Mit kell bekötnöm az áramkörbe, hogy egy 5 voltos adapterrel tápláljak meg egy olyan LED-es házikót, amibe 2 AAA-s ceruza elem kell?
Ha ragaszkodsz a diódákhoz és 1N4007-et vettél akkor abból négyet köss sorba nyitó irányba.
Egy db 1N4007-en kb 0.5-0.6V esik.
Ha nem nyitó irányba kötöd őket akkor nem fog világítani a LED (baja nem lesz).
"Az adapter leírásában az van, hogy ahány V-ra állítom, ott annyi W-t ad le"
Nem! Ezt nem így kell értelmezni.
Az a maximális terhelhetőség az adott feszültség mellett.
Nem annyit ad le, hanem annyit adhat le maximum, ami nem ugyanaz.
18+, Koszi a tippet a LM2596S-PSUM-ről, nem olyan vad az ára, bár a szállítási költséget még nem láttam, de hátha lehet itt nálunk is kapni.
Igazad van, Szirty, sejtettem, hogy nem így a helyes, de tudod, csak annyi volt odaírva, hogy 3W. :) - és egyébként ez az adapter ez jó lesz a ledeknek?
Én az 1N4007-en ~0,3V csökkentést mértem, akkor lehet, hogy nem is 1N4007-et adott el nekem az eladó? Vagy ezt is terhelés alatt kell mérni, hogy kijöjjön az a 0,5V ?
1N4001-1N4007 adatlapja:
A 2. oldalon a jobboldali felső ábráról olvasható le, hogy adott áram mellett tipikusan mekkora feszültség esik rajta.
10mA-nél 0,6V
20mA-nél 0,65V
50mA-nél 0,7V
100mA-nél 0,75V
Ezektől lehet valamekkora eltérés lefelé és felfelé is, és mindez hőmérsékletfüggő is, nagyobb hőmérsékleten kisebb feszültség esik rajta. Az adatokból látható, hogy a diódán eső feszültség közel sem arányos a rajta folyó árammal.
"Én az 1N4007-en ~0,3V csökkentést mértem, akkor lehet, hogy nem is 1N4007-et adott el nekem"
Mert nem folyt rajta áram, csak az kb 50uA amit a műszered hozott létre. De már sokadszor kanyarodunk vissza ugyanide...
"LM2596S-PSUM-ről, nem olyan vad az ára"
Lehet azzal is, ide eléggé ágyúval verébre esete. Akkor már inkább vegyél egy 3V-os adaptert!
"...és egyébként ez az adapter ez jó lesz a ledeknek?"
Erre is akkor van válasz ha ismert a LED-ek áramfelvétele. De ha csak néhány LED van benne akkor elég lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!