Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Hifi erősítő hangfal kimenetén...

Hifi erősítő hangfal kimenetének állapotán lehet házilag javítani?

Figyelt kérdés

Hónapokkal ezelőtt jutott hozzám egy (használt,) 1990-1995 között gyártott Sony hifi erősítőt. Azóta ugyanazt a hibát tapasztalom: a hangfalak kontakthibát, vagy annak látszatát produkálják.

Általában a tünet az, hogy bekapcsoláskor gyakran csak az egyik hangfal szól, de fura módon egyik alkalommal (pl X napon) az egyik, máskor (másik napon) a másik hangfal szól, miközben nem változtattam semmit a csatlakozásokon.

Sokszor 5-10 percen át kell mozgatnom a hangfaélvezetékeket, mire megszólal az addig éppen néma hangfal is.

Mostanában szűrtem ki, hogy a hangfalkiemnet a gond, ugyanis ha felcserélem a hangfalvezetétkeket ezekben (ma próbáltam ki először, h ezt felcseréltem), akkor meg a másik hangfal szól. Na de, mint látható, NEM mindig ugyanaz a hangfalkimenet néma!

Hadd ne részletezzem, hogyan szűrtem ki a többi hibalehetőséget. Tuti, hogy vagy a hangfalkimenettel van gond, vagy a hangfalvezetékekkel, nem mással. Bár a hangfalvezeték nem igazán gyanús, de ne mkizárt, h esetleg ott van vmi.

Ami különösen zavaró a hiba detektálására nézve tehát, hogy egyszer az egyik hangfalkiemnet, másszor a másik működik, így tovább bizonytalanít engem, h mi lehet a konkrét oka.

A mai nap fél óra kísérletezés után se szólalt meg az egyik hangfal kimenet, ma tehát a bal oldali (tehát az L-lel jelölt) kimenet volt néma, de ma 10 percen belül se, sőt, fél óra alatt se tudtam működésre bírni.

Egyszerű mp3 lejátszót a hifi AUX bemenetére kötve is ugyanaz a bibi, valamint amikor PC-ról vezetem rá a hangot. Egyébként nincs ellenéllás probléma a hangfalak kapcsán? Bár lehet h nem itt kell keresni a hiba okát...

MÉG EGYSZER: HADD NE RÉSZLETEZEM, H KIZÁRTAM EGYÉRTELMŰEN MÁS HIBALEHETSŐGÉET. A kérdésem tehát az: mit lehet tenni a hangfalkimenettel, és létezik kontakthiba, hangfalkimenet esetén? Mert annak tűnik.

2014. febr. 16. 19:06
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:
Tapasztalatból nagybetűztem. Mert itt a fórumon számtalanszor megtapasztltam, h ha nem írok ki nagy betűvel olyat, amit ha nem vesznek figyelembe, akkor körmöltetnek velem még fél oldalt a figyelmetlen válaszírók, mivel ilyenkor rendszeresen rákérdeznek. Ha meg nagybetűvel írom, akkor meg ilyen pökhendi válaszok érkeznek, mint a tied. Remélem, moderálják az ilyeneket, hogy érdembeli válaszok érkezhessenek - és nagyon remélem, nem csak az én esetemben moderálják az ilyet.
2014. febr. 17. 10:05
 2/13 anonim ***** válasza:

... nem mellékesen, a márkanév mellett, PONTOS TÍPUSSZÁM ismeret IS nagyon jól jönne, egy Service manual megkereséséhez)

javaslatom: próbáld meg kikerülni a hangfalkimeneteket!

Tehát leveszed az erősítő burkolatát, közvetlenül a végfok (IC vagy Tranzisztorok) hangfalkimeneteire FORRASZD a hangfalak vezetékét!

Ha így nem jelentkezik a hiba, akkor a hiba okait a végfok és a hátlapon lévő hangfal csatlakoztatási pontok közötti szakaszon keresd!

Ha így is jelentkezne, nagy vszínűséggel a végfok, esetleg előerősítő áramköreiben keresendő.

2014. febr. 17. 10:33
 3/13 anonim ***** válasza:
Nem akarok okoskodni, de nekem hasonlót művelt a harman kardon erősìtőm, ès "hadd ne rèszletezzem", mennyit küszködtem vele. De inkább leìrom mègis, hátha... 1. lecserèltem az erősìtő ès cd lejátszó közötti rca kábelt, nem lett jobb. 2. Lecserèltem a hangfalkábeleket, nem lett jobb. 3. lecserèltem a hangfalakBAN (tehát belül) a kábelezèst, nem lett jobb. Vègül felmèrgeltem magam annyira hogy bedobtam az erősìtőt a csomagtartòba ès elvittem egy műszerèszhez, aki máshogy állt hozzá. Mègpedig mèricskèlès nèlkül, iszonyat egyszerűen: mivel mondtam, hogy a bemenetig minden okè, ès az erősìtő valamint a hangfalak között is minden okè, ìgy számára letisztult hogy a hiba az erősìtőn belül van. Meghallgatta ő is, aztán elővett egy fejhallgatòt, ès meg is lett a diagnòzis: 1. bemenet rendben mert mindkèt oldal szòl. 2. kimenet rendben, mert a hangfalak is szòlnak (mikor melyik) ès a fejhallgatò is. Vègül a volume potit kellett lecserèlni, annak volt valami kontakt hibája. Azòta sem volt vele semmi baj. Maholnap 15 èves korba lèp, azt hiszem, ennyi idő alatt megèrdemelt egy 8000 forintos poticserèt.
2014. febr. 17. 11:03
 4/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm, h végre hasznos válaszokat kaptam. (Az első -kötözködő- beírást moderáltatni kellett, már törölve van.)

Hangsúlyozom: nem vagyok műszaki ember, csak egyszerű felhasználó vagyok. Így nem tudom, mi a végfok.

Amit nem akartam fentebb részletezni az amúgy is hosszúra sikerült bevezető írásomban, abban arra utaltam, hogy józan paraszti ésszel szűrtem ki csomó mindent. Ezért nem akartam még avval is szaporítani a szót.

Mindenesetre szétkapom az erősítőt, belenézek, hátha feltűnik valami a hangfalkimenet felé. Forrasztani tudok, de előbb megnézem úgy, hogy csak hozzáérintem az előző előtti beírásban jelölt szakaszon. Ja és előbb megnézem neten, mi az a végfok. :)

Ha az előző beíró esetére rímel az enyém problémája, akkor nem tudom, mi lesz, mert nincs pénzem javíttatásra.

Csak annyit további részletet írok most, hogy a jack kimenet kifogástalanul működik, sztereoban is. Esetleg annak segítségével lehet vmit manupilálni? Bár nem szeretném elrontani, szóval csak totál bizonságos megoldás esetén megyek bele.

2014. febr. 17. 19:26
 5/13 A kérdező kommentje:
Márka+típus: Sony HCD-SD1
2014. febr. 17. 19:31
 6/13 A kérdező kommentje:
A hátlapon szerepel, h a hátlap, ill burkolat eltávolítása életvszélyes. Nem vagyok szaki, azt hiszem, mégse kapom szét. Ezek szerint kondenzálja az áramot, mint a képcsöves tévék??
2014. febr. 17. 19:33
 7/13 anonim ***** válasza:
Hasonló volt a régebbi Marantz erősítőmmel, elvittem műszerészhez és megjavította 7000-ért, jó néhány alkatrészt kicserélt, olyanokat, hogy magamtól az életben nem jöttem volna rá...
2014. febr. 17. 21:42
 8/13 anonim ***** válasza:

Ha nem vagy annyira műszaki ember, akkor hozzá se fogj, mert semmi nem garantálja, hogy nyilvánvaló lesz a hiba, és ugye ott van a biztonság is.

Az meg még rájön, hogy egy műszerész nem nagy örömmel kezd olyat javítani, amit előtte avatatlan kezek módosítottak...

Azt kell eldöntened, hogy megéri-e neked műszerésszel javíttatnod, vagy szerzel másik készüléket.

2014. febr. 17. 21:47
 9/13 anonim ***** válasza:

a készülék kapcsolási rajza innen letölthető:

[link]

végfok = a hangfalak meghajtásához szükséges hangteljesítményt előállító egység

ebben a készülékben, ez egy Integrált áramkör (IC).

nagyon vszínű, hogy az IC hangfalkimeneti lábai és a hátlapon lévő csatlakozók(spec. csavaros hangfalcsatlakozó aljzatok) közötti szakaszon keresendő a hiba(esetleg magában a végfok IC-ben is lehet a hiba oka! de ez nem szedhető szét, így nem javítható, csak az IC cseréjével oldható meg!)

Tudva azt, hogy a fejhallgató előerősítő fokozatnál, még nincs meg ezen hibajelenség, tehát a hangerőt szabályzó potenciométer nem lehet (kontakt) hibás!

2014. febr. 18. 11:46
 10/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat! :)

Egyébként, mellékesen érdekel erre is, ha van kedve vkinek; ugyanis már szedtem szét más hifi-t, nem rázott meg az áram (persze nem volt a 200 V csatlakoztatva), de most belegondoltam, h nekem mint laikusnak életveszélyes is lehet(??)...

Tehát idézem a legutóbbi kérdésem, és bocsi ,h picit off, a kiinduló kérdésemhez képest:

A hátlapon szerepel, h a hátlap, ill burkolat eltávolítása életveszélyes. Nem vagyok szaki, azt hiszem, mégse kapom szét. Ezek szerint kondenzálja az áramot, mint a képcsöves tévék??

Vagy mi miatt veszélyes?

2014. febr. 18. 16:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!