Megéri 4k tv-t venni?

Figyelt kérdés
nagyon gondolkozom egy ilyen tv-n,mivel nem sokkal drágábbak 1080p társaiknál,de nem tudok dönteni mivel a tv adások nagy része a HD-t sem üti meg,a filmek nagy része is csak 1080p.Viszont egy barátom vett egy 4k tv-t és meglepődve láttam, hogy a ps4 képe sokkal szebb mint FullHD-n.Illetve e legtöbb HTCP rendszer pl. Nvidia Shield tv már támogadja a 4k-t.Ezeket mind összeadva szerintetek érdemes fejleszteni most?

2015. aug. 11. 22:31
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
39%
Várjál még pár évet a fejlesztéssel szerintem. Amíg nincs tartalom addig fölösleges. Mire lesz elég adás/film, addigra elterjedtebb és olcsóbbak is lesznek ezek a tv-k.
2015. aug. 11. 22:46
 2/15 anonim ***** válasza:

Pár éve már én is tervezem fejleszteni a tv rendszert. Korábban még FULL HD tv-ben gondolkodtam de az már a jelen és lassan a múltá válik. Főleg egyes Sony UHD tv-knél olyan minőségű FULLHD --> UHD konvertálást tud csinálni a készülék, hogy nem lehet szemmel leleplezni, hogy nem valódi UHD tartalmat nézel. Ez a tecnika ma még csak arra jó, hogy a szemet becsapja és sokkal részletesebb képet mutasson, mint amit az adók jelenleg sugároznak.

Volt már, hogy egyik Médiamarktban nézegettem ezeket és az eladó oda jött kérdezni, mit szeretnék. Mutatott hagyományos tartalmat az UHD tv-n és mutatott FULL HD-t is. A full hd tényleg olyan, mint ha sokkal jobb lenne a felbontása és egészen közelről is nézhető.

Egyébként főleg kb. 50" fölött érdemes UHD-ben gondolkodni, különben értelmét veszti a dolog, mert messziről nézve úgynesem látod a finom részleteket, még ha egyelőre főleg a pixel mentesséégben látszik meg.

Aki egy 165"-os képernyőt 3 méternél távolabbról akar nézni, annak tényleg teljesen felesleges, mert egyszerűen nem fogja látni a kölönbséget messziről. Legjobban közelről jön ki a moziszerű panoráma képernyő hatás.

Az UHD is hasonlóan javítja fel a kép minőséget mint az Imax mozi rendszer ahogy házfalnyira fel tudja méretezni a képet jobb minőségben. A szoftver dolgozik benne jól ami kiszolgálja az UHD megjelenítőt. Ehhez nem kötelező a jobbnak látszó kép minőség eléréséhez valódi UHD tartalom. Elég hihetően be tudja csapni a szemünket már.

Végül is a tv nem más mint a valóság illúziója.

Ha ezt egy szoftver tudja javítani és elhihetjük amit látunk, akkor tökmindegy hogyan, csak jó legyen.

El kell menni valamelyik több féle UHD-t árusító üzletbe és meg kell kérni az eladót, hogy mutassa be alacsaonyabb felbontású anyaggal az UHD tv-t. Akkor nem kell ennyit írni a lényegéről, hogy miért jó és mire való benne a négy magos videó processzor.

2015. aug. 12. 07:44
 3/15 Osynho ***** válasza:

Azt érdemes tudni, hogy az UHD egy felbontást jelöl, nem minőséget! Sajnos az emberek többsége szám fetisiszta, ami nagyobb, azaz amire nagyobbat hazudnak a gyártók, az jobb is. Szóval a tv képének sok egyéb tényezőjében nem biztos, hogy jobb egy UHD tv, mint egy FULL HD. Sőt, az olcsó 4K tv-k helyett sokkal inkább vennék FULL HD-t. PS4 is szóba került, nos, a belépő UHD tv-k input lagja rendszerint borzasztóan magas, így elég zavaró tud lenni játék közben, nyilván van, akit nem zavar.

A boltokban, neontenger alatt elég nehéz megállapítani egy tv képének minőségét.

A nézési távot is említették, annyival egészíteném ki, hogy én még 50"-nál se látom igazán létjogosultságát, mivel irreálisan közel kell ülni a felbontás érzékeléséhez. Ekkora full hd tv-m van és most cserélek majd 55" full hd-ra. Inkább vennék egy jó minőségű 65" fullhd tv-t, mint egy kisebb UHD-t.

2015. aug. 12. 08:36
 4/15 anonim ***** válasza:

Ez egy régi cikk, de igaz még most is:

[link]

2015. aug. 12. 12:25
 5/15 A kérdező kommentje:

Értem,Szoval akkor olyan 40-42" körül felesleges a UHD.Akkro viszont sony TV-t fogok venni :)

köszönöm a segítséget.

2015. aug. 13. 20:42
 6/15 Osynho ***** válasza:
Sony 42W805. Nagyon jo tv.
2015. aug. 13. 20:47
 7/15 anonim ***** válasza:

Erre csak azt tudom mondani, meg kell nézni fullhd anyaggal egy FULL HD, és egy UHD tv-t szoftveres felbontás javítással egymás mellett. Melyiken milyennek látszik a kép és melyiken mennyire marad részletesnek és élesnek látszó ha közben egyre közelebb megyünk a képernyőhöz.

Azt talán nem is kell boncolgatni, hogy általában nem azért veszünk UHD tv-t, hogy nagyon messziről nézzük. Arra tényleg jobb a FULL HD tv. Pontosabban oda teljesen mindegy mert főleg közelről látszik a különbség.

Persze nem csak abban különbözik, egyéb kép javító áramkörök is működnek benne, ami hihetővé és élményszerűvé, természeteshez közelibbé, egyszerűen jobbá szebbé teszi amit látsz. Nem véletlenül vannak benne négy meg nyolc magos procik. A jelenlegi technikai színvonal lehetővé teszi, hogy valós időben dolgozzák fel a kép tartalmat, ami a régebbi készülékeknél még nem volt elképzelhető.

2015. aug. 13. 21:20
 8/15 Osynho ***** válasza:

"Azt talán nem is kell boncolgatni, hogy általában nem azért veszünk UHD tv-t, hogy nagyon messziről nézzük. Arra tényleg jobb a FULL HD tv. Pontosabban oda teljesen mindegy mert főleg közelről látszik a különbség."

Ez ok, de mi a közel és mi a távol? :D Mennyire életszerű egy 40"-os UHD tv-t szűk 1m-ről nézni?

2015. aug. 13. 23:54
 9/15 anonim ***** válasza:

40"-os UHD? Van de minek? Annak hatalmas képernyőn van csak létjogosultsága, ahol elég közel tudsz ülni hozzá még nagy képernyő mellett is megfelelő minőségű v. megfelelően feljavítható műsor anyag mellett.

" de mi a közel és mi a távol?"

A képernyő szempontjából az az optimális (közeli) távolság, ahonnan még nem látod elkülönülni a képernyőt alkotó elemi pontokat. Ennek az is a feltétele, hogy a műsor alkalmas legyen kiszolgálni minőséggel ezt a felbontást akár közvetlenül vagy akár feljavítás után.

2015. aug. 14. 00:16
 10/15 Osynho ***** válasza:

Ugyan arról beszélünk. :) A kérdező viszont nem hatalmas képernyőt keresett.

Projektoron pl jól jönne, 120" felett már szerintem lenne létjogosultsága. Bár, 1 hónapig 3,5m-ről néztem ekkora vásznat, full hd felbontással, nem volt olyan rossz az... :)

2015. aug. 14. 00:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!