Milyen hangszórót vegyek a kocsiba? Első ajtókba szeretnék új hangszórót a gyári megadta magát 16,5cm-s Olyan 20-30k ért gondoltam ha van annyiért normális
Nem tudom milyet lenne érdemes melyik szólna jobban 2 vagy 3 utas 40w vagy 100w folyamatos terhelhetőség ha nagyobb az jobb?
Ha veszek előre érdemes a hátsó gyárit is cserélni?
Igen azért néztem ki egy márkát és nem 2 más márkájú hangszórót hasonlítok össze így talán pontosabban van megadva. Mintha néznék egy jvc 40w és egy jbl 30w itt már lehet teljesen eltér a huzal vastagság is meg a tekercs átmérő is.
Ha egy 20cm is beférne össze tenném a két kezem de akkor nagyon sok átalakítás kellene.
Majd ha megöröklöm a kocsit még lehet kerülhet bele de az a jövő zenéje :D
nagyon szép köszönöm a tanácsokat a tanítást és a segítségeteket!
Kedeves Morzsi007!
A fejegység végerősítőjének kimenő teljesítményét és a hangszóró terhelhetőségi teljesítményét kellene műszerrel bemérni! Ekkor lehetne biztosan választ adni. E nélkül csak javasolhatunk! Találgathatunk! Talán igazunk lesz.
Írod:"... mert elöregedett a hangszóró anyaga...". A papír és más kónusz anyagok évtizedeket kibírnak, és nem szakadnak szét. A 30-as évek világvevő rádióiból üzemképes hangszórókat veszünk ki. Igaz a mágneseik legyengültek, de újra mágnesezve tökéletesn szólnak. Csak most van, hogy a korszerű anyagok, például habszivacs, néhány év múlva össze repedezik és peremezni kell a hangszórót.
Nekem a műhelyembe mindíg nagy teljesítménylől kifáradt , szakadt kónuszok és égett tekercsekkel jöttek a hangszórók.
Üdv:H.F.
Az autóban azért fizikai hatások is érik, pl ajtó becsukása is egy idő után sok rázkódás, rezonancia, meleg, hideg. itt a szivacs vagy gumi anyagokra értettem első sorban.
Mindenesetre nekem fura, hogy egy “normál” teljesítményű autós fejegység szétszakít egy hangszórót, ami gyári cucc.
Kedves Morzsi!
Mindenben igazad van! Más körülmények között is érik a hangszórót kemény hatások, és nem ég le a tekercse, nem szakad össze a kónusza.
Nekem is furcsa a gyári összeállítás. Nekem az ötvenes évek végén az MHSZ rádió klubban megtanították a teljesítmény mérést. Nem égnek le a hangszóróim! Most 5 wattos hangszóróra 50, 150, 200, 500 wattokat írnak, a boltosok meg így adják el. Bennem felmerül a külföldi villamos mérnökök szakmai tudása, egyetemek oktatóinak szakmai képzése. Olyan adatot közölnek, melytől BIZTOSAN tönkre megy a hangszóró, ez nem csak erkölcstelenség!!
Fel se merül, hogy 5% a hatásfoka, 95% hőveszteség. Egy 500, 2000 wattos hangszóró 95%-a tetemes fűtési hatást fejtene ki.
Össze gyűjtöttük a dinamikus hangszóró előnyös és hátrányos tulajdonságait. 6 darab előny, 24 darab hátránnyal rendelkezik!! Az utóbbi 50 évben a nagy külföldi hangszóró gyártó cégek semitt sem tettek valamelyik hátrányos tulajdonság kizárása vagy enyhítése érdekében. Viszont olyan dekorativ külsővel foglalkoznak, mely nincs a hangzásra hatással. Szimorú, hogy a hifis-ták erre nem figyelnek.
Üdv.:H.F.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!