Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Mivel tudom megcsinálni azt,...

Mivel tudom megcsinálni azt, hogy ha egy áramforrás megszakad, akkor a szerkezet még 3-5 percig adjon áramot egy másiknak?

Figyelt kérdés

Elmondom:

Van egy szerkezet ami egy időzítőről menne. Ezt hűti egy ventillátor. Azt nem akarom, hogy a ventillátor folyton menjen, de mikor leáll a szerkezet (az időzítő kikapcsol), akkor még pár percig kéne, hogy menjen a ventillátor, hogy kicsit hűtsön rajta.

Valaki ajánlott farádos kondit, de szerintem az elég drága és nem tudom, hogy mi lesz ha leesik a fesz., nem forog a ventillátor, de még ad ki áramot a kondi. De ez szerintem drága is.

Amit most találtam egy az NE555 monostabil módban. Csak nem egyértelmű, hogy ha az 1-2 láb össze van kötbe, akkor is ad ki jelet, vagy csak mikor elindul a visszaszámlálója?

nov. 7. 13:33
1 2
 11/13 Szirty ***** válasza:
100%

Az elektromos fűtőd 230V tápját tehát valami időzítő kikapcsolja egy idő után, te pedig azt szeretnéd hogy amíg a fűtő kap 230V-ot (tehát fűt) addig forogjanak a ventilátorok, majd amikor a fűtőtől elveszi valamiféle időzítő a 230V-ot akkor a ventilátorok még üzemeljenek x percig, majd álljanak le?

Azt nem írtad le hogy az a bizonyos 12V hogyan keletkezik amiről a ventilátorok mennek, de...

Egy WC szellőztető ventilátor éppen ezt csinálja.

Kap fixen 230V-ot és kap egy kapcsolt 230V-ot.

Amíg mind a két 230V megvan addig megy a ventilátor további feltétel nélkül.

Amikor a kapcsolt 230V megszűnik a ventilátor megy tovább, de ekkor elindul egy időzítés, és a ventilátorok a fix (állandó) 230V-ról mennek tovább egy ideig.

Ez egy megoldás lehet, csak az a kérdés hogy a 12V-os ventilátoraidat hogyan tudod egy ilyennel összehozni...

nov. 7. 17:43
 12/13 A kérdező kommentje:

Az időzítőre van kötve egy 12 V-os tápegység. Ha megy az időzítő, akkor megy a fűtés és a tápon keresztül megy a ventillátor is.

Azt midegy, hogy a tápnak adott hálózatot vagy a ventillátor felé menő 12 V-ot szakítja meg a szerkezet.

A lényeg csak annyi, hogy még pár percig menjenek a ventillátorok.

nov. 7. 17:46
 13/13 anonim ***** válasza:
42%

[link]

Igaz, nem jön ki egy ezresből.

De ez igen: [link]

[link]

nov. 7. 19:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!