Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Erősítő építés? (Hozzáértők...

Erősítő építés? (Hozzáértők válaszát várom, több lent)

Figyelt kérdés

Szeretnék majd építeni egy nagyon egyszerű, de profi, germánium tranyós, gyönyörű hangú, sztereo hi-fi erősítőt... de ez még távoli cél. Nem értek ezekhez dolgokhoz, szóval nagyon kezdő vagyok. Először szeretnék csak alapkapcsolásokkal kísérletezgetni, stb... de lennének kérdéseim, amelyekre tiszta és érthető válaszokat várok (természetesen alapkapcoslásokkal kapcsolatban.)

-Az ellenállásokat mi alapján kell méretezni? Illetve ezek milyen hatással lehetnek a hangra?

-Ugyanaz, mint az előző, csak ezúttal kondikkal... + ez milyen hatással van a frekvenciákra?

-Közös emitteres, közös kollektoros, közös bázisú alapkapcsolások közt mik a lényeges különbségek, és ez van-e hatással a hangra? (Ha igen, akkor hogyan?)

-Negatív visszacsatolások fajtái: mik a különbségek, és mik a hatásai?

-Zaj szűrők: egy kérdés: hogyan? :D

-Későbbiekben hogy kell megcsinálni egy erősítőt úgy, hogy sztereo legyen?

2014. okt. 12. 12:13
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Az első mondatra a válasz: csöves erősítő.

Az utolsóra pedig: két erősítő kell :)

2014. okt. 12. 12:32
 2/11 A kérdező kommentje:
Azért csöves erősítő építésébe nem nagyon mernék belekezdeni... először gremánium tranyóval akarom megvalósítani. Köszi, az utsó kérdésre megkaptam a választ, juhú :D
2014. okt. 12. 13:22
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Most megkérdeztél úgy fél évnyi tananyagot elektronikából.
2014. okt. 12. 14:39
 4/11 A kérdező kommentje:
Igazából csak rövid, érthető magyarázatokat várok, amiben csak a lényeg van... de amúgy jah, tényleg elég sokmindent kérdeztem.
2014. okt. 12. 22:21
 5/11 anonim ***** válasza:
Nem, komolyn, a Kandóra jártam, és az a kérdéskör, amit felvetettél, nekünk kb fél évet fedett le, elég intenzíven. Az iskolaidőben 5 hónap.
2014. okt. 13. 01:45
 6/11 anonim ***** válasza:

Azt gondolom, hogy ez így parttalan ebben a formában. Ha ennyire az elején vagy, akkor irány a könyvtár vagy műszaki szakközép, vagy műszaki főiskola, vagy az első elektronika szakkör! :D

Több száz oldalnyi anyagra kérdeztél és egyszerű válaszokat vársz. :D

Node föl a fejjel, pár év után belekezdhetsz egy erősítő projektbe, de akkor is meglévő kapcsolást ajánlok, mert ahhoz, hogy magad erősítőt tervezz... Ahhoz kb annyit kell tudnod, mint egy jó villamosmérnöknek.

Szép hobbi az elektronika, meg lehet hivatás is. De gondold át, ha csak egy jó hangú erősítő kell, akkor azt simán vehetsz is, gyárit. Olyat vehetsz aránylag olcsón, amilyenhez hasonló színvonalút, csak sokadjára tudnál építeni és akkor is drágább új alkatrészekből építeni, mint pár tízezerből venni egyet használtan jó állapotban.

Mindazonáltal, ha neked az igazi célod az építés öröme és az elektronika megismerése, akkor hajrá! De ha "csak" egy jó erősítő kell, akkor az más...

2014. okt. 13. 11:34
 7/11 A kérdező kommentje:
Ez a gáz, hogy 4. éve tanulom az elektrót, de fogalmam sincs ezekről, pedig érdekel (és érdekelt is), csak a tanárról inkább nem nyiltakoznék, az akkori könyvről meg szintén... persze nem akartam ezt hangoztatni, hogy túl hülye vagyok/voltam ahhoz, hogy megértsem... Amúgy szeretem az elektrót, és igazából nincs különösebben szükségem egy jó erősítőre, de zene b*zi vagyok, és ez egyfajta kihívás is a számomra.:)
2014. okt. 13. 17:01
 8/11 anonim ***** válasza:

A könyv nem biztos, hogy annyira gáz. Próbáld meg csak a könyv alapján. Vagy esetleg menj el könyvtárba és kölcsönözz ki néhány könyset. Szerintem az Olaf Beuth-Klaus Beuth féle háromrészes könyvsorozat az elég jó pl. Vagy keress elektronika szakkört, vagy rádiós szakkört. :D

Hajrá!

Most fogsz érettségizni, vagy hol tartasz a tanulmányokkal? Esetleg műszaki főiskola? Villamosmérnök szak? Az komoly és megérné! :D

2014. okt. 13. 17:27
 9/11 A kérdező kommentje:
Köszi:) Igen, most fogok érettségizni. Azon gondolkodtam, hogy maradok technikusi képzésen, de nem tudom mennyire lenne értelme így, hogy nem nagyon megy...
2014. okt. 13. 21:57
 10/11 anonim válasza:
áú, én 3 éve tanulok elektrót, de szégyen szemre énsem tudom a válaszokat, más dolog megválaszolni az ellenörzökben feltett kérdéseket, meg más a gyakorlati tudás :/ Szintén szeretnék épiteni egy erösitöt, és ahhoz gyüjtöm a tudást. Esetleg ha találsz egy jó forrást, nyugodtan küld el :')
2014. okt. 28. 20:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!