Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Sztereó diapozitív fényképezés...

Sztereó diapozitív fényképezést lehet-e csinálni?

Figyelt kérdés
Ha két hagyományos fényképezőgépet összeillesztek, és az objektívek távolsága a szemtengelyeim távolságával egyenlő, akkor elvileg egyszerre kattintva sztereó képet hozhatok létre. Kétokuláros dianézővel ezáltal térbeli vizuális élményben lesz részem. Van valakinek ilyen rendszere ? Hogy lehet azt megoldani, hogy két gép összillesztésénél az objektívlencsék megfelelően közel legyenek egymáshoz ? Van ilyen gép ?
2009. máj. 18. 15:43
 1/3 anonim ***** válasza:

Igen, léteznek ilyen gépek (irreálisan drágák). Itt van egy:

[link]

Igaz, hogy az árban nagy szerepet játszik a középformátum (jelen esetben). Ráadásul nem digitális techinkát alkalmaznak.

Van egy olcsóbb és (szerintem) korrekt megoldás erre. Állvány, két kép készítése az állvány pontjának változtatásával a tárgytávolság megtartásával. És vannak kifejezetten stereo kép készítésére alkalmas programok. Hátránya: csak tájképeknél, portréképeknél, állóképeknél használható. Mozgó tárgy (vagy élőlény) esetében a két képnél változik a fotótéma elhelyekedése a fix pontokhoz (pl háttér) viszonyítva. A kész stereo képet sok esetben hagyományos Red-blue szemüveggel is meg leeht nézni hagyományos monitoron.

2009. máj. 18. 17:35
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszi a hasznos tippet az álvánnyal kapcsolatban. Mivel én elsősorban tájfotózást akarok csinálni, így ez nekem szerintem megfelelő megoldás lenne. Én ezt így gondolom: az állványra sínt helyezni és azon elmozdítani a kamerát a szemtengely-távolsággal. Csak azok a falevelek ne zizegnének :))
2009. máj. 19. 09:39
 3/3 A kérdező kommentje:
Szélcsendes időben kell fényképezni...
2009. máj. 19. 09:40

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!