Boost converterrel kapcsolatban az lenne a kérd*sem, hogy a frekvencia megváltoztatasa min változtat?
Itt az alap rajza.
Ez a szerkezet amúgy egyen áram növelésére való.
Kép: [link]
A kérdésem, hogy ha a kapcsoló helyére egy tranzisztort teszek, amit egy NE555 ic-vel kapcsolatok, akkor lesz valami változás ha 10, illetve ha 50 kHz-en kapcsolgat?
Azt tudom, hogy nagyobb frekvenciánál kisebb tekercs és kondi kell, de most nem ez érdekel.
Megépítem mondjuk a szerkezetet. Ha minden marad ugyan az csak egy kapcsolóval át tudom állítani a frekvenciát, akkor jobb lesz mondjuk a hatásfoka? Vagy esetleg nagyobb lesz a kimeneti feszültsége?
(Természetesen tételezzük fel, hogy a kondi sem robban szét, a tranzisztor is jól van hűtve...)
Próbáld ki pl. ezzel a szimulációval:
Hadd kérdezzem már meg, hogy ez így miért nem működik?
Iletve, hogy, hogy lehet AC voltmérőt berakni?
Az volt itt hirtelen az elképzelésem, hogy egy 4 V-os Li-ion akku veszültségét megsokszorozom.
Mi ezzel a baj?
Működik, csak nem rms-t mérsz és szerintem nagyon kicsi a beállított time step, valamint fordítva van beállítva a trafó áttétele (ratio).
Másrészt ha ilyet akarsz csinálni ahhoz nem elég egy "szaggatás+trafó", szabályozott (visszacsatolt) megoldás kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!