádiók a konnektorból ki voltak húzva...."
A koax egy ilyennel csatlakozik:
Ezek a csatlakozóelemek olyan kivitelben készülnek, hogy a kezelésükhöz ne kelljen se szerszám, se érettségi.
A villásdugók kihúzásához képest ezt sem nagy mutatvány az anyagi kár megelőzése érdekében szétszedni. És így nem kell a SCART villámvédelmét feltalálni.
Értem hogy rá szeretnél vezetni minket arra, hogy túlfeszvédelem nélkül is van élet, de ezt mindannyian nagyon jól tudjuk.
Ám pl. a vízmű se fog sajnálni téged ha a villám miatt a bojlered nyílik ki mint egy rózsa, vagy a gázszolgáltató sem, ha felrobban a házad.
És így tovább.
A parabolás céggel sincs másképpen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!