Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Mit kell bekötnöm az áramkörbe...

Mit kell bekötnöm az áramkörbe, hogy egy 5 voltos adapterrel tápláljak meg egy olyan LED-es házikót, amibe 2 AAA-s ceruza elem kell?

Figyelt kérdés
Van egy karácsonyi házikóm, 2 db AAA-s elem hajtja, ez ugye 3 volt. Az adapterem (telefontöltő) 5 voltot ad le, ezt szeretném rákötni. Vehetnék egy HOME típusú változtatható feszültségű adaptert (azzal működik), de az 4500 Ft. Ezért gondoltam, hogy ha bekötök ellenállást vagy valamilyen diódát, akkor nem kell adapter, elő tudom állítani a 3 voltot így is… (nem értek a témához, de unom az elemeket cserélgetni… :) )

2023. febr. 4. 05:59
1 2 3
 21/27 Szirty ***** válasza:
100%

Ha ragaszkodsz a diódákhoz és 1N4007-et vettél akkor abból négyet köss sorba nyitó irányba.

Egy db 1N4007-en kb 0.5-0.6V esik.

Ha nem nyitó irányba kötöd őket akkor nem fog világítani a LED (baja nem lesz).

"Az adapter leírásában az van, hogy ahány V-ra állítom, ott annyi W-t ad le"

Nem! Ezt nem így kell értelmezni.

Az a maximális terhelhetőség az adott feszültség mellett.

Nem annyit ad le, hanem annyit adhat le maximum, ami nem ugyanaz.

2023. febr. 5. 18:48
 22/27 A kérdező kommentje:

18+, Koszi a tippet a LM2596S-PSUM-ről, nem olyan vad az ára, bár a szállítási költséget még nem láttam, de hátha lehet itt nálunk is kapni.

Igazad van, Szirty, sejtettem, hogy nem így a helyes, de tudod, csak annyi volt odaírva, hogy 3W. :) - és egyébként ez az adapter ez jó lesz a ledeknek?

Én az 1N4007-en ~0,3V csökkentést mértem, akkor lehet, hogy nem is 1N4007-et adott el nekem az eladó? Vagy ezt is terhelés alatt kell mérni, hogy kijöjjön az a 0,5V ?

2023. febr. 5. 20:26
 23/27 anonim ***** válasza:
100%
A diódát is terhelés alatt kellene mérni, a multiméter belső ellenállása 10-20 MΩ, így rendkívül kicsi áram folyik a diódán, ezért esik rajta csak kb. 0,3V.
2023. febr. 5. 21:08
 24/27 anonim ***** válasza:
A dióda is olyan hogy terhelés alatt még több fesz fog esni rajta meg ugye van tűrés határa is lehet egyiken 0,3v a másikon 0,35v esik de a leírása ezt is tartalmazza mekkora lehet az eltérés
2023. febr. 5. 21:47
 25/27 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm szépen a válaszokat! Van mit tanulni, de szerintem ez egy nagyon szép és izgalmas terület!
2023. febr. 5. 21:55
 26/27 anonim ***** válasza:

1N4001-1N4007 adatlapja:

[link]

A 2. oldalon a jobboldali felső ábráról olvasható le, hogy adott áram mellett tipikusan mekkora feszültség esik rajta.

10mA-nél 0,6V

20mA-nél 0,65V

50mA-nél 0,7V

100mA-nél 0,75V

Ezektől lehet valamekkora eltérés lefelé és felfelé is, és mindez hőmérsékletfüggő is, nagyobb hőmérsékleten kisebb feszültség esik rajta. Az adatokból látható, hogy a diódán eső feszültség közel sem arányos a rajta folyó árammal.

2023. febr. 5. 22:40
 27/27 Szirty ***** válasza:

"Én az 1N4007-en ~0,3V csökkentést mértem, akkor lehet, hogy nem is 1N4007-et adott el nekem"

Mert nem folyt rajta áram, csak az kb 50uA amit a műszered hozott létre. De már sokadszor kanyarodunk vissza ugyanide...

"LM2596S-PSUM-ről, nem olyan vad az ára"

Lehet azzal is, ide eléggé ágyúval verébre esete. Akkor már inkább vegyél egy 3V-os adaptert!

"...és egyébként ez az adapter ez jó lesz a ledeknek?"

Erre is akkor van válasz ha ismert a LED-ek áramfelvétele. De ha csak néhány LED van benne akkor elég lesz.

2023. febr. 6. 15:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!