Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Hifi erősítő hangfal kimenetén...

Hifi erősítő hangfal kimenetének állapotán lehet házilag javítani?

Figyelt kérdés

Hónapokkal ezelőtt jutott hozzám egy (használt,) 1990-1995 között gyártott Sony hifi erősítőt. Azóta ugyanazt a hibát tapasztalom: a hangfalak kontakthibát, vagy annak látszatát produkálják.

Általában a tünet az, hogy bekapcsoláskor gyakran csak az egyik hangfal szól, de fura módon egyik alkalommal (pl X napon) az egyik, máskor (másik napon) a másik hangfal szól, miközben nem változtattam semmit a csatlakozásokon.

Sokszor 5-10 percen át kell mozgatnom a hangfaélvezetékeket, mire megszólal az addig éppen néma hangfal is.

Mostanában szűrtem ki, hogy a hangfalkiemnet a gond, ugyanis ha felcserélem a hangfalvezetétkeket ezekben (ma próbáltam ki először, h ezt felcseréltem), akkor meg a másik hangfal szól. Na de, mint látható, NEM mindig ugyanaz a hangfalkimenet néma!

Hadd ne részletezzem, hogyan szűrtem ki a többi hibalehetőséget. Tuti, hogy vagy a hangfalkimenettel van gond, vagy a hangfalvezetékekkel, nem mással. Bár a hangfalvezeték nem igazán gyanús, de ne mkizárt, h esetleg ott van vmi.

Ami különösen zavaró a hiba detektálására nézve tehát, hogy egyszer az egyik hangfalkiemnet, másszor a másik működik, így tovább bizonytalanít engem, h mi lehet a konkrét oka.

A mai nap fél óra kísérletezés után se szólalt meg az egyik hangfal kimenet, ma tehát a bal oldali (tehát az L-lel jelölt) kimenet volt néma, de ma 10 percen belül se, sőt, fél óra alatt se tudtam működésre bírni.

Egyszerű mp3 lejátszót a hifi AUX bemenetére kötve is ugyanaz a bibi, valamint amikor PC-ról vezetem rá a hangot. Egyébként nincs ellenéllás probléma a hangfalak kapcsán? Bár lehet h nem itt kell keresni a hiba okát...

MÉG EGYSZER: HADD NE RÉSZLETEZEM, H KIZÁRTAM EGYÉRTELMŰEN MÁS HIBALEHETSŐGÉET. A kérdésem tehát az: mit lehet tenni a hangfalkimenettel, és létezik kontakthiba, hangfalkimenet esetén? Mert annak tűnik.

2014. febr. 16. 19:06
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Őszintén szólva nem olyan nagy feszültségű benne a pufferkondenzátor, hogy igazán veszélyes legyen önmagában.

Ha kihúzod a konnektorból, akkor alapvetően nem veszélyes szerelgetés. Viszont ha valami érintésvédelmi szempontból fontos alkatrészt, szigetelést véletlenül megbontasz, attól kezdve maga az összerakott készülék válik veszélyessé. Ez aránylag nem valószínű különben.

A legvalószínűbb az, hogy nem találod meg a hibát. Esetleg ha forrasztgatsz, rontasz a helyzeten.

(Ha meg elfelejted kihúzni és úgy szereled, az nyilvánvalóan veszélyes, főleg ezért van rajta a figyelmeztetés...)

2014. febr. 18. 17:31
 12/13 A kérdező kommentje:

Köszi erre is a választ!

(Egyébként tényleg lemondtam a szerelgetéséről.)

2014. febr. 19. 12:01
 13/13 anonim ***** válasza:

"MÉG EGYSZER: HADD NE RÉSZLETEZEM, H KIZÁRTAM EGYÉRTELMŰEN MÁS HIBALEHETSŐGÉET"

télleg ne részletezd, mert nem az a hiba. De én se részletezem, hogy miért!

2015. júl. 9. 15:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!