Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Feltűnt nekem, hogy különböző...

Feltűnt nekem, hogy különböző torrent oldalakon 20-30 éves filmek vannak fent HD minőségben ( 1920x1080 felbontás). Valahogy ezt nem értem. Nem csak akkor lehet valami HD felbontású, ha HD kamerával rögzítették?

Figyelt kérdés

2013. febr. 12. 19:51
 1/9 anonim ***** válasza:
36%
Vagy feljavítják a minőségét, csakúgy, ahogy a HD-ban felvett videókat is le lehet rámolni 800x600-ra akár.
2013. febr. 12. 20:00
 2/9 anonim ***** válasza:
89%

Pedig a válasz egyszerűbb mint gondolnád. Egy jó minőségű film eredeti (analóg) kópiája jobb "felbontású" mint HD felbontás.

Simán lehet vele a "re-master"-elés alatt digitális másolatot - HD - minőségben készíteni. Na igen, ezt persze még digitálisan megdolgozzák, de a végeredmény egy jó minőségű HD felbontású film.

2013. febr. 12. 20:03
 3/9 A kérdező kommentje:
Az első válaszolóval azért vitatkoznék...Szóval HD-ből, kisebb felbontást simán lehet készíteni, de fordítva már nem. A fényképeknél is ki lehet próbálni, vegyél egy alacsony felbontású képet , és próbáld nagyítani, előbb utóbb pixeles lesz.
2013. febr. 12. 20:14
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Előző.Baromságot írsz!!!

A régi filmekből digitalizálás útján tudnak HD minőséget készíteni.Ez úgy történik hogy a régi celluloid tekercseken levő filmet kockáról kockára mondjuk lemásolják(ha láttál ilyen tekercses filmet láthatod pl:egy képkockánál hogy a következő ugyan olyan közben nem de olyan kicsi a különbség hogy szemmel alig érzékelhető)ezeket a kockákat egy elég komplex számítógépes program segítségével egymásra másolják ezért nem gond ha egy filmkocka kicsit sérült a következőn meg van az ami az előzőről hiányzik és így tovább.Az előzőnek annyiban igaza volt hogy ezt még utána finomítják,de a lényeg hogy akkor már nem csak celluloid szalagon létezik a kópia.A digitalizálás alapját ez a technológia képezi amit leírtam én egy Discovery műsorban láttam az egészet ott egy több évtizedes néma filmet hoztak vissza a (halálból)ezzel az eljárással.Sajnos a celluloid filmek ha elöregednek hajlamosak az öngyulladásra is ezért van versenyfutás az idővel hogy ilyen klasszikusokat mint A Kelly Hősei,Ben-Hur,A Halál Ötven Órája stb.. meg tudjanak menteni szomorú végtől.

2013. febr. 12. 20:29
 5/9 anonim ***** válasza:

"Előző.Baromságot írsz!!!"

Már elnézést, de te ugyanazt írtad le amit én. Analóg filmet, digitalizálnak. Szerinted a re-masterelés alatt mit értettem?

2013. febr. 12. 20:39
 6/9 anonim ***** válasza:
Ha egy 20-30 éves filmet veszünk alapul ott még nem igazán volt jó felbontás így létező kópia max 640x480 de van ennél jóval gyengébb minőség is.A kérdező az eljárásról kérdezett amit nekem volt szerencsém folyamatában látni aki nem látta nem igen tudja elképzelni a dolgot és hogy mennyi munka van vele sajnos abból amit leírtál fing egyszerűnek tűnhet de nem úgy van és nem sok hely van ahol ezt meg tudják oldani talán 2-3 helyen a világon rendelkeznek a megfelelő eszközökkel de lehet hogy sokat mondtam.
2013. febr. 12. 20:48
 7/9 A kérdező kommentje:
Szerintem azért ne barmozzuk le egymást! Ez egy kulturált fórum. Az előbbi válaszomat és nem a filmes kópiákra értettem, hanem egy bármilyen kisebb felbontású filmre. Vagyis azt elhiszem, hogy egy eredetileg cellulóz tekercsre fényképezett filmből lehet HD minőséget kihozni. Ám ha az én digitális fényképezőgépemmel készítek egy 640x480 felbontású filmet, azt már kötve hiszem, hogy ebből bármilyen digitális technika segítségével full HD minőséget lehetne kihozni. Vagyis elméletileg meg lehet csinálni, de hogy nem lesz élesebb a kép, azt is holtbiztos.
2013. febr. 12. 21:19
 8/9 anonim ***** válasza:

Bocs, de most már világos számomra, hogy jó dolgokat írsz ( ment a zöldkéz ), de picit kevered a dolgokat:

"Ha egy 20-30 éves filmet veszünk alapul ott még nem igazán volt jó felbontás így létező kópia max 640x480"

Ha lett volna digitális kép rögzítés akkor bizonyára így lett volna. Ám nem volt.

Az úgy világos neked, hogy egy analóg forrásra alkalmazol egy digitális mérőszámot?

Ha neked van igazad, akkor bizonyára meg tudod nekem válaszolni Csontváry Magányos cédrusa, mekkora felbontással készült ( már amikor festette )? 1024x768 ? Eseleg csak 320 x 200? Vagy már full HD?

Arra akarlak rávezetni, hogy nem lehet ebben a közelítésben párhuzamot vonni a digitális és analóg képrögzítéssel. Az általad említett dolgokon sok múlik és forrás minősége is persze meghatározó, de olyan pl 640 x 480 analóg film nem létezik.

2013. febr. 12. 21:22
 9/9 anonim ***** válasza:
Azért egy festmény más mint egy film de ha a festményről készült fotót kérdezed fogalmam sincs ki fotózhatta le először milyen minőségű filmet használt?Mert ugye ha fényképről beszélünk az egy filmkocka.A régi filmeknél igaz az a felbontásra amit mondtál(megkérdeztem az öregem Mozi gépész volt másod állásban kb:25-30évvel ezelőtt most fotózgat szabadidejében tavaly naptárba kerültek a képei)azt válaszolta fekete-fehér vagy színes filmek voltak de soha nem az eredeti kópiát küldték vetítésre szóval nem igen beszéltek felbontásról.Bocs én tévedtem!
2013. febr. 12. 21:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!