Hozzáértő tanácsra lenne szükségem 75” TCL tv ügyben. Melyiket vegyem?
Mindenkép 75” a méretem, és pár nappal ezelőttig azt sem tudtam, hogy létezik ez a márka, de annyira jó áron mennek, hogy ilyet fogok venni.
Hdmi kábellel szoktam nézni laptopra letöltött HD filmeket, netflix, hbomax, amiket hasznàlok.
Plusz ps5-tel játszanék rajta.
5.1 hangrendszerem van, így a tv hangja lényegtelen.
Rengeteg fajta van, azt sem tudom, hogy melyik mikori, mik a különbségek, és melyikkel járhatnék a legjobban.
Azt tudom, hogy a játékok miatt jobb lenne a 120Hz képfrissítés, de össze vissza írják az oldalak. Néhol ugyan az a típus 50/60Hz-el van hirdetve, máshol 120Hz-el.
A 144Hz és a mini led technológia biztos szuper lenne, de ha jól látom, az csak az 500 ezer ft-os változatban van.
280-300 ezret szánnék rà, de csak akkor, ha élvezhető lesz rajta a jàték, és nem olyan technológia van a képernyőn, amitől foltos lesz a fekete megvilágítása, vagy hibásnak tűnik majd a kép.
Egy ismerősöm vett samsung 75” tv-t, és nagyon csúnya foltos a képe új kora óta.
250-380 ezer ft között van 9 féle változat. Elmagyarázza valaki, hogy mégis mi a különbség? Melyiket vegyem?
380 lenne a plafon, amit max kiadnék rá, de minél olcsóbb, annál jobb.
Ha a 280 ezres is ugyan azzal a technológiàval működik, és tudja a 120Hz-et, akkor az is jó.
Teszek be egy linket, mikről lenne szó:
Teszek be még egy linket, ez átláthatóbb talán:
Melyik a jobb?
Qled
Qd-miniLed
HDR
FALD QLED
Ezek mit jelentenek? Melyik a szebb, egységes, megbízhatóbb minőség és technológia?
A QLED és a MiniLED ugyanaz, csak a gyártók másnak nevezik. A HDR az az új filmes szabvány, nem kijelző technológia.
MiniLED nélkül egy hagyományos TV-t kapsz kb. 1000-2000:1 közötti kontrasztaránnyal. Bármit megvehetsz, ugyanolyan lesz.
Miért van akkor ekkora àrkülönbség? A miniled ha jól látom 2 félében van benne, ami 450 és 750 ezer, az nekem drága.
Viszont 280-380’ezer között van 5 vàltozat? Ha mindegy melyiket veszem, akkor mire fel a több változat, más modellszám és ár?
Ez az összehasonlítás borzalmas, de a táblázatból a C765 és C805 amit szerintem érdemes meggondolni, ebben a sorrendben.
A C655 és a V6B ugyanaz, de a V6B valami szürkeimportos cucc lehet, mert nálunk C655-nek hívják. A C655 viszont sima LED TV, ennélfogva kb. egy 10 évvel ezelőtti TV képminőségét hozza.
A T8B a C655 Pro nálunk, de ugyanúgy szürkeimportosra utal. A C655 Pro-val kevés a tapasztalat, ahogy nézem.
A 750 ezrest én nem látom a táblázatban, de az szerintem is sok egy 75"-os TV-ért.
Bocs, belekavarodtam. A V6B a P655-nek felel meg.
Újra.
Ha csak az abszolút szóba jöhetőket nézzük, akkor ezek azok:
A P-vel kezdődőek sima LED TV-k, én olyat nem vennék a mai világban.
A C jelűek közül a C765 jobb (több a dimming zóna, nagyobb a HDR fényerő), de a C805 is korrekt, ha sokkal olcsóbban jutsz hozzá.
A C655 és a C655 Pro-val kevés még a tapasztalat.
Itt utánuk lehet olvasni, ha rákeresel a típusnevekre:
Ha a t7b tényleg tudja a 120Hz-et és nem sima LED tv, akkor 290 ezerért nagyon jó ár nem?
A c805 390 ezer lenne.
És a 77b/c655 290 ezres árával szemben a c805 390 ezres ára közti különbség érzékelhető?
A kél minősége, fényereje, technológiája ugyan az?
A C655-ről mint írtam nincsen sok tapasztalat még, de akár jó TV is lehet az árkategóriájában. Technikailag alacsonyabb színvonalon mozog, mint a C765 és C805. Ennyit lehet elmondani róla.
Ha az a kérdés, hogy mi a technikai különbség...
A C655-nél a háttérvilágítást adó LED-ek a kijelző szélein vannak (edge-lit). a C765 és a C805 esetén pedig az egész kijelzőt lefedik a panel mögött LED-ekkel (full array).
Ha nem érted miért jó ez, akkor látatlanban nehéz lesz dönteni, sőt lehet, hogy egyik sem fog tetszeni a valóságban.
A lényeg az, hogy ezek a TV-k úgy adnak magas kontrasztot, hogy a háttérvilágítás zónákra van osztva és a zónák fényereje külön-külön van vezérelve.
A kép sötét részein kisebb a háttérvilágítás, ezáltal kontrasztosabbá válik a kép. Viszont minél kevesebb a zóna, annál nagyobb tartományt fog át egy-egy zóna és ún. blooming alakul ki. Például stáblistán van egy szöveg, akkor a környezetében szürkés marad a háttér, hiszen a szöveg megjelenítése miatt nem sötétítheti be azt a zónát a készülék, de magát a szöveget meg nem tudja pixel pontosan lefedni, mert túl nagy hozzá a zóna mérete. Ez kikerülhetetlen a technológiából fakadóan, de nagyon sok zóna esetén már nagyon korrekt eredmény is elérhető. Erre van aki érzékeny, van aki nem. Próbálj meg keresni valakit, akinek van ilyen készüléke.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!