Igaz, hogy az erősítők 20 Herz alá azért nem mennek le, mert bezavarna a szívritmusba?
:D Aligha!
A legtöbb erősítő bőven 20 Hz alá is lemegy. Sőt tulajdonképp mindegyik.
A 20Hz onnan jön, hogy az alap klasszikus Hi-Fi szabvány alapvetése szerint az audio erősítőnek 20Hz-20000Hz tartományt kell átvinnie 3dB-es egyenletességgel.
Ebből nem következik semmiképp hogy nem megy 20Hz alá. Ebből csak az következik, hogy ha ennek a követelménynek megfelel, akkor megfelel ennek a "szabványnak".
Ráadásul ha tényleg 20 Hz az alja 3dB-en belül, attól még átviszi az 5 Hz-et is csak már 3dB-en kívül esik.
A hangszóróknak sokkal inkább nehezére esik ilyen alacsony frekvencia lesugárzása. Semmi köze a szívritmushoz.
Nagyon könnyen találni olyan erősítőt, ami az 5Hz-et minden további nélkül átviszi. És nem, nem csalás, TÉNYLEG átviszi.
A 20Hz-et egyenletesen átvinni nagyon komoly kihívás a legtöbb hangszórónak(!), de azért vannak olyan (nagy méretű) hangfalak, ami különösebb probléma nélkül átviszik.
Ha egy SUB nem képes a 20Hz-re, hidd el, nem az erősítő miatt nem, hanem a hangszóró és a láda méretei miatt nem.
Egyébként valóban 20-30 Hz-es hangokat nem is biztos, hogy meghall az ember, vagy nem igazán hangként érzékelni.
Egyrészt tárgyi tévedés, hogy az erősítők nem viszik át, ahogy azt tanult kollégáim kifejtették. :) Gyakran átviszik az erősítők. Másrészt nem olyan könnyű ilyen mély hangot házi körülmények között olyan hangnyomással létrehozni, hogy egészségkárosító legyen, tehát ebben a formában "urban legend".
Ami probléma lehet, éppen az, hogy az erősítő átviszi az infrahangokat is és mondjuk egy dübörgő lemezjátszó esetén feleslegesen mozog a hangszóró membrán és felesleges teljesítmények mennek rá, ezáltal növelve pl a doppler-torzítást.
Kedves kérdező!
"Ha megnézünk egy 100-150 ezres Subwoofert, jó ha a 35 Herzet kiadja."
A kérdésedben erősítőkről írtál, és most hangsugárzót hozol fel ellenérvként!
Ezzel együtt is hülyeség az egész szívritmus bezavarás felejtsd el!
A szívritmus 70-120 percenként. 20Hz meg 1200 periódus percenként. Hogy jön össze a kettő egymással?
Mi a vélt vagy valós az élettani magyarázata a feltételezésnek? Azon kívül hogy valaki mondta hogy látott már olyat aki hallott róla van valami konkrétabb a kérdésed mögött?
Igen valaki mondta, mert valahonnan hallotta ezt az erősítőkről. Viszont szerintem is inkább a hangszóró a gyengébb láncszem ami nehezen adja ki azokat a hangokat. A 20 Hz-es hangokat is inkább csak a fél milliós Subok szólaltatják meg, már ha lehet hinni nekik.
A szabványtól függetlenül a számadatok a Hifinél egy parasztvakítás. Van 500 ft-os fülhallgató is amire ráírják, a 20 Hz-től 20 Khz és talán lemegy 100 Hz-ig. A drága márkás hifire ugyanez igaz csak nem ilyen mértékben.
Láttam a Youtubon egy Ventillátor hangszórót ami állítólag 1 Herzig lemegy. Kerestem, de nem találtam most meg.
A szívritmus zavarás igaz-e azt nem tudni. Ha a 20 Herz 1200 periódus percenként, akkor a 2 Herz 120 db hanghullám, vagyis attól már igaz lehet a kérdés értelme.
"A szabványtól függetlenül a számadatok a Hifinél egy parasztvakítás. "
Csak ne általánosítsunk jó, csak ne általánosítsunk! :D
Hidd el, egy B&W hangfal, egy Marantz, vagy Dual erősítő adatait veheted tényadatnak, de hosszasan lehet folytatni a sort műszakilag magas színvonalat képviselő és hitelesen dokumentált berendezésekkel. Már persze, ha van olyan tudásod, hogy tudd helyesen értelmezni a részletes specifikációkat.
Én vagyok olyan szigorú, hogy csak a nívós berendezéseket méltatom Hi-Fi jelzővel. Ezeknél a berendezéseknél csalás, vagy hiányosan megadott specifikáció föl sem merül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!