Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Tehet valami kárt a erősítőben?

Tehet valami kárt a erősítőben?

Figyelt kérdés
Ha az erősítő 50W-s és én vettem hozzá 100w hangalat, az tehet benne kárt valamelyikben? Vagy csak anyi lesz hogy a 100w hangfal 50w fog lejátszani?

2013. jún. 22. 08:51
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Nem tesz kárt benne, az úgy pont jó. A hangfalnak ajánlott mindig nagyobb teljesítményűnek lennie mint amit az erősítő tud.
2013. jún. 22. 09:07
 2/14 tamasoft ***** válasza:
100%

Ez így pont jó is! Van egy íratlan szabály, hogy a hangfalnak érdemes 2x annyi névleges teljesítménnyel (wattal) rendelkeznie, mint az erősítőnek, úgy biztos nem lehet tönkretenni. (nem lehet szétlőni) Persze extrém körülmények között még így is szét lehet, de az ritka. Mivel nem egy statikus 50w-ot ad az erősító, hanem 0 és 50 között ugrál a hangerő és a zenének megfelelően.

Az erősítőt ilyen módon károsítani nem lehet. Tehát teljesítmény oldalról végül is bármilyen kicsi, vagy bármilyen nagy hangfalat ráköthetsz, de a hangfalnak jóval nagyobbnak kell lennie, hogy az ne károsodjon.

Viszont az erősítő érdekében egy szabályt be kell tartani. A hangfal ellenállása nem lehet kisebb, mint az erősítő ellenállása. Ez ohm-ban van megadva. Ideális, ha egyforma az ellenállás, mondjuk 8 ohm. Akkor van baj, ha a hangfal ellenállása kisebb, mint az erősítő ellenállás paramétere. Nem gyakori ez a probléma, de régi erősítő és új hangfal esetén előfordulhat. így le lehet égetni egy erősítőt, de így is csak akkor, ha odatekerjük neki.

2013. jún. 22. 09:20
 3/14 anonim ***** válasza:

Pár dolgot kiigazítanék tomasoft hozzászólásán.

Az első, hogy a hangsugárzóknak terhelhetősége van, nem teljesítménye. A hangsugárzónak nem kell kétszer akkorának lennie. Bőven elég már az is, ha 30%-al van túlméretezve , már akkor sem fog tönkremenni. Az utolsó amit igazítanék rajta, hogy a hangszóróknak, hangsugárzóknak nem az ellenállása a lényeg, hanem az impedanciája (váltakozó áramú ellenállás). Egy sima 4ohmos hangszóró ellenállása lehet akár 3-5 ohm is.

Egyébként mindent helyesen írt, csak szerettem volna picit pontosítani.

2013. jún. 22. 09:48
 4/14 tamasoft ***** válasza:
Kösz!
2013. jún. 22. 10:23
 5/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm, még valami, nekem egy Videoton erősítő-m van, csak annál hogyan tudom kideríteni hogy annak menyi Ohm-m van?
2013. jún. 22. 15:58
 6/14 A kérdező kommentje:

Pontosan:

Erősítő márka: Videoton HI-FI Eletrinics EA 6380-S

Hangszóró: M.N.C Közép-magas hangszóró, 100W-s 8 Ohm.

2013. jún. 22. 16:11
 7/14 anonim ***** válasza:
A videoton erősítő 4ohmos, 2x30W szinuszos teljesítményű.
2013. jún. 22. 16:21
 8/14 A kérdező kommentje:
Akkor nyugodtan tehetem a 100w hangszórót az erősítőre?
2013. jún. 22. 16:23
 9/14 anonim válasza:

persze de szerintem már rá is tetted :)

4ohm-os az erősítő 8ohm-os a hangszóró mehet rá,

csak fordítva nem szabad

de ezt már le írták előttem is.

2013. jún. 22. 17:52
 10/14 anonim válasza:
és a polaritásra is figyelj,
2013. jún. 22. 17:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!