Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Mivel tudom megcsinálni azt,...

Mivel tudom megcsinálni azt, hogy ha egy áramforrás megszakad, akkor a szerkezet még 3-5 percig adjon áramot egy másiknak?

Figyelt kérdés

Elmondom:

Van egy szerkezet ami egy időzítőről menne. Ezt hűti egy ventillátor. Azt nem akarom, hogy a ventillátor folyton menjen, de mikor leáll a szerkezet (az időzítő kikapcsol), akkor még pár percig kéne, hogy menjen a ventillátor, hogy kicsit hűtsön rajta.

Valaki ajánlott farádos kondit, de szerintem az elég drága és nem tudom, hogy mi lesz ha leesik a fesz., nem forog a ventillátor, de még ad ki áramot a kondi. De ez szerintem drága is.

Amit most találtam egy az NE555 monostabil módban. Csak nem egyértelmű, hogy ha az 1-2 láb össze van kötbe, akkor is ad ki jelet, vagy csak mikor elindul a visszaszámlálója?

nov. 7. 13:33
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
85%
Szünetmentes tápegység.
nov. 7. 14:58
 2/13 Szirty ***** válasza:
100%

Ha jól értem akkor az "áramforrás megszakad" alatt nem azt kell érteni hogy áramszünet van és sehol nincs áram, hanem azt egy időzítő kapcsoló áramtalanít egy készüléket. Áram tehát továbbra is van, csak a készülék lesz áramtalanítva.

Ebben az esetben se szünetmentes nem kell, se szuperkondi. A hálózatról (ami továbbra is rendelkezésre áll) lehet működtetni egy időzítőt.

Az meg lehet 555-el megépített monostabil is.

Csak kérdés hogy a "szerkezet" áramellátásának megszűnésekor hogy tudod triggerelni az időzítőt. Feszültséggel (mekkorával?) kontaktussal, stb.

[link]

nov. 7. 15:10
 3/13 anonim ***** válasza:
87%

Én ötletem: a táp legyen akksi, spórolás esetén elem.

A futási időt meg 1 tranyós áramkörrel is meg lehet oldani, 1 kondi elkezd töltődni 1 ellenálláson át, s ha a fesz eléri a tranyó lezáró feszültségét onnantól nem kap áramot a venti.

nov. 7. 15:14
 4/13 A kérdező kommentje:

2. Igen, lenne áram. (Lejebb írom is.)

3. Folyton van áram és csak ha valahol elmegy akkor kéne még 2-3 perc. De amúgy ez fordítva működne.

Nos a lényeg. Van áram, de az egyik szerkezet egy időzítők keresztül kapna áramot. Ha az időzítő lezár, akkor még 2-3 percig jó lenne ha menne a ventillátor.

Arra gondoltam, hogy monostabil NE555 IC-t használok és egy relével összekötöm az 1-es és 2-es lábat. Ha az időzítő lejár, akkor a szerkezet és a relé sem kap áramot és onnantól indul az NE555.

Azt nem tudom, illetve nem egyértelmű, hogy az NE555 akkor is ad jelet a kimenetén ha az 1-2 láb össze van kötve, és utána indul a visszaszámláló ha a kapcsolat megszakad, vagy összekötött állapotban nem ad jelet?

Néztem videókat, de nem egyértelmű, mindenhol csak odaböknek a gombra.

nov. 7. 15:37
 5/13 Szirty ***** válasza:
100%

"Azt nem tudom, illetve nem egyértelmű, hogy az NE555 akkor is ad jelet a kimenetén ha az 1-2 láb össze van kötve"

Én küldtem neked egy linket ami egy szimulációra mutat.

Ki lehet vele próbálni hogyan reagál az NE555.

Az 1-es láb a GND. A 2-es a trigger bemenet.

A trigger aktív jele inverz, vagyis ha a triggert GND-re kötöd (1-2 összekötve) az indítja az időzítőt.

(Számlálóról itt nem beszélhetünk, mert az 555 teljesen analóg módon működik, egyáltalán nincs számláló)

A gond csak az, hogy amíg a trigger aktív, a kimenet is aktív lesz.

Következésképpen ha a trigger az időzítésnél hosszabb ideig aktív, az időzítés akkor is lejár.

Ezt jól szemlélteti ez a szimuláció (próbáld ki):

[link]

Az első linken látható kapcsolás emiatt van kiegészítve.

nov. 7. 16:08
 6/13 A kérdező kommentje:

Áhh oké. Értem már.

A lényeg, hogy ha 3 percre állítom, de a szerkezet és a behúzott relé tovább megy, akkor a relé elengedésekor kikapcsol az amit az NE555 vezérel (pl: fet).

Akkor esetleg az jó megoldás lehet, hogy egy tranzisztorral vagy fettel oldom meg a dolgot? Egy fesz osztóval, vagy egy külön tápegységgel x volton tartom a kindit, hogy a fet vagy tranyó nyitva legyen, majd mikor elmegy az áram, akkor még nyitva van egy ideig amíg a kondi le nem merül.

De úgy látom te eléggé jól értesz ezekhet. Van esetleg valami jobb ötleted?

nov. 7. 16:15
 7/13 Szirty ***** válasza:
100%

Vehetsz kész időzítőt is.

Itt van pl. ez:

[link]

Nem bogarásztam végig a leírását hogy beállítható-e úgy ahogy neked kell, de ha látsz benne fantáziát nézd meg.

nov. 7. 16:18
 8/13 A kérdező kommentje:

Igen ez jó ötlet, de szeretnék kicsit gyakorolni és jobb lenne ha max. 1 ezresből kijönne. (Igazság szerint az is jó lenne ha 3-4 ezer Ft, de én csinálom saját magam.) :)

Amúgy nem életbe vágó a dolog, csak jó lenne ha lenne egy ilyen.

nov. 7. 16:22
 9/13 Szirty ***** válasza:
100%

Nem tudok többet segíteni ha nem ismerem a részleteket.

Pl. milyen tápfesz. áll rendelkezésre, milyen feszültségű ventilátort hogyan kéne kapcsolni (relével, tranzisztorral, triakkal, miféle jel áll rendelkezésre amikor "elmegy az áram", miféle szerkezetet akarsz időre kikapcsolni miféle időzítővel stb.)

Nagyon egyszerű (és olcsó) off-delay időzítő megoldás lehet egy MOSFET (pl. 2N7000) ami kapcsol egy relét. Kell hozzá egy kondi, egy ellenállás, egy dióda és egy relé.

De konkrét megoldást csak konkrét ismeretekkel lehet adni.

nov. 7. 16:38
 10/13 A kérdező kommentje:

Persze elmondom, nem gond, csak nem tudtam, hogy ez is lényeges lehet.

Van egy elektromos fűtőm amit 15 percre szoktam beállítani, hogy meleg legyen a szobában mikor kijövök a fürdőkádból.

Sajnos nem megy már a hőszabályzója, de az időzítő még jó.

Elé raktam most 3 db 12 voltos ventillátort. Alapból nem ventillátoros a fűtő, de így jobban bemelegszik a szoba. Jó lenne ha még pár percig mennének a ventik.

De tényleg ez csak ilyen saját hobbiként lenne megépítve.

A 3 ventillátor 0,45 A-t fogyaszt.

Igazából ennyi az egész.

nov. 7. 16:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!