Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Mi a magyarázata annak, hogy...

Mi a magyarázata annak, hogy egy LP hanglemez 45-ös fordulaton szólal meg?

Figyelt kérdés

Így a normál hanglemez dupla LP-n "fér el". Ráadásul borzasztó drága is.

Jobban szól? Vagy valami hifis trükk?

aug. 26. 13:15
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Emlékezetem szerint a nagy 33-on, a kicsi 45-ön szólt. A kicsi mindkét oldalán 1-1 szám volt hallható.
aug. 26. 13:20
 2/12 Szervizmérnök úr ***** válasza:
100%

Jobb minőség érhető el nagyobb fordulaton. Bővebben:

[link]

aug. 26. 13:20
 3/12 A kérdező kommentje:

1:

Nem; ez nagylemez, 45-ön. Ezen lepődtem meg én is.

aug. 26. 13:21
 4/12 A kérdező kommentje:

2:

Köszönöm, elolvasom!

aug. 26. 13:22
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Nagyobb fordulatszámon nagyobb sávszélesség érhető el, elvileg jobb lehet a hangminőség (ezért elvileg, mert sok más dolgon is múlik). A stúdiómagnók is ezért használnak nagyobb szalagsebességet.

A kislemezek is azért forognak 45-ön, mert 33-as fordulaton a belső átmérőkön már olyan alacsony a sebesség, hogy lerontja a hangminőséget.

aug. 26. 14:09
 6/12 A kérdező kommentje:

5

Jó lemezjátszóval, jó tűvel és jó fejhallgatón hallható a különbség?

(Audiotechnica-Ortofon-Audiotechnica)

aug. 26. 14:18
 7/12 anonim ***** válasza:

nem 5ös vagyok, de szerintem átjön, nem rossz audiochain, de persze ezt akkor lehet jól megítélni ha ott van mellette egy 33as ugyanabból a masterből.

egyébként milyen lemez?

aug. 26. 18:20
 8/12 A kérdező kommentje:

7

Dave Brubeck - Time Out :)

Megvan CD-n, SACD fájlban, flac-ben is. Erre is kiváncsi lennék, de elég húzós az ára...

És annak mi a jelentősége, hogy hány gramm egy lemez? 180gr, 200 gr. Stb.

aug. 26. 21:10
 9/12 anonim ***** válasza:

minél nehezebb, annál jobban fekszik a tányéron, nehezebben vetemedik, hosszabb élettartem, kevesebb vibráció, elvileg jobb a hangminőség, cserében merevebb, könnyebben törik.

[link]

[link]

Egyébként igen jó ízlésed van :), ha szeretnéd akkor nekem megvan az album, 2 féle Reel-to-Reel Rip formában is, ha szeretnéd megosztom. Ha van megfelelő hangrendszer akkor az 5.1 es SACD kiadások fergetegesek. Persze sztereóban - és még monoban - is zseniális!

aug. 26. 23:01
 10/12 A kérdező kommentje:

9

Köszönöm! :)

Jazz fronton Brubeck a nagy kedvenc, a klasszikus kvartett, természetesen, aztán a 90-s évektől ismét. (Randy Jones, Militello, Jack Six)

A hivatalos kiadványokon kívül több tucat félhivatalos, és kalóz koncertfelvételem van. Ha érdekel, szívesen felkínálom. a két féle reel-to-reel rip persze, hogy érdekel.

A lemezhallgatásba most készülök vissza 30 év után, ezért teljesen kezdő vagyok ebben a modern világban.

Szívesen veszem a további segítségedet akár gyk-n kívül is.

aug. 27. 14:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!