Mit kell bekötnöm az áramkörbe, hogy egy 5 voltos adapterrel tápláljak meg egy olyan LED-es házikót, amibe 2 AAA-s ceruza elem kell?
Nagyon egyszerű, amikor elemről működik, megméred az áramát a körnek, ahhoz pedig számítható ellenállás.
De nem ajánlom ezt a módszert. Tönkre fognak menni a ledek.
Ha feltételezzük, hogy a házikóban semmi más nincs csak egyszerű LED-ek amik folyamatosan világítanak (nincs benne egyéb elektronika, villogó LED, stb) akkor igencsak valószínű hogy a kis házikóban is egyszerűen soros előtét ellenállások vannak 3V-ra méretezve.
Ebben az esetben a megoldás nagyon egyszerű 5V-ról való működéshez: kell egy ellenállás sorba kötve. :)
Ahogy a #2-es hozzászóló írta meg kell mérni elemről mekkora áramot vesz fel és annak alapján kell kiszámolni hogy mekkora soros ellenállás kell ahhoz hogy 5V-ról ugyanekkora maradjon az áram.
Ez egyszerű, mert 5V és 3V között 2 a különbség, tehát az áram ismeretében azt kell kiszámolni hogy mekkora ellenálláson esik 2V.
R=2/I
Ha mondjuk 60mA-t vesz fel, akkor 33 ohm kell elé (2/0.06).
Nem kell dióda, integrált áramkör (78L33) meg pláne nem.
"Tönkre fognak menni a ledek."
Semmi bajuk nem lesz.
"Nem ugyanolyat kapnak. Azért mennek tönkre."
Pontosan ugyanakkora marad a LED-ek árama.
Azt megjegyzem, hogy mivel a "házikóban" már eleve van 3V-ra méretezett ellenállás a LED-eken, a 3V-os stabilizátorral vagy soros diódákkal is működik.
Csak egy külső (további) ellenállással szerintem egyszerűbb megoldani.
Na, akkor valamit nem értek:
- Vettem egy ellenállást, amit a multimétterrel 2k-s méréstartományban megmérve azt írja ki, hogy .321 - ez gondolom azt jelenti, hogy ez ~330 ohmos ellenállás (amúgy ezt mondta az eladó is)
- ezt az ellenállást rákötöttem egy olyan áramkör pozitív ágára, ami egy 5,48 V-os leadó adapterből indul. Amikor a végén megmértem, ott is 5,48 V feszültséget mértem.
Ebből nekem az következik, hogy az ellenállás nem csökkentette a feszültséget egyáltalán.
Egy barátom tanácsára vettem egy 1N4007-es diódát, az 0,28 voltot csökkentett a feszültségen,.Tehát valószínűleg ilyen diódákat kellene vennem és sorbakötnöm?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!