Mi az a "VHS" kazetta?

Figyelt kérdés
2023. febr. 22. 14:44
1 2
 1/15 JessyJames válasza:
100%

A VHS (Video Home System) 1976 óta létező analóg mozgóképfelvételi és lejátszási technológiára vonatkozó szabvány, videókazettát kezelő készülékek számára. A japán JVC cég fejlesztése, ez a szabvány vált általánossá az otthoni felhasználású videók között az 1980-as évektől kezdve.

A VHS-kazettákra jellemző volt, hogy lejátszásnál a mágnesszalag kopott, így a kép és a hang minősége kis mértékben fokozatosan romlott. Bár voltak jobb minőségű videókazetták is.

A VHS-lejátszók gyártását 2016-ban szüntették meg, ekkor állította le utolsóként a japán Funai cég a gyártást, és beszüntette az alkatrészek szállítását is.

2023. febr. 22. 14:49
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Régen voltak ezek a videókazetták amiket mint a DVD-t betették egy lejátszóba és ment a film. Fel is lehetett venni rá tévéből filmeket, lejátszani, beletekerni stb, de voltak ilyen tékák és venni is lehetett filmeket, mint a DVD lényegében, csak retró.
2023. febr. 22. 14:50
 3/15 anonim ***** válasza:
2023. febr. 22. 14:56
 4/15 anonim ***** válasza:
100%
Videókazetta, régen erre vettük fel a tévéadást, amikor még nem volt üldözve ez a dolog úgy mint manapság. Egész tartós, 30 éve felvett kazettákat is gond nélkül le tudok játszani - oké, a képminőség nem az igazi, de nézhető. Mivel magát az analóg tévéjelet (demodulálva) rögzítették, amikor visszajátszod olyan, mintha a múltból fognál adást, az én 2009-ben gyártott tévém órája simán beállt 1994-re, mert azt dekódolta a kazettáról jövő "adásból". A magnóm órája 2017-ig tud számolni, utána reseteli magát, bár már kellett házilag barkácsolni bele, hogy működjön (szervizben már nem foglalkoznak vele), de még teszi a dolgát. De azért a máshol nem létező home videókat digitalizáltattam, biztos ami biztos, mert se a magnó, se a kazetta nem örökéletű, bár szerintem a magnó hamarabb fog elpusztulni.
2023. febr. 22. 14:59
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
A kérdést látva, most nagyon öregnek érzem magam. :)
2023. febr. 22. 15:19
 6/15 anonim ***** válasza:
100%
Én is... szombaton leszek 43...
2023. febr. 22. 15:22
 7/15 anonim ***** válasza:
100%
A minőségromlás az összes analóg szalagra jellemző volt, nem csak a VHS-re. Ennek a képe elég rossz minőségű volt, az elterjedésének oka a konkurenciához (pl. Sony-féle Beta) képest jóval hosszabb felvehető anyag (szalagtól függően normál sebességgel akár 4 óra), és viszonylagos olcsósága, részben mert a licencet meg lehetett vásárolni (gyártáshoz). A DVD megjelenéséig, kb. 20 évig nem nagyon volt alternatívája otthon, de már a megjelenésekor sem számított túl jó, legfeljebb "olcsó" technológiának. Egy felvevő meg is volt úgy fél évi fizetésből, plusz a kazetták...
2023. febr. 22. 17:40
 8/15 Salx Narval ***** válasza:
Óriási dolog volt a maga idejében. Elsőként adatott meg a széles felhasználói köröknek a filmek és családi események házi rögzítése. Egy jó minőségű asztali gép, v kamera és szalagok szerintem még ma is megállnák a helyüket,( a hangminőségük mindenképp) ha valakinek van kedve vacakolni vele. Én minden esetre féltve őrizgetem és néha használom is őket ráérős időben. Annak idején én imádtam kamerázni és volt idő, hogy zenét is ilyen kazettákról hallgattam ( komoly Hi-Fi minőségű volt némelyik lejátszó). Hát sajnos ez már a múlt, eljárt fölöttük és fölöttem is az idő.:D Minden esetre örülök a kérdésednek, ma azt hiszem újra videózok egyet.:D
2023. febr. 23. 04:19
 9/15 anonim ***** válasza:
#8 Azelőtt 8 mm-es filmes kamerák voltak, de egyik sem volt annyira elterjedt, részben az alacsony igény, részben az utóbbiak (szintén) magas ára miatt. 1990 előtt nem is nagyon árultak ilyesmit forintért. És még csak nem is a hi-fi hangú cuccokról beszélünk.
2023. febr. 23. 07:36
 10/15 Salx Narval ***** válasza:
Lejátszót írtam , nem kamerát.
2023. febr. 23. 16:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!