Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Videofelvétel: jó fényképgép...

Videofelvétel: jó fényképgép kontra kamera?

Figyelt kérdés

Tudnátok nekem segíteni, hogy van egy jobb minőségű panasonic fényképgépem, aminek ugye van mozgókép-felvételi funkciója. Na nem túl jó a minőség ellenben nem értek valamit, de nagyon nem. Akartam venni videokamerát ami SD kártyás, és az van rá írva, hogy a legjobb minőségben is a 8 GB-os kártyára 6 óra rá fér !! Na a fényképgépemnél pedig a legrosszabb minősége is csak kb 3 óra. Akkor most hogy van? Melyek azok a dolgok ami miatt egy kamera jobb a mozgókép-felvételre, mint a fényképgépem kamera-funkciója? Én őszintén, egyedül csak az optikai zoomot találtam sokkal jobbnak, de más paramétert nem tudtam felfedezni mégis mitől lesz az sokkal jobb. Valaki tudna segíteni nekem, hogy ebben az esetben akkor érdemes egyáltalán nekem kamerát vennem, vagy a fényképgép is ugyanúgy kiváló a mozgókép-felvételre? Van aki ért ehhez és el tudja mondani miért van ez és melyek az érvek, ellenérvek? Mert én hirtelen arra jutottam, hogy akkor felesleges a külön kamera.

Nagyon köszönöm !!

2009. jún. 18. 13:57
1 2
 1/13 anonim válasza:

hát ha rossz minőségben veszi fel a videót, de neked mindenképpen kell a videó, akkor érdemes venni egy kamerát.

Amúgy annak sokkal jobb az optikája hozzá illetve nem véletlenül találták ki a videózásra a kamerát

2009. jún. 18. 15:47
 2/13 anonim ***** válasza:
A mai kamerák már hd minőségben is felvesznek videókat,a videó felbontása illetve a részletességi szintje sokkal jobb mint egy fényképezőgépé!A fényképezőgép inkább fényképek készítésére,, a videókamera pedig videó rögzítésére van kitalálva.Az bizonyos hogy jó minőségű videót csinál de egy hd videókamera messze fölűlmúlja!
2009. jún. 18. 15:59
 3/13 A kérdező kommentje:

Okés, köszi, de ettől még ugyanúgy semmit se értek

ha annyival jobb minőséget csinál, hogy lehet az, hogy egy ugyanakkora kártyára jóval több fér mint a fényképgép esetében?

Félreértés ne essék, tudom h a fényképgép fotózásra a kamera meg videozásra való, most ne kioktatást adjatok, csak magukat a műszaki paramétereket nem értem, mégis mi a frász van, nehogy úgy járjak, hogy mivel van egy drágább f.gépem, aztán a végén a kiderül, ha kamera is kb ugynaebben a minőségben vesz fel.

Ezért kérdeztem mégis mennyiben más a jellege és mi az oka annak hogy sokkal kisebb helyre akkor ezek szerint sokkal jobb minőséget vesz?? ennyi lenne a lényeg kb.

köszi

2009. jún. 18. 17:59
 4/13 anonim ***** válasza:
A pontos választ nem tudom de mint előttem is mondtaék a videó kamara videózásra van a fényképező meg fényképezésre, nyilvánvalóan van valami olyan tudása ami a fényképezőnek nincs, mondjuk jobban tömöríti stb.
2009. jún. 18. 23:03
 5/13 A kérdező kommentje:

Jaj nekem ......

Szóval akkor az a "valami olyan tudása" az ami engem érdekelne. Mi az ???

2009. jún. 19. 08:27
 6/13 anonim ***** válasza:
Elmagyarázom,,a kamera egy optikai lencsékből és fényvédett részből álló szerkezet. A lencsék egy zárszerkezeten keresztül képet vetítenek egy rögzítő felületre,a boltokban lehet kapni hdd-s kamerát(azaz winchesteres amik átlagosan olyan 80 gb-os)ezek általában a felbontással párhuzamos időtartalmúak!Mivel a hd-s kamerák szinte 100X szebb minőséget nyújtanak,a videó helyigénye is nagyban változik,de sokkal több ideig videóznak,a videó felbontása sokkal nagyobb,(ami azt jelenti míg a fényképezőgép videója egy nagyobb képen szemcsés,illetve a fények és az árnyékok nem látszanak annyira,addig egy hd-s kamera által készítő képek plazma,ill lcd tévén egyátalán nem szemcsés,sokkal tisztább és a fények,árnyékok jobban látszanak,a videó minősége látványosan jobb)!A kamera azért ajánlatosabb mozgókép felvételre mert sokkal jobb az optikája mint a fényképezőgépeknek!A videók minősége a felbontástól és az egységnyi idő alatt megjelenített képi adatok mennyiségétől függ!
2009. jún. 20. 20:08
 7/13 anonim ***** válasza:

Beszéltek itt mellé...

A (legtöbb) fényképezőgép a mozgóképet úgy rögzíti, hogy lement másodpercenként 15 v. 30 képkockát, amik önmagukban persze tömörítettek (jpeg). Egy perc videó ilyenkor annyi helyet foglal, mint 1800 db 640x480 pixel méretű jpeg kép.

A videokamerák (hdd-s, kártyás) MPEG-2 videotömörítést is végeznek (a HD felbontásúak pedig az MPEG-4 egyik verzióját, a H.264-et), ami azt jelenti, hogy csak minden tizedik kép van önmagában tömörítve (mint a jpeg), a többi képnél csak az tárolódik, hogy mi az eltérés az előző és a következő képhez képest (ennél azért bonyolultabb a dolog, de ennyiből megérthető, hogy miért foglal kisebb helyet az MPEG). Annak ellenére nem nagyobb a videó mérete, hogy a képkockák nem 640x480, hanem 720x576 pixel méretűek, ill. a fényképezőgépek rommá tömörítik az egyes képkockákat, mégis jóval több helyet foglalnak, mint az MPEG képkockái.

Új Panasonic HD-videót rögzíteni képes fényképezők egyébként már tudnak rendesen videót tömöríteni, pont az itt tárgyalt okok miatt.

2009. jún. 21. 22:21
 8/13 A kérdező kommentje:

Hűű hát nagyon köszi nektek, d emarad a zűrzavar a fejemben számomra.

Amnit mondtál, az csakis kizárólad a HDD-s kamerákra vonatkozik egyébkénmt?

na most nekem egy jobb, azaz középkategóriás f.gépem van, akkor ez nagyjából olyat fogd ani minta video? Azaz az előző erlőtti válaszoló szerint nem, de a legutolsó szerin tpediog igen.

Ja és, én eleve mindig 10 MP-es felbontású képeket készítek, azaz 4-5 MB a helyigénye egy képnek, annyira nincs ez agyontomorítve, amit videot készít az pedig avi, és van rajta 4 állítható minőségi fokozat,.

Na úgy érzem én ezen soha nem igazodok már ki minden jószándékotok ellenére.

Most akkor lehet h alencsében van a rejtély, mert egyébként egyedüli hatalas különbség, hogy agépnek 12-szeres opt. zoomja van, a kamnak pedig 42-stzeres. De aztán még próbálva se nagyon vettem észre különbséget ott a helyszínen, na az más kérdés, hogy mondjuk TV-képernyő nagyságban kivetítve mennyire lesz pixeles, de ....

Hát rejtély.

Jól van köszi szépen, ha lesz felesleges pénzem, akkor kipróbálom mégis mi van itt, de aztán ha meg ugyanolyan képminőséget kapok videoban, akkor felrobbanok :-))

2009. jún. 22. 10:19
 9/13 anonim ***** válasza:

Akkor újra:

"A videokamerák (hdd-s, kártyás) MPEG-2 videotömörítést is végeznek"

Szóval NEM CSAK hdd-s.

Tökmindegy, hogy "jobb, azaz középkategóriás" géped van, az ugyanúgy nem MPEG-be tömörít, hanem JPEG-be, csak összefűzi a képeket, ahogy írtam.

"Ja és, én eleve mindig 10 MP-es felbontású képeket készítek, azaz 4-5 MB a helyigénye egy képnek, annyira nincs ez agyontomorítve, amit videot készít az pedig avi, és van rajta 4 állítható minőségi fokozat."

De hát az az állókép, aminek darabja 4-5 MB. A mozgóképnél minden másodpercnyi videóban van 15 vagy 30 kép, bár ezek messze nem 10 MP-esek, hanem 640x480 pixel méretűek (ahogy írtam). A 4 minőségi fokozat meg az, hogy 320x240 vagy 640x480 ill. 15 vagy 30 kép/ másodperc. Látszik, hogy a leggyengébb és a legjobb között 4-szeres a különbség.

A lencsében tuti nincs rejtély, mivel a cucc azt menti le, ami a képérzékelőről lejön, lehet ott előtte akár fix lencse is.

2009. jún. 22. 23:15
 10/13 A kérdező kommentje:

oké köszi, ez is 640x480-ban csinálja, de ezek szerint akkor a különbséget az adja, hogy nem avi hanem mpeg2 ..

okés, köszi szépen

2009. jún. 23. 10:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!