Aki digitális fényképezőt használ, az milyen formátummá viszi át az elkészült képeket?
Nem vagyok szakember filmfeldolgozásban, csak azt írom le, én hogyan csinálom. Angol változattal rendelkezem (5.1-es verzió, ami Windows XP-vel jön), a menüpontok magyar neveit nem ismerem.
Windows Movie Maker elindít. Főablak "Collecton" részére egérrel ráhúzom a fényképezőgépről letöltött videót. Kiírja: "Importing files..." ez eltart egy darabig. Amikor végzett, a képernyő alsó részén van egy olyan, hogy "Timeline" vagy "Storyboard", annak függvényében, hogy melyikre van éppen állítva. Esetünkben bármelyik jó, a Storyboard-on jelenetek szerint lehet összerakni a videót, a Timeline nézetben pedig némi vágást is lehet eszközölni rajta. Arra ráhúzom a videót a Collection részről. Itt lehetőség van több filmet is egymás után rakni, amiket előzőleg ráhúztunk a Collection részre.
Ekkor a képernyő bal oldali részén található "Movie Tasks" fülön aktívvá válik a 3-as opció, a "Finish Movie". Nyilacskával legördít, különféle kimentési módok közül lehet válogatni, én a "Save to my computer"-t szoktam alkalmazni.
Előjön egy varázsló, ide megadjuk a videó nevét, hogy hová mentjük, majd a Továbbra kattintva előjönnek a film méretére/minőségére vonatkozó beállítások. Itt be lehet állítani, hogy legjobb minőségben mentse le ("Best quality for playback on my computer (recommended)" - én ezt használom), de lehet fájlméret szerint is (pl. férjen bele 700 MB méretbe), vagy alatta az "Other settings"-nél még több variáció a Pocket PC-től a különféle hálózaton való lejátszáshoz optimalizáltig.
Továbbra kattintva kimenti a filmet a beállított formában.
Azt tudni kell még, hogy elég instabil a program, komolyabb munkákra (legalábbis nálam) nem alkalmas, gyakran kifagy. A gyakorlat azt mutatja, hogy a fényképezőgép által rögzített fájlok kisebbre tömörítésére szuperül alkalmas, de ha vágni kell, vagy komolyan szerkesztés szükséges, akkor javaslom az Adobe Premiere-rel kísérletezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!