Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Építettem egy hangrendszert,...

Építettem egy hangrendszert, hogy tudnám "erősíteni"?

Figyelt kérdés

Csak úgy unalaomból egy jack bemenetre rá forrasztottam pár régi hangszórót és most szeretném tovább fejleszteni ,de nem túl hangos, hogy tudnám megoldani egy elemmel az erősítést?Ha lehet küldjetek egy kapcsolási rajzot vagy egészítsétek ki az enyémet

Itt egy kapcsolási rajz:

[link]

És így néz ki a valóságban:

[link]

2013. máj. 25. 13:26
 1/8 anonim ***** válasza:
Szerzel egy régi számítógépes hangfalat, kiszeded belőle az erősítőt, és rákötöl egy 1db 9v-os és 2db 1,5v-os elemet...
2013. máj. 25. 22:29
 2/8 anonim ***** válasza:

Te beteg vagy :DDDD

Ennek kb olyan sz@r lesz a hangzása, hogy azt el sem lehet képzelni :D Viszont feeling az felbecsülhetetlen :D Emlékszek, hogy kisebb koromban én is ilyeneket csináltam.

Amugymeg, ha van egy régiféle konnektoros hangszóród, ami nem éppen jó, akkor azt szétszeded, megnézed, hogy mekkora feszültségre transzformálja le a transzformátor, és annyi 1,5 V-os elemet raksz bele, hogy pont annyi legyen :D legalábbis én így csináltam egy régi tesco-s hangszóróval

2013. máj. 25. 23:35
 3/8 anonim ***** válasza:
Csinálj egy földelt emitteres alapkapcsolást! Esetleg méretezz egy sáváteresztő szűrőt is. Akkor szép hangzásod lesz, és elég hangos is lesz. :)
2013. máj. 26. 12:04
 4/8 A kérdező kommentje:
A 9vos elemet kipróbálom, de hova kell kötni?mert rákötöttem oda ahol kijön a jack-ből a + és a - de nem elsz hangosabb
2013. máj. 26. 15:39
 5/8 anonim ***** válasza:
Te hány éves vagy? :D én ezt 12évesen tudtam, hogy nem fogja felerősíteni a hangot, ha csak közé bekötsz egy elemet -.-
2013. máj. 26. 17:16
 6/8 A kérdező kommentje:
Szerintem te sem úgy születtél, hogy tudtad volna és én sem, ezért tettem föl kérdést. -.-
2013. máj. 26. 21:33
 7/8 anonim ***** válasza:

A hangkártyából, telefonból, mp3 lejátszóból, tabletből, stb amin van fejhallgató kimenet, ahova a jacket dugod, onnan alacsony szintű jel jön ki. Nagyon pici teljesítmény, ezért halk.

A hangszóróknak nagy szintű jel kell, hogy normálisan szóljanak.

Ha egy alacsony szintű jelet (amit fülhallgató kimenetről szedsz jackel mint a képen) akarsz felerősíteni, egy erősítő kell neked. Ami úgy működik, hogy egy nagy teljesítményű áramforrás energiáját felhasználva, a kis jacken lévő jelből ugyan olyan jelet csinál, csak nagyobb amplitúdóval ("hangerővel").

2013. máj. 27. 22:54
 8/8 anonim ***** válasza:

Utolsó vagyok, folytatom:

Biztos voltál már koncerten, vagy bármilyen hangos zenés rendezvényen (lagzi, diszkó, beszéd, iskolai ünnepség, stb...). Ott így működik: valaki beszél a mikrofonba, a mikrofonból kijön pár ezred wattos teljesítmény. Ezt a nagyon kicsi jelet vezetik bele a végfokokba, ami több 100, több 1000 wattos jelet csinál belőle. A végfok a konektora van bedugva. Nagyon leegyszerűsítve az erősítő kapcsolás a konektorból kapott áramot alakítja olyan hangerejű, és "hangzású" villamos jellé, amivel a nagy hangrendszeren ugyan azt hallod vissza, mint amit az emberke magyaráz a mikrofonba. Tehát ugyan azt a jelet kapja a hangrendszer, mint amit a mikrofon generál, csak nagyobb teljesítménnyel.

Neked is ezt kell tenni, csak neked nem mikrofonod van, hanem egy jack kimenet. Onnan kapod a kis teljesítményű jelet. Kell egy erősítő kapcsolás, amibe bele vezeted a jacken levő jelet. Ez a kapcsolás egy nagy teljesítményű külső áramforrásról táplálva csinál neked normális jelet a hangszórónak. A külső áramforrás ilyen "szakértelem" mellett erősen ajánlom, hogy ne hálózati áram, ne a konektor legyen, hanem pár ceruza elem, vagy zsebtelep.

Én is csináltam ilyeneket 8-10 évesen, úgysem tudsz ilyen alapismeretekkel egy alap erősítő kapcsolást se megcsinálni, legalábbis úgy nem, ha mi itt gyik-en keresztül magyarázunk neked.

[link]

Itt vannak erősítő alap kapcsolások, kérj meg valaki hozzáértő ismerőst, tanárt, hogy magyarázza el hogy működnek, naggyábol melyik alkatrésznek milyen szerepe van. Aztán ha ismered a kapcsolást, lehet próbálkozni, mondjuk egy közös emitteres alapkacsolással, egy zsebelep tökéletes áramforásnak első körben.

Nem olyan egyszerű, hogy csak úgy oda raksz egy elemet és hangosabb lesz. :)

2013. máj. 27. 23:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!