Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Lehetséges ez? Valóban megrázo...

Lehetséges ez? Valóban megrázott volna az áram? (bővebben lent)

Figyelt kérdés
LG lcd tv.Kihúztam a konnektorból, majd a kihúzott csatlakozót a kezembe vettem úgy , hogy a két villa érintkezett a tenyeremmel.Ekkor olyan áramütést kaptam tőle, hogy eldobtam.Lehetséges hogy egy konnektorból kihúzott, áramtalanított készülék hálózati csatlakozója megrázzon?Ha igen nagyon kíváncsi lennlennēk az okára.
2015. márc. 11. 21:15
 1/7 anonim ***** válasza:

Elvileg nem lehetséges, de belül energia (feszültség) tároló elemek vannak, melyek ezt előidézhetik.

Más kérdés, hogy az áramütés elkerülésére kisütő ellenállás is van benne, mely kis idő múlva "hatástalanít".

Ha ezt nem várod ki, esetleg megrázhat.

De ismétlem: elvileg nem lehetséges, de hogy mégis miért, azt ne kérdezd.

2015. márc. 11. 21:23
 2/7 anonim ***** válasza:
Ugye tanultál fizikát ? A TV készülékekben kondenzátorok vannak, amelyek megtartják egy ideig a tárolt elektromos feszültséget akkor is, ha a hálózati csatlakozó kihúzása után nem kapnak tápfeszültséget. Na, ez a tárolt feszültség rázott meg.
2015. márc. 11. 21:25
 3/7 A kérdező kommentje:

No de akkor miért nem úgy gyártják ezeket a készülékeket, hogy ez a tárolt energia semmilyen esetben ne tudjon "visszajönni" a kihúzott dugón?

Ez amúgy kb. olyan 230 V lehetett ami elkapott? Vagy netalán több?

2015. márc. 11. 21:34
 4/7 anonim ***** válasza:
Nem lenne szabad ráznia, és úgy is gyártják, hogy ne tudjon visszajutni feszültség. Ugyan valóban vannak kondenzátorok, amik tárolják az energiát, de az itt tárolt energia nem juthat vissza. Ezt meg is oldják, elég gyakran pl kisütő ellenállással.
2015. márc. 12. 09:43
 5/7 A kérdező kommentje:
Szóval lehet, hogy valami nem stimmel a tv-ben?
2015. márc. 12. 10:36
 6/7 Szirty ***** válasza:
100%

- Lehetséges és nem is túl ritka. Nem csak TV készüléknél, más elektronikus készülékeknél is.

- A jelenséget a készülék tápegységének primer körében lévő párhuzamos zavarszűrő kondenzátor okozza. Erre nem nagyon szoktak kisütő ellenállást tenni. De ha tesznek is, akkor is idő kell amíg a kondenzátort kisüti. Ha azonnal megfogod még úgy is megrázhat. Ez az áramütés közvetlenül nem veszélyes, csak kellemetlen.

- A feszültség lehetett 230V, kevesebb vagy több is, akár 300V is. Attól függően hogy a készüléket a szinuszperiódus melyik szakaszában áramtalanítottad.

2015. márc. 12. 15:13
 7/7 anonim válasza:
Igen normális!
2019. ápr. 24. 15:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!