Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Érdemes számomra egy Xbox...

Érdemes számomra egy Xbox Series S-t megvenni? Mik a tapasztalataitok róla?

Figyelt kérdés
Nemrégiben építettem egy "gamer" PC-t, és megint abba a csapdába futottam bele, mint ezelőtt már több alkalommal. Néhány évente elszánom magam, hogy fejlesztek PC fronton. Ezt úgy szoktam megtenni, hogy annyit költök az új konfigra, amennyit az anyagi helyzetem megenged, és reménykedek benne, hogy legalább 1-2 évig nyugtom lesz, nem kell újból fejlesztenem. Ezúttal kb. 120.000 Ft-ot költöttem összesen mindenre, ez volt tavasszal. Egyik nagy kedvenc játékom volt az Alan Wake, most jött ki a második része, és már eszembe sem jut megvenni, mert a videokártyám (GTX1070) gyakorlatilag alkalmatlan rá, hogy futassa, átlag 15-20 fps-el futna minimum grafikai beállítások mellett. És tudom, hogy mindig amikor ez van, akkor sorra fognak kijönni a nagy címek, amikről már lemondhatok a gyenge videokártya miatt. Jelenleg egy Xbox Series S használtan kb 80.000 Ft-ba kerül. Azon gondolkodtam, hogy mivel a mostani konzolgeneráció még nem olyan régen jelent meg, így 5-6 évig még fixen meg fognak jelenni rájuk a AAA címek. Én az a játékos vagyok, akit különösebben nem érdekel a magas FPS szám és a 4K febontás, csak legyen játszható a játék. Ezért jutott eszembe, hogy jobb döntés lenne inkább egy ilyen Series S konzol, mert már unom a pocsékul optimalizált PC-s portokat és azt, hogy iszonyatos tempóban avul el a hardver PC-n. Akinek van tapasztalata Series S-el, mi a véleménye róla, megéri az árát? (Tudom, hogy csak digitális, így a kölcsön játékok gyakorlatilag ki vannak lőve.)

2023. nov. 14. 16:14
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Egy konzolos 30-60 fps nem egyenlő egy PC-s 30-60 fps-el. Valahogy konzolon stabilabb, simább az élmény.
2023. nov. 15. 15:04
 12/17 anonim ***** válasza:

Nekem és a barátaimnak Series X konzolunk van, de van Series S tulajdonos barátom is. Van olyan ismerősöm is akinek mindkettő van, X fő konzolnak és S másodlagosnak. Nekem személy szerint jó tapasztalataim vannak a géppel, de fontosnak tartom, hogy aki komolyabb gépről jön esetleg az tisztában legyen a gép előnyeivel és hátrányaival ugyanis csalódhat.

+ A gép legfontosabb előnye, hogy relatíve olcsó és kicsi. Új darabokat sokszor akcióznak is. Emellett lejátssza az összes új generációs játékot. Ha veszel egy Microsoft fejlesztői jogot (egyszeri kb $20os összeg) akkor lehet rá telepíteni emulátorokat az összes retro 2D konzolhoz, Xbox classic, PS1-2, N64, Gamecube, Wii konzolosokat is.

- Az olcsóságnak ára van: a gép játékainak döntő többsége 1080p (sokszor felskálázva) 30fps. A 60fps mód meglehetősen ritka. Általánosságban inkább úgy mondom, a portok minősége erősen hullámzó. Vannak kiváló játékok amik megállják a helyüket egy 4K TVn is... és van a többi. Az élményed a géppel abszolút attól fog függeni, hogy:

1, Mit vársz el (amit sokban befolyásol milyen más géped volt/van)

2, Milyen játékokkal játszol rajta

Az Alan Wake 2 a kifejezetten jól sikerült portok egyike mert a Series konzolok hardveresen támogatják a mesh shadereket amire a játékot építették. Viszont akkor is csak 30fps módja van a játéknak S-en. Amit még érdemes tudnod az a tárhely. Az alap 512GBos modellen 360GB szabad hely van játék telepítésre. Ezt rosszabb esetben akár 2-3 játék megeheti. Jobb esetben akár 10 is ráfér. Ahogy említettem ez is azon múlik milyen játékokkal játszol rajta. Ugyan lehet a géphez külső meghajtót kötni, de azon csak tárolni lehet modern játékokat, futtatni csak belső vagy külön kapható méregdrága expansion cardról lehet őket.

Bár rendszeresen vannak akciók konzolos digitális boltokban, de a legtöbb játék mégis jóval többe kerül mint lemezen. A játékok árával kapcsolatban Xbox fronton a Game Passt tudom ajánlani. Egy folyton frissülő 400+ játékos bérleti katalógus egy fix havidíjért. Az egyetlen hátránya, ha neked pont nem fekszik a katalógus nagy része. Rendszeresen érkeznek bele vadonatúj játékok (pl utóbbi időben a Payday 3, Lies of P, Starfield, Persona 5 Tactica vagy Like a Dragon Gaiden és még sok más bekerült első nap).

2023. nov. 15. 23:37
 13/17 A kérdező kommentje:

12: Köszönöm, pont egy ilyen tapasztalatra voltam kíváncsi.😁

Nemrégiben kezdtem el konzolon is játszani, volt 6-8 cím, ami miatt vettem egy PS3-at, ezt most adtam el és pár napja vettem egy PS4-et (Last of Us 2, Uncharted 4 stb). És ha ezeket kijátszottam, akkor lehet hogy váltok egy Series S-re, hogy legyen egy gépem relatíve olcsón, ami garantáltan vinni fogja az új címeket.

Nekem a 30 FPS és a FullHD nem probléma, ha ezt a szintet stabilan tudja hozni egy konzol, azzal már teljesen kiegyezek. A PS3-on ennél jelentősen rosszabb teljesítményekkel is találkoztam. (pl. Half-Life 2-t kellemes volt 25 fps-el játszani, de ha már elkezdtem, csakazért is végigtoltam.😁) Az emulátoros dologról pedig eddig nem hallottam, de nagyon jól hangzik, mert szeretem a retro címeket is.

2023. nov. 16. 11:13
 14/17 anonim ***** válasza:

Az emulátorral kapcsolatban a Youtubeon találsz videókat. A lényeg, hogy mindegyik Xbox One vagy Series konzolhoz vásárolható egy fejlesztői jog egyszeri összegért és utána a gépet át lehet kapcsolni fejlesztői módba. Ez egy külön elzárt részén fut a gépnek, ilyenkor nem lehet normál játékokat futtatni rajta. A fejlesztői módra írhatsz te is programokat, de legtöbben arra használják, hogy emulátorokat futassanak rajta. Xbox Oneon ez még nem igazán volt érdekes mert gyenge volt a processzora, de a Series konzolokban egy jó erős van már. A Series Sen egyedül itt nem spóroltak, ugyanaz a processzor van benne szinte pontosan ugyanazon az órajelen mint a Series Xben így mivel az emuláció elsősorban CPUn múlik a két gép azonosan teljesít. Külső meghajtóról is képes futtatni bármit a gép ilyenkor így nem kell (bár lehet) a kis belső tárat foglalni az emulációhoz. Legjobb talán ha fogsz egy külső USB pendriveot, SSDt vagy HDDt és azt megcsinálod emulátorozni, ehhez is vannak leírások. A gépre több különböző emulátornak is van megfelelő verziója, a legegyszerűbb a Retroarch ami lényegében egy emulátor gyűjtemény. Mindent tud, de cserébe a teljesítménye a 3D konzolok esetében gyenge lehet. Emiatt vannak már külön PS, Xbox és Nintendo emulátorok is a gépre amik csak azt tudják, de azt jól. Természetesen az emulátorokat lehet állítgatni, akár 4K felbontásban is lehet játszani a régi játékokkal. Ha emulátorokkal kapcsolatban keresgélsz akkor feljöhetnek videók ahol a fejlesztői mód használata nélkül magára a gépre lehet telepíteni ezeket. Ezt a lehetőséget egy ideje megszüntette a Microsoft miután túlságosan népszerű lett aminek eredményeképpen a Nintendo és mások is panaszt nyújtottak be nekik. De fejlesztői módban azt telepítesz amit akarsz.

Amit említettem a gép teljesítménye játékfüggő, nincsen lekorlátozva fullHDre igazából. 4K felbontást is támogat és vannak 4K játékok is rá. Call of Duty vagy Fortnite pl 1440p 60fps vagy 1080p 120fps módban fut. Más játékok meg 1080p 30fps, tehát tényleg nagyon játékfüggő. Érdemes lehet utánanézni hogy bizonyos játékok miként futnak a gépen. Vannak csatornák amik kifejezetten Series Sel foglalkoznak azok számára akik nem akarnak belenyúlni valami rossz portba: https://www.youtube.com/@TheXboxTester/videos

Ha van HDMI VRR képes képernyőd (Freesync is jó) az Xbox konzolok alapból hardveresen támogatják ezt minden játék esetében. Kisimítja a kisebb fps problémákat.

2023. nov. 16. 15:49
 15/17 A kérdező kommentje:
Értem, ezekkel igazából megerősítettél, hogy jó döntés lehetne ez az S konzol. :) Köszönöm az infókat, azt hiszem PS után (vagy mellé...? :D) mindenképp beszerzek egyet. :)
2023. nov. 16. 16:14
 16/17 anonim ***** válasza:
Olvastam egy válaszírót hogy aki kis brüdzsével rendelkezik. Nos én nekem egy új videó kártya megoldotta volna a problémát amit megvettem volna a jelenleg kapható XBOX Series S 1TB árán, de inkább vettem S-t és mellé az XBOX Series konzolokhoz gyártott wireles mikrofonos fejhallgatót aztán arra a játékot ami engem érdekelt, mellé kaptam 3 hónap Game Passt, mint hogy videó kártyát vegyek, a fejhallgató árával már drágábban jöttem ki mint ha veszek egy videó kártyát 150 ezer Ft-ért amit szántam volna rá, de a szomszédomnak van szintén XBOX Series S konzolja és bár keveset játszik rajta de megkértem engedje meg hagy próbáljam ki milyen rajta a játék, volt egy FORZA egy F1 meg egy COD MW II 2022, mivel mind remekül futott rajta és ő QHD 60 fps QUALITY módban játszott ami a grafikára öszpontosít és szép volt a grafika eldöntöttem azt hogy mivel nekem FHD monitorom van ami 60Hz-es és nem terveztem a lecserélését és ez ma is igaz így inkább XBOX Series S-t vettem. Ha több fps-t szeretnél akkor a játékokat PERFORMANCE módban kell játszani, nem lesz meg akkor sem a max 120 fps, de 60-tól több lesz kb 100, viszont akkor a grafika nem lesz szép,akkor dinamikus felbontás lesz ami lemegy akár HD az az 720P felbontásra is. Én minden játékot QUALITY módban játszok mivel nekem a grafika jobban számít, és nekem a 60 stabil fps elég, így is ott vagyok a PC-sek előtt COD-ban egér és billentyűzettel, akkor mi a fenének foglalkozzak a csillió fps-el. Lassan már a nagyobbnál nagyobb Hz-es monitorok évenként jelennek meg mint az okos telefonok, és évenként cserélik le őket a játékosok csak mert egy kedvenc videósuk azt mondja hogy ha megveszed sokkal jobb a játékélmény, nos a Hz az élesebb képért felel, pl TV készülékek esetében is amik alkalmasak játékokhoz is ott is ha pl nem játszol a TV-n hanem filmet nézel mit tapasztalsz pl egy 60Hz-es TV-hez képest ?, hogy élesebb a kép ami a szemnek jobb, ugyan ez van ha játszol is. A válaszidő felel azért hogy simább legyen a játék élmény, minél alacsonyabb a válaszidő annál simább a játékélmény, csak ugye a válaszidő már minden monitor és gyakorlatilag minden játékra alkalmas TV esetében 1ms, ezzel nem tudnak eladni megjelenítőket mert az 1ms alá nem tudnak menni, de kamu reklámmal tudnak eladni megjelenítőket azzal hogy beadják simább a játékélmény ha magas a képfrissítés, az az több Hz-es a megjelenítő, igazából a játék optimalizációján sok múlik, pl 60Hz-en 60 fps-el konzolon játszani sokkal jobb mint PC-n játszani 60 fps-el 60Hz-en, az optimalizáció miatt.
2024. jan. 2. 16:19
 17/17 anonim ***** válasza:
Nos a 30 fps lokkolás az az előző gen konzolra kiadott ám az új gen konzolokra át portolt játékok esetében van. Azok a játékok amik Series konzolokra jelentek meg azok esetében van FHD 60-120 fps-es mód attól függően hogy QUALITY vagy PERFOEMANCE módot választod ( már ahol lehet ), ha előbbit akkor a grafika lesz szép és natív FHD vagy QHD felbontásban fognak futni a játékok attól függően hogy a monitorod vagy a TV-d felbontása mekkora, vagy te milyenre állítod be a felbontást, de az fps max 60. Ha az utóbbit akkor a grafika nem lesz szép, ebben az esetben dinamikus lesz a felbontás ami 720P-ig is lemehet, de az fps XBOX Series S esetében 100 körül lesz.
2024. jan. 2. 16:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!