Van magyarországon 4K tv adás?
Csak mert mostmár gyakorlatilag minden tv 4K. Aztán lehet nincs is 4K tv adás.
Jó oké tudom hogy az okos tv nem csak tv adások nézésére való de hááát akkor is mind3ek a 4K tv egy átlag tv nézős embernek?
Ki néz ma TV adást?
Büszkén jelentem, én legalább 10 éve nem. Ma már ott vagy, hogy előfizetsz 3-4 streaming szolgáltatásra, és az kb ugyanannyi, mint a TV előfizetés, csak éppen:
- akkor, és azt nézel amit akarsz,
- jóval jobb minőség
- REKLÁMMENTESSÉG!
Ha meg céltudatosan akarok agyhalott lenni, akkor nézek köztévé híradót, de valahogy nem hiányzik az életemből.
Diginél biztosan nincs semmilyen 4K.
Nincs rá kereslet. Drága lenne. A szolgáltatók még a sima FHD adást is szarrátömörítik tényleg. A 800 csatornának el kell férni néhány mux-on (azonos frekvencián ugye több adó is jön a digitálison, akár 10+). Szóval nem lesz.
“Ki néz ma TV adást?
Büszkén jelentem, én legalább 10 éve nem.”
Én ezzel nem büszkélkednék, sőt... Nem rosszak az érveid, érthető, de azért az “ultramodern” világ egy bizonyos szint felett már eltiporja a hagyományokat - szégyen! Ráadásul streaming-en sem érhető el minden, vannak kivételek!
“Ha meg céltudatosan akarok agyhalott lenni” - akkor szerinted régen mindenki az volt?
Kérdező, felhasználás függvénye is a dolog, mennyire van értelme a 4K-nak. Ha a megjelenítő (kijelző/képernyő) felbontása vagy kisebb vagy ugyanakkora, mint a tartalomé, akkor jó a képminőség, fordított esetben viszont nem! És ha nagyobb a megjelenítő felbontása, akkor homályosabb a kép, kisebb a vonalélesség. Jó, persze ennek kiküszöbölésére van a HDR, de az se mindig hatékony. Viszont a tv mérete (képátló) is függvény lehet, mert azért kisebb felbontás nagyobb méreten eléggé pixeles tud lenni. A tv optimális mérete pedig függhet attól is, milyen távolról nézed.
Mindegy melyik szolgáltatónál vagy, Eurosport kivételével minden más HD csatorna esetében “csak” 1080p a felbontás, így alapesetben csak streaming és/vagy játékok esetében van értelme a 4K-nak. Egyedül a PS5 képes már akár 8K felbontású tartalmakra is, vagy ha van olyan telefonod, és a képét ki akarod vetíteni a tv-re.
Mindezek ellenére az LG 1, a Samsung pedig 25 modelljével a piacon már nyomatja a 8K tv-t is. Míg egy noname kínai gyártó (BOE), és annak nyomán a Sony is kísérletezik már 16K tv-vel (15360 x 8640 pixel)
Én a tv-t leginkább csak csatorna nézésre használom, a 16 m2-es szobámban csak egy 80 cm FHD Samsung smart tv van, Vodafone TV okos box-szal, nekem tökéletes.
Sógoromék az övéket mindenre használják - tv, streaming, PS5. Náluk a 20 m2-es szobában 160 cm 4K Hisense smart tv van.
".. de azért az “ultramodern” világ egy bizonyos szint felett már eltiporja a hagyományokat - szégyen!"
Oké, de mi a szégyen abban ha valaki gondolkozik, és észszerű a mai világban? Mégis milyen előnye van ma 'hagyományos' TV csatornát nézni?
Persze, említetted hogy nem minden elérhető streaming-en. Ez tény, főleg régebbi filmek. De egy TV adásban meg lehet hogy/talán csak ~fél év múlva fogják sugározni azt/azokat a régi filmeket, és van rá esély, hogy nem akkor, amikor neked nem megfelelő.
Ilyen esetben más forrásból beszerzem, és megnézem ha nagyon szeretném.
Tehát tényleg érdekelne, mik az előnyök, ami mellett kiállsz.
" “Ha meg céltudatosan akarok agyhalott lenni” - akkor szerinted régen mindenki az volt? "
Remélem tisztában vagy a köztévé fogalmával, de ilyen válasz után erősen kétlem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!