Hogyan lehet erősítő kimeneti impedanciáját kideríteni?
Adott egy erősítő,aminek nem tudjuk az impedanciáját (nincs rá írva,és neten se találtam meg ezt az adatot a típus alapján).
Csak az érdekelne,hogy a két,6 ohm-os hangfalamat nyugodt szívvel ráköthetem-e.Elvileg igen,ha az erősítő 6 ohm-os,vagy annál kisebb.De ki lehet ezt mérni valahogy?Mindösszesen egy digitális multiméterem van itthon,ha ez szóba jöhet egyáltalán...
Műszerrel kimérhető, de egy digitális kéziműszernél azért jóval több kell hozzá.
ha nem hajtod ki, el fogja vinni.
Az erősítőnek nem kimeneti impedanciája van, hanem van egy minimális terhelő impedancia amit még elvisel. Ez lehet 8ohm-tól akár 1ohmig is.
Egy átlagos erősítőre, 6 ohmos hangfalakat nyugodtam ráköthetsz, nem lesz azzal baj. Ha jobban meghajtod, akkor figyelni kell mennyire melegszik, nehogy elmelegedjenek a tranyói.
Persze modern erősítőknél ebből nincs gond, mert mindenféle hülyeség ellen védettek.
Egy erősítőnél meg van adva a maximális kimenő teljesítmény, ha ez 8 ohmos terhelésre vonatkozik, akkor kisebb terhelőellenálláson nagyobb áramok folynak ugyanolyan kivezérlésnél, ettől jobban melegszik. Ha nagyon túlterheled meghaladja a végtranyók névleges áramát satöbbi.. aztán ha nincs szerencséd annyi neki.
De azért azt észre szoktuk venni ha nagyon fűt az erősítő.
Na meg azt se írtad milyen ez a végfok, lehet hogy párhuzamosan van benne egy csomó tranyó a vvégében, ha valami profi dj cuccról van szó, akkor aztán lehet fingatni, amíg a tápja bírja! :-)
"Az erősítőnek nem kimeneti impedanciája van,"
De igen, az van neki. Impedanciája.
"kisebb terhelőellenálláson nagyobb áramok folynak"
Matek: a teljesítmény ugye I négyzet * R
Vagyis 8 ohm helyett 6 ohmon kb 1,8* akkora az áram.
Nem kicsit fog jobban melegedni, LE FOG ÉGNI az erősítő.
"lehet fingatni, amíg a tápja bírja! "
Na az bírni fogja, ha kicsit is normálisan van megépítve.
A végfokból persze távozik az éltető füst, de a táp túléli.
Na de ember, nem írta hogy miféle erősítő, lehet hogy egy 1 ohmra is dolgozó több százezres profi végfok, vagy egy sima 73200Ft-os házimozi erősítő.
Azt meg nem tudom hogy honnan veszed hogya ha normálisan van megépítve, hisz azt sem írta hogy épített!! :-)
Viszont ha szedtél már szét olcsó kategóriás, régi (onkio, Pajó, sony, yanaha és társai) erősítőket, olyan gyenge tápok vannak benne 4700mikrós elkókkal, pár amperes egyenirányítóval, egy kis szar trafóval, hogy túlterhelés hatására a trafóban simán kiolvad a hőbiztosíték.
Viszont ha akármiféle nem olyan régi, azaz 10 évnél fiatalabb házimozi, az olyan embereknek van tervezve, még ha IC-s is hogy bármilyen marhaság ellen megvédi a felhasználót és magát.
Nem úgy mint az általad megépített kókány quad405 :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!