Megrázott picit az áram. Miért?
Tegnap este ki akartam húzni a laptopnak a töltőjét a konnektorból erre egy kicsit megrázott. Nem volt vészes, de megéreztem. Múltkor meg amikor nyúlkáltam a laptop szélén a dugókhoz (usb meg egyebek) akkor is...
Valamelyik nap este meg amikor bedugtam éjszaka akkor meg elkezdett szikrázni.
De ezek nem mindig fordulnak elő, csak néha-néha. Egyszer-kétszer a dvd is megrázott...
Ez normális?
Múltkor meg amikor nyúlkáltam a laptop szélén a dugókhoz (usb meg egyebek) akkor is...
USB.be max 12 volt van, az csak megcsíp nem megráz.
Ha ilyen sűrűn történik, az annyira nem.
Ha van próbalámpád, vagy multimétered, mérd végig a feszültséget a dugaszoló aljzat pontjai közt (fázis-nulla; fázis-föld; nulla-föld).
11:27 El kell hogy keserítselek, az USB szabvány max 5V-ot engedélyez tápfeszültségnek, és eddig minden értelmes gyártó betartja. AZ adatlábakon TTL-nek mgfelelő, ott is 5V-nak megfelelő logikai impulzusszintek vannak. Hol hallottad te a 12 voltot?
11:28 én bizony nem tanácsolnám neki, hogy a hálózati 230 voltot méregesse, mert ügyetlen létére megölheti magát...
A kérdezőnek: Nem rázhat meg az áram, ha kihúzod a töltőből, mert szigetelést fogsz meg, aminek gigaohmos ellenállása van, rajtad esetleg attoamperek folyhatnak át, ami még mindig kevesebb, mintha egy másik emberrel fognál baráti kezet.
Ugyanez a helyzet, ha a tápcsatlakozót vagy az USB-ket fogod meg, akkor se csaphat meg, még akkor sem, ha a feszültség tisztán 220 voltos lenne, mert elég vastag a szigetelés, a gyárban így tervezték, hogy az se üssön át rád.
de az elképzelhető, hogy te statikusan feltöltődtél, és a notid életvédelmi 220 földjén át levezetted magadról az elektrosztatikus töltést. Na ez jobban elképzelhető.
ha bedugod a laptopot a töltőbe, akkor nem természetellenes hogy szikrázik! 12 voltos a feszültség, és hirtelen 10 amper nagyságrendű áram indult el a csatlakozás pillanatában (bekapcsolási tranziens jelenség)
A válasz írója 74%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 11:27
A válaszolónak, és a kérdezőnek egyaránt:
1. az USB nem 12 voltos. 5V.
Kérdezőnek:
2. A laptop össze van kötve még valamivel? Úgy értem a hang az erősítőre, vagy tv-re kötve a kép, bármi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!