Milyen hangfalakat vegyek, ami nagyon hangosan szól?
Olyan hangfalat szeretnék, ami nagyon(!) hangosan szól és nagy mély hangokat ad, fontos az is, hogy szépen szóljon, de az csak másodlagos.
A szobám mérete: 3.5*4 m
Milyen hangfalat ajánlanátok (erősítővel együtt, ha kell),
max. 100 000 Ft-ig?
Kevered a szezont a fazonnal...
A tölcséres hangsugárzók tényleg hatalmasat szólnak, sokkal jobb a hatásfokuk a zárt, vagy reflex dobozokénál, DE ott maga doboz is nagy kell legyen. Ez sem újdonság, több száz éve világos a tölcsér téma...(Lehel kürtje, grammofon tölcsér...)
Hallottam én már 8 centis hangszórót úgy szólni, mint egy 25-30-asat, csak ugye egy szép NAGY tölcséres sugárzóról volt szó...DE maga a hangláda akkora volt, mint egy nagy dög álló hangsugárzó, semmivel sem kisebb...és összességében egy nagy dög állónál kisebbet szólt, igaz pici hangszóróval...
Ráadásul nagyon nehéz jó hangtölcsért készíteni és gyakran hullámos az átvitele, meg méreteit tekintve egy igazán jó hangtölcsér az hatalmas kell legyen... (És speckó hangszóró kell hozzá, de az megoldható)
Tölcséres hangsugárzónál is, ha növeled a hangerőt, akkor növekszik a membránkitétés nagysága, fizikailag triviális!
Továbbá egy nagyobb hangszóróval szerelt nagyobb hangtölcsér sokkal nagyobbat szól mint egy kisebb... NE keverjük már a dolgokat!
Ajánlom a fostex honlapját, ott vannak jó tölcséres sugárzó tervek (de a hangszórók adatai nem mindig reálisak, pedig az high tech...)
A Kérdezőnek mondanám, hogy abban van igazsága a 30%-os válaszolónak, hogy a hangtölcsérek tényleg jó hatásfokot tudnak (az általam belinkelt Peaveynek is a magassugárzója tölcséres, de itt most hangtölcsér alatt azt értem, amikor a teljes sávot egy nagy méretű tölcséres dobozzal óhajtjuk lesugározni), DE én nem ajánlom, hogy hangtölcsért építs!
Indokaim:
Bár a hangtölcsér nagyon jó hatásfokú, és meglepően nagyot szól ahhoz képest, hogy mekkora maga a hangszóró benne, de ahhoz képest már nem szól nagyot, hogy maga a hangláda mekkora lesz. Nagyon sok munkával jár elkészíteni és könnyű hibázni, akkor pedig előfordul, hogy 2-3 nagy méretű ládát is kell építeni... Idő, pénz, munka...
Ha mondjuk
1: van olyan tölcséres sugárzó, ami szobában elfér és mondjuk 12-16 centis szélessávú hangszóró van benne, másfél méter magas maga a láda, 50 kg és 20 wattról elég nagyot szól, és több, mint 100 ezer Ft-ban van az egész móka (speckó hangszóró, faanyag, az asztalos nem kevés munkája)
2: van sokféle álló hangsugárzó, ami mondjuk 3db 20-as hangszórót tartalmaz, 100 centi magas, jóval kisebb, mint a hangtölcsér,legyen 20-25kg, olcsóbban megkapod készen, ugyanakkorát szól, mint az 1-es, de ennek kell 100-150 watt ahhoz a hangerőhöz.
Én a mai világban nyilván 2-est választanám, ma már nem gond az erősítő teljesítmény, vesződség nélkül, kisebb méret mellett olcsóbban el lehet érni azt az eredményt, mint kerülőúton az 1-essel...
”Tölcséres hangsugárzónál is, ha növeled a hangerőt, akkor növekszik a membrán kitérés nagysága, fizikailag triviális!”
Ez sosem volt kérdés. Ne keverd a szezont a fazonnal.
Én folyamatosan arról beszélek, hogy nem a membránkitérés növelésére kell törekedni, vagyis nem az emelőkar kitérésére kell hanem arra, hogy a támaszték minél jobb legyen, vagyis arra, hogy a hangszóró minél jobban legyen illesztve a dobozhoz. A tölcsért példaként hoztam fel, mert hiába magyarázom, hogy nem a membrán méret a lényeg, hanem a doboz membrán illesztettség. Vagy szerinted egy 3 köbméteres tölcsér 2 kHz-en 80 centis hangszóróval 20 W-tal nagyobbat szól, mint egy jelentéktelen méretű riasztó sziréna? Ne má!!
A helyzet, hogy itt el lett felejtve, hogy a kérdező nem hifi minőségről beszél. Ahhoz pedig az RFT által nyújtott minőség és ár szerintem még mindig messze jobb ajánlat. A vaterás Peawey cucc sem rossz ajánlás, csak szerintem ő nem ilyen kategóriára gondolt. Itt azért tudni kell, hogy amit most Peawey néven árulnak, az már nem ugyanaz, mint amit 30 évvel ezelőtt árultak.
A nagy erősítő teljesítmény jó ötlet. Sokan jelenleg is ezt használják. Csak itt nagy a veszélye annak, hogy kis hatásfokú hangszórókkal nagyot lehet bukni.
"
Jut eszembe. Épp ez a hangmester mondta, hogy most érkezett hozzájuk egy hangrendszer, amiben oldalanként 8 darab kb 6 cm-es hangszóró van, a mély hangszóró pedig 8 colos. Ez a rendszer a gyári adata szerint 136 dB-t produkál. Ez akkor hogy függ össze a membrán átmérő és a kilengés nagyságával?!? Egyébként ezt a rendszert bármikor megnézheted a zaj stúdióban."
Kérdés hogy milyen sávban szól ekkorát. Az a 136 decibel matematikai csúcs lehet. A hangszóró egy frekvencián mért legmagasabb érzékenysége+a maximális terhelhetőségen (4xRMS) vett hangerő differencia összege.
Majd ha 30Hz-en nyomsz 8 colso szórókkal 130 fölött úgy, hogy +- 2-3 decibelen belül maradsz 100Hz-ig, akkor elhiszem a dolgokat.
Egyszerűen nem fogod fel hogy amikről beszélsz azok csúcs értékek. Ami baromira nem érdekel senkit... Ennyi erővel az én szóróm matematikai maximuma 145 fölött van. Életbe nem fog akkorát szólni... Max. expoban, gyors halál előtt.
Ez az alátámasztási pont mennyire stabil, meg emelőkar... hasonlat fizikai szempontból sánta, eléggé rossz hasonlat.
Sokkal inkább a Klinger könyv hasonlata, ahol a tölcsért, mint akusztikai illesztő transzformátort tekinti, a kicsi felületű hangszóró membrán illesztése eléggé rossz a levegőhöz, ezt bármelyik akusztika könyv említi és a tölcsér abban segít, hogy ezt az illesztést javítja, ezáltal több levegőt mozgat meg a hangszórómembrán javul az illesztés.
Persze lehet jó a hatásfok és lehet aránylag kicsi a hangláda, de akkor meg a mélyátvitel fogja durván megsínyleni a dolgot, ahogy azt a 73%-os válaszoló írta. Száraz kopogós mélyek lesznek és az alsó oktáv(ok)ból nem sok jön át. Nem véletlen, hogy annak idején a Cerwin-Vegát éppen azért ünnepelték, mert elsőként tudott 130dB spl-t, 30Hz-en!!
A jó hatásfok, jó mélyátvitel és a kezelhető hangsugárzó méret közül mindig tetszőleges kettőt lehet választani, ezt a HFM is tárgyalta, fizikai szempontból is igényesen!
Nem értem, hogy 20-30%-os válaszadó honnan gondolja, hogy majd ő jobban tudja a témát, mint a nagy gyártók mérnökei... SZVSZ az 50-es években a Wharfedale, ALTEC, JBL stb... mérnökei 100-szor annyit tudtak az elektroakusztikáról, mint itt a válaszadók összesen...és nem véletlenül alakultak ki azok a hangsugárzók, amik kialakultak, fölhasználási területnek megfelelően!
Egyébként még abban sem vagyunk biztosak, hogy a Kérdezőnek valóban kell egy PA cucc hatásfoka, elvégre, annál, amije van, vannak sokkal nagyobb hangerőt és több basszust produkáló, szobába tervezett hangcuccok is. Ne felejtsük azt sem el, hogy a Hi-Fi dobozok valamivel/néha sokkal rosszabb hatásfok árán mélyebb basszust, lágyabb hangot biztosítanak itt nem biztos, hogy ennyire a mennyiségre kell kihegyezni a témát, pont egy 16nm alatti szobában!!
Itt van pl ez: [link]
Ez szobába való, de aránylag nagyot szól, persze hatásfokban nem veszi föl a versenyt a PA cuccokkal, de egy 65-70 ezres PA cucc hangzását szobában elgondolva... hát nem biztos, hogy a Kérdező a PA cuccot választaná a kettő közül.
A Cerwin-Vega, meg Klipsch, vagy egy régi JBL monitor hozna jó hatásfokot, szobában is nagyon szép hangot, de ezekhez elég sok zseton kell...
"Ez sosem volt kérdés. Ne keverd a szezont a fazonnal.
Én folyamatosan arról beszélek, hogy nem a membránkitérés növelésére kell törekedni, vagyis nem az emelőkar kitérésére kell hanem arra, hogy a támaszték minél jobb legyen, vagyis arra, hogy a hangszóró minél jobban legyen illesztve a dobozhoz. A tölcsért példaként hoztam fel, mert hiába magyarázom, hogy nem a membrán méret a lényeg, hanem a doboz membrán illesztettség. Vagy szerinted egy 3 köbméteres tölcsér 2 kHz-en 80 centis hangszóróval 20 W-tal nagyobbat szól, mint egy jelentéktelen méretű riasztó sziréna? Ne má!!"
Mert b+ ha abban a tölcsérben növeled a hangszóró kitérését, nem nől a hangerő? Istenem.... Tölcsérnek is úgy növeled a hangerejét, hogy a meghajtó egység (hangszóró) membránkitérését növeled....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!