Milyen hangfalakat vegyek, ami nagyon hangosan szól?
Olyan hangfalat szeretnék, ami nagyon(!) hangosan szól és nagy mély hangokat ad, fontos az is, hogy szépen szóljon, de az csak másodlagos.
A szobám mérete: 3.5*4 m
Milyen hangfalat ajánlanátok (erősítővel együtt, ha kell),
max. 100 000 Ft-ig?
30-as. Nem akarlak megbántani, de szerintem Te nem tudod mit beszélsz.
Néhol alapvető fizikai tényszerűségeknek mondasz ellent.
Ahhoz pl nem kell sok fizika, hogy a nagyobb membrán több levegőt mozgat meg, de van ennek elmélete, a Klinger könyvben olvasható.
20 mm-es hangszóró? Mi az, dómsugárzó? Abból gyakori a 19mm-es... Nekem is volt olyan Monitor Audio dobozom, amiben 19 mm volt a magassugárzó.
És ha 80 Wattot kibír az RFT, akkor mi van? Pl. az említett Peavey 250/1000 Wattos és kb 100dB érzékenységgel... és elég széles sávban sugároz és még hallgatható is.
Lassan olyan szintre jut ez beszélgetés, hogy ki az erősebb Steven Segal vagy Van Damme... :D
Én elhiszem, hogy az RFT egy ügyesen megtervezett hangszóró, de azért mégis...
Az említett Peavey egy nagyon nagy hangsugárzó:
Most néztem utána az adatainak, 2db 15 collos mélysugárzóval és tölcsére magassal ahogy illik.
Nézzük a tényeket:
100dB érzékenység
2000 Watt program, 4000 Watt peak (!)
52Hz-en van a 3-as pontja (meg 17Khz-en)
Na mármost ha reálisan nézzük az RFT legjobb esetben ilyen érzékeny (de reálisan 2-3Db-lel kevesebb) és huszada, harmincada terhelhetőségű... akkor miről beszélünk?
Arról nem is beszélve, hogy nem az a lényege még a PA-nak sem, hogy szétszedjen mindent a hangerő, hanem hogy jó hangminőséget nyújtson...
Az érzékenységről mint kifejtettem már kár vitatkozni, egy pár 100 Hz-es sávban lehet hogy baromi hangos, de egy egész sávban nyújtott átlag érzékenység, 90-95 dB max... A legjobb hangszóróknál is.
Az azért érdekelne, hogy ha az a 12" RFT tényleg olyan jó, meg akkora oltári nagyon nagyot szól hogy már vinnéd a halál fa_ára is mutogatni, miért nem látni egy komolyabb PA-t sem ezzel a szóróval szerelve? Miért használnak 500/1000 w terhelhetőségű, 100 decibel max (!) érzékenységű szórókat olyan helyeken, ahol több ezer, több 10 ezer főnek, több 10 kilowattos végfokparkal hajtva, mikor lehet hogy abból az állítólagos ultrabrutál RFT-ből lehet kettő megoldaná 200 wattal hajtva. :D
"Szerinted a hangerő a membránkitéréstől függ? Én nem így tapasztaltam. Az egyik próbánál már minden potyogott, és a membránnak alig volt kilengése. Ez tizedmilliméterekben volt mérhető.
Mondj egy címet és elviszem a cuccot!!! Az erősítő egyik oldalára odarakjuk a tiédet, a másikra az enyémet. Meglátjuk, ki beszél hülyeséget. Egyetlen kitétel van, a te hangszóródnak el kell viselnie 600 W-ot. "
Mivel a dB a levegő rezgés amplitúdójának mértékegysége, igen, csak is a membrán kitéréstől függ a hangnyomás. Persze a láda kialakítástól is, egy expo tölcsér lehet, hogy sokkal jobb hatásfokú mint egy zárt vagy refi láda. De alapjáraton a hangerő egyenesen arányos a lesugárzó felület amplitúdójával.
Amúgy ráakaszthatod 2-3 kilowattra is, baja nem lesz. :)
"Az erősítő egyik oldalára odarakjuk a tiédet, a másikra az enyémet. Meglátjuk, ki beszél hülyeséget."
1. LOL és akkor ha ugyanaz szól mindkettőből, ki mondja meg, hogy melyik a hangosabb??
2. Ha az RFT-ből más szól és 10-15dB-vel halkabb mondjuk egy nagyobb PA cuccnál, akkor is belehallatszik nyilván az RFT hangja a hangorkánba, de az nem jelenti azt, hogy az hangosabb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!