Hangfal minek guriga?
Az a basszreflex nyílás, benne a méretezett hosszúságú basszreflex csővel.
Javítja a mélyátvitelt.
Aztán ha mélyebb a hang, annál többet ront rajta, de ezt már nem mondják.
Igen, javítja a mélyhangátvitelt bizonyos mértékig a linearitás rovására.
Az, hogy jobban szól a mély az hallható, hogy aztán olyan csipkés a frekvenciamenet, hogy az szégyenletes, na azt már nem tudják.
Hi-Fi rajongók nem szeretik, rontja a teljes hangképoet és hanghűséget.
Más kérdés, hogy csak basszreflexeset kapsz....
Egy jó (!) hangszóróval szépen ki lehet használni a bassrefi előnyeit. Meg nem mondanád h nem zárt láda szól, max. onnan vennéd észre hogy a -3 decibeles pontja 10 hz-el mélyebben van mint a zártnak. De az nem ez a kategória.
Gyárilag benne van, papírhengert szoktak beléjük tenni.
"-3 decibeles pontja 10 hz-el mélyebben van mint a zártnak."
Ez így van, de aztán ha megyünk még lejjebb gyalázatosan csökken a hangnyomás.
A sima mélyláda valóban rosszabb ott, mint a baszzreflexes, de a sima viszonylag egyenletesen ejti a hangnyomást, míg a reflex zuhan.
Azért használják a reflexet, mert kisebb ládamértetek mellett tudnak bizonyos frekvencián jobb eredményt elérni.
Akik kényesek a viszonylag jó (ha nem is egyenletes, hanem inkább a hullámhegyek-völgyek mentes) hangmenetre
nem is használják.
De a jobbhoz, jóval nagyobb méretek tartoznak.
Nem tudom ki hogy van vele, de inkább legyen a láda -3db pontja 25-30hz-en, mint hogy 30-35hz-en már -10 decibelt essen. A 15-25hz-es tartományban "éri be" a zárt a refit, ahhoz hogy olyan mély tartományban kijöjjenek a differenciák a refi javára, nagyon komoly szóró kell. Az a szóró már lehangolható infra tartományba is, akkor megint ugyan ott vagyunk.
Ha jó a hangszóró, bassrefi minden esetben. Ha vacak, akkor zárt. Ez az én véleményem/ízlésem, de mindenkinek más az igénye. Van aki megelégszik azzal, ha lemegy a láda 50-60hz-ig egyenletesen, utána viszonylag kis meredekséggel esik az alapból érzéketlen átvitel. Én jobb szeretem ha egyenesen lemegy 30hz körüli tartományba, aztán hogy milyen meredeken esik 25hz alatt engem nem érdekel, úgy sincs több ezer euróm olyan nyomóra, ami az alatti tartományban is megfelelő dinamikával tud dolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!