Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » 2 csatornás erősítőnél fontos,...

2 csatornás erősítőnél fontos, hogy mindkét csatorna egyforma terhelés alatt legyen W és Ohmban is?

Figyelt kérdés

Pl egyik csatornára tettem 150 W 6 Ohmot, a másikra meg 110 W 3 Ohmot (pont így jött ki a hangszóró).

Egyébként 2 x 150 W terhelhetőségű 2 ohmon az erősítő.

Semmi baja nem lesz neki vagy pontosan egyformának kell lennie a két csatornának mindenben?

2018. jún. 10. 15:54
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

ezzel megleptél. eddig pont mindenki arra beszélt rá, h törekedjek a 2 Ohmosra, mert azzal lesz a legstabilabb és legszebb hangzású ... most igazából egy katyvasz, van benne minden, de végül az eredője csak 2 Ohm, máskor 3, ahogy éppen ki tudom hozni. nem attól melegszik ha kisebb ellenállásút teszek rá? a nagyobb elvileg nem gond, nem?

A műszaki leírását meg én se értem, mert az van h vagy 2 vagy 4 Ohmos legyen a hangszóró, de vmiért a 2 Ohmosra esküszik mindenki akit kérdeztem, állítólag szebb. na majd próbálgatni kell ezt még ...

2018. jún. 10. 21:37
 12/17 anonim ***** válasza:
Nem fogalmaztam elég pontosan :S Szóval ha az erősítővel szemben a hangszóró OHM ja túl nagy, nem adja le a kellő teljesítményt. Ha túl alacsony, akkor vagy nagy lesz a torzítás, vagy kinyírod a hangszórót. De a watt is számít, szóval sok a változó...
2018. jún. 10. 22:31
 13/17 A kérdező kommentje:
oké és létezik erre valami képlet, ami alapján számolgatni lehet,. hogy a legideálisabb?
2018. jún. 11. 06:40
 14/17 anonim ***** válasza:
Nagyon egyszerű. Az ellenállás függvényében változik a teljesítmény (amit az erősítő lead). Ha pl az erősítő 2-8 Ohm között kezeli a hangszórókat. 8 Ohm on 50W, 4 Ohm on 100W, 2 Ohm on 200W a teljesítményleadása. Ha a hangszóró 8 Ohm os, 50W felett ne nagyon legyen, ha 4 Ohm os, 100W felett és ha 2 Ohm os, 200W felett ne legyen, mert ez a teljesítmény kárára megy, azaz nem kapod meg a kívánt teljesítményt. Ha a hangszóró teljesítménye (azonos Ohm al) az erősítőtől kisebb, akkor nagy hangon kinyírhatod a hangszórót. Szóval veszed az erősítőt, és hogy mennyitől mennyi ellenállásig kezeli a hangszórókat. Ez alapján meglesed, hogy a kiszemelt hangszóród egyezik-e, vagy közelében van-e az erősítőd teljesítményével. Pl erősítőd 2-8 Ohm os, 4 Ohm on 100W terhelhetőségű, a kiszemelt hangszóród is 4 Ohm os, akkor 100W körüli teljesítményűt kell nézned. Szóval ez a képlet. Am minőségről annyit, hogy ki-mire esküszik azt nem tudom, de megjegyezném, hogy sok a legenda és mítosz. Én nem esküszök semmire, de javasolni tudom a 4 Ohm körüli értékek használatát mindkét esetben, ezek optimálisak a minőségre és teljesítményre nézve. Az erősítők zöme A/B kategóriájú, ahol jórészt 4 Ohm ra tervezik őket, noha kezelnek kevesebbet-többet is. Pl az én 5.1 hangfalrendszerem valahogy így néz ki: minden egyes szatelit rendelkezik közép és magas hangszóróval azaz szólóval és sziszegővel. Ezek fejenként 4-4 Ohm osak, párhuzamosan bekötve, így alkotnak egy 8 Ohm os hangfalat. A mélyláda hangszórója önmagában 8 Ohm, és hál'istennek le is adja szépen a teljesítményt. Panaszom nincs rá. Nem fogom azt mondani konkrétan, hogy ha alacsony az Ohm, ott gondok vannak, de a jobb minőség érdekében érdemes optimális ellenállású hangszórót vásárolni. Túl nagy ellenállással az erősítő fog küszködni, túl alacsony ellenállással pedig maga a hangszóró fog torzabb minőséget produkálni. Az másik dolog, hogy milyen is a hangszóró eleve. Mert pl közép és magas hangszóróknál szokás a 2-4 Ohm körüli értékek alkalmazása, de pl mélynél már 4-8 Ohm körül mozognak a hangszórók. Am egy jó ötletem lenne a bármiféle esetleges problémák elkerülésére. Ha eladod az erősítőt a hangfalakkal, és esetleg kipótolod, vehetsz egy új szettet, vagy esetleg 2.1 - 5.1 hangfalrendszert, ami optimális is lenne. Vagy esetleg ha bízol az erősítőd élettartamában (esetleg még nem olyan régi), akkor az maradjon nyugodtan, elpasszolod a hangfalakat, és veszel egy új párat, amik azonos értékekkel rendelkeznek, plusz ki tudod választani a legoptimálisabbat az erősítőd számára.
2018. jún. 11. 18:34
 15/17 anonim ***** válasza:
Még gyorsan megjegyezném a mítoszokkal kapcsolatban, hogy a kábelezésben hatalmas kamuk mennek. Ne hogy kiadj egy vagyont kábelre, mert nincs értelme. Nem lesz jobb a hangminőség, nem lesz szebb tőle semmi, csak üresebb a pénztárcád. Ezek az Audiofil meg hasonló kategóriák csupán placebóval nyomják a népet. Megveszi szegény csóri Pistike az 5k s kábelt a hangfalakhoz, és mikor lecseréli a régit, akkor fejéhez kap, hogy húú apám, micsoda javulás, totál megérte. Javulás nincs, csak az agya hiteti el önmagával, hogy volt értelme a fáradozásnak és a pénzkiadásnak. Ugyanez, mikor a sok okostojás minőségi kondenzátorokkal tolja tele az erősítőit, bekapcsolják, ugye működni működik, és jön is a tulaj véleménye: besz@rok! Totális javulás! Holott szintén sehol semmi, de emberünk dicsekszik, hogy "mostmár megy mint az álom!", és ez szomorú. Néhány helyzetben, mikor alapból gyenge kondi van az erősítőben, akkor egy nagyobb teljesítményűvel érezhetű a javulás. Hisz korrigáltuk a hibát. De pl azonos kapacitású kondik, de különböző árkategória, ott nem lehet érezni a különbséget... De emberünk esküszik hogy ő hallja... Szóval a méregdrága (és egyben fölösleges) dolgoktól óvakodj. A marketing watt is ilyen. Tehát amit rányomnak szépen, hogy MAX teljesítmény. Meg kell súgjam, az a max az esetek többségében soha meg sincs közelítve. Szóval hangszóró és erősítő RMS + OHM alapján, kábelek pedig átlag áron számítanak optimális vételnek :)
2018. jún. 11. 18:43
 16/17 A kérdező kommentje:

"Ezek fejenként 4-4 Ohm osak, párhuzamosan bekötve, így alkotnak egy 8 Ohm os hangfalat. "

nem fordítva? párhuzamos kötésnél nem feleződik az Ohm?

a többi meg jó kérdés, végül is egyszer kell egy jó szettet összeállítani, de nem egyszerű. na meg sokszor azt se ismerni h mennyi a tényleges RMS, ez már inkább baj ...

2018. jún. 11. 22:08
 17/17 anonim ***** válasza:
Na igen, elnézést, ezt el is írtam. A szatellitek valóban 2 Ohm ot alkotnak, mivel 4-4 Ohm os hangszórókból állnak.
2018. jún. 12. 17:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!