Ha kissebb az erősítő mint a hangfalak akkor berecseghet a hangfal tőle?
Figyelt kérdés
Az erősítő egy König AMP2400. A két hangfal: 2x300w 30 cm hangszóró (rh sound) és egy magas piezzo. Egy bizonyos szintig szépen szól, de halkan.. Ha feltekerem az erősítőt, nem szól olyan nagyon.. Maxon néha bevillan a Clip, és erősen recsegnek a hangfalak.. Próbáltam keverővel, de akkor is recseg.. Mi lehet a baj? Kicsi az erősítő?2018. jan. 22. 14:08
1/18 anonim válasza:
Laikusként a hozzászólásom: szerintem az sem normális, ha max hangerőn kell hallgatni. Az már 2x120 Watt, ami nem kevés. Ekkora teljesítmény egy tornaterem méretű helyiség hangosítására is bőven megfelel. Viszont ebben az esetben meg már több mint 2 hangfalat szoktak használni, szóval nem igazán jöttem rá hogy milyen körülmények között használod a rendszert. (Nekem egy közel 20 éves épített erősítőm van. Nem tudom mekkora teljesítményt tud leadni, de mindkét hangfalam 30 Wattos. Max hangerőn (nem teljesen feltekert hangerő potinál!) az átlagos méretű szobában nem is tudom hallgatni, mert rohadt hangos, a képek is be-be remegnek a falon egy-egy komolyan mélytől. Nyitott ablaknál a kb. 100 méterre lévő szomszéd házból egész jól lehet zenét hallgatni ha én itthon max hangerőn járatom.) Tudomásom szerint mindig azt szokták javasolni, hogy minden legyen túlméretezve. Vagyis ha 2x120 Watt hangteljesítményre van szükség, akkor oda ajánlott egy 2x160 vagy nagyobb teljesítményt leadó erősítő. Én simán azt mondanám, hogy az erősítő nem tud már nagyobb teljesítményt leadni, azért recseg be. Mondjuk tényleg jó lenne tudni hogy milyen körülmények mellett használod, mert "Egy bizonyos szintig szépen szól, de halkan." alapján azt is lehetne mondani hogy valami elromlott az erősítőben ezért szól halkan, de ha mondjuk egy uszodában tűnik halknak az normális mert nagy a tér.
2/18 A kérdező kommentje:
Szobában használom, telefont kötöm rá az erősítőre.. Maxon vagy maxhoz közel már berecseg.. 2x300 watt szerintem sok ehhez az erősítőhöz.. Vagyis végfokhoz.. Jól gondolom? Néztem 2x500w-os erősítőt 80 ezerért, gondolom az már meg tudná szólaltatni őket szépen..
2018. jan. 22. 14:53
3/18 anonim válasza:
Köthetsz rá 2x120 Wattos hangfalakat, akkor is ugyanúgy recsegni fog ezzel az erősítővel maxon hajtva. A hangfalaknál a megadott teljesítmény a maximum teljesítmény, nem folyamatosan annyit vesz fel. Nem sok a 2x300 Watt az erősítődnek egyáltalán (csak nyilván nem tudja kihajtani őket teljesen).
Egy 2x500 Wattos erősítővel már valószínűleg nem fog recsegni, de jól szólni sem. Ezek nem szobai használathoz vannak tervezve, fő szempont a teljesítmény és nem a hangminőség. Ugyan így van a hangfalaknál is, 100 Watt felett nehéz olyat találni ami tényleg jól szól (és nem kerül milliós összegekbe).
4/18 A kérdező kommentje:
Úgy mondom, a 2x300 watt 1 hangfal, ami 600 wattot jelent egy oldalon.. Nyílván ez a max terhelhetőség, nem vesz fel ennyit.. Ha így számolok, akkor a két hangfal az 1200w. Nem csak otthon használnám, járok zenélni is.. Milyen erősítővel szólna szépen?
2018. jan. 22. 15:34
5/18 anonim válasza:
Én recsegés kapcsán első körben a hangszórók lengőtekercseire gondolnék, nem pedig az erősítő kimenő teljesítményének hiányára...bár fene tudja, nem vagyok szakértő. Másik erősítőre kötve is ezt produkálja?
6/18 anonim válasza:
Azért recseg, mert az erősítő túl van vezérelve. Olyankor szépen négyszögesedik a jel, extrém esetben akár tönkre is mehet tőle a hangszóró.
7/18 anonim válasza:
Milyen hangváltó van a falakban? És az a 2x40watt/8 ohm RMS -t leadó könig amp sem tűnik elégnek,ahogy mondják.
8/18 A kérdező kommentje:
Nincs másik erősítőm, nem tudom.. Hangváltó nincs benne.. :/ a kisebb hangfalakkal nem recseg, csak ezeknél a nagyoknál!
2018. jan. 22. 16:50
9/18 anonim válasza:
És akkor azt a piezot mivel hajtod meg? Van hozzá egy külön erősítőd? Mert ha jól néztem az a König csak 1 csatornás.
10/18 anonim válasza:
Meg így utólag akkor már rákérdeznék arra a hangfalra is. Milyen egy hangfal az? Hogy-hogy nincs benne hangváltó? Mindegyikben csak 2 darab 300 Wattos mély van és kész? Mert ez így nekem nagyon ilyen otthoni barkácsnak tűnik, és ha tényleg az akkor utána kéne számolni hogy egyáltalán az a hangdoboz megfelelő-e neki, mert simán lehet hogy nem, így a halkság és a recsegés (ami lehet hogy sima torzítás) ennek köszönhető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!