Ellenállás az erősítő és hangfal közé? Hogyan?
Van egy erősítőm, ami 8-16 ohmos. Erre egy olyan hangfalat dugtam, amelyre az van ráírva, hogy 4-8 ohm. Még nem kaptam egyértelmű választ, arra, hogy miért tól-ig érték van ráírva (van amikor 4 van amikor 8 ohmos, vagy mi?)
De a lényeg, hogy tisztában vagyok vele, hogy a dolog necces. Működni működik, így szobai hangerőn semmi gond nem volt, csak ugye irdatlanul melegszik az erősítő.
Két kérdésem lenne:
1. Ha a hangfalhoz vastagabb kábelt veszek, az jelentősen növelné a kockázatot?
2. Lehet valahogyan valamiféle ellenállást beépíteni az erősítő és a hangfal közé? Ha igen, hogyan?
A segítőkész válaszolóknak előre is köszi!
"2. Lehet valahogyan valamiféle ellenállást beépíteni az erősítő és a hangfal közé? Ha igen, hogyan? "
Lehet. Sorba (sorosan).
Ezzel a hangszóróra jutó teljesítmény csökken. Amennyivel csökken annyit alakít hővé az ellenállás.
Ha teszel be ellenállást, akkor az fogja elmelegíteni azt a teljesítményt, amit a hibás illesztés miatt a végfok melegítene el. De legalább van esélye túlélni. Azt most hagyjuk, hogy ezzel az erősítő "damping faktor" értékét (fene tudja hogy van magyarul) jól agyon is verted.
Az ellenállás legalább fele akkora teljesítményű legyen mint az erősítő. Egyébként le fog égni.
"Azt most hagyjuk, hogy ezzel az erősítő "damping faktor" értékét (fene tudja hogy van magyarul) jól agyon is verted."
Damping factor- csillapítási tényező.
Amennyiben ez az erősítő terheltenül mérhető, és a terhelés hatására létrejövő feszültségesésének hányadosát jelenti (elvileg ezt jelenti), akkor semmi köze a terheléssel sorbakötött ellenálláshoz.
Ezt agyonverni akkor nem lehet, ez az erősítő egyik tulajdonsága.
De agyonverti.
Mivel a soros ellenállás hozzáadódik az erősítő "ellenállásához".
Már hiányzott, hogy megint olyasmibe beszélj bele, amihez nem értesz. Nem baj, ilyennek szeret a közönség, mert kell neki a cirkusz.
"Még nem kaptam egyértelmű választ, arra, hogy miért tól-ig érték van ráírva"
Mert nem árultad el a hangfal típusát. Van olyan amelyikben a két hangszóró külön van kivezetve. Pl. 2 db 8 ohmos. De ha összekötöd őket párhuzamosan, akkor csak 4 ohm lesz az eredő.
Hangfal: Onkyo sc 60 mk II
Erősítő: Grundig v5200
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!