Mit kell bekötnöm az áramkörbe, hogy egy 5 voltos adapterrel tápláljak meg egy olyan LED-es házikót, amibe 2 AAA-s ceruza elem kell?
Jajj!
Az ellenálláson csak akkor esik feszültség ha folyik rajta áram.
Ráadásul a rajta eső feszültség nem csak az ellenállás értékétől, hanem a rajta átfolyó áramtól is függ.
Bizonyos alaptételekkel tisztában kellene lenned mielőtt következtetéseket vonsz le a tapasztalataid alapján, különben jó eséllyel a következtetéseid hibásak lesznek.
Egyébként a 330 Ohm-os az honnan jött neked? Mi alapján határoztad meg ezt a 330-at?
Hehe, mondtam, hogy nem értek hozzá… :)
De amúgy akkor nem folyik rajta áram, ha a végén egy multiméter van?
A 330 ohm pedig úgy jött, hogy az eladónak mondtam, hogy mit szeretnék (5v-ról csökkenteni 3 v-ra) és egy gyors fejszámolás után mondta, hogy akkor nekem 330 ohm kell…
"De amúgy akkor nem folyik rajta áram, ha a végén egy multiméter van?"
De folyik, mivel a multiméter ellenállása nem végtelen.
Viszont jó nagy. Általában 10MOhm. Ezért a feszültség esés a 330 Ohmos ellenálláson jelentéktelen.
"egy gyors fejszámolás után mondta, hogy akkor nekem 330 ohm kell…"
Akkor durván átvert, mert a feszültségesés az áram ismerete nélkül nem számolható ki semmilyen módon.
Én megpróbáltam korábban világosan leírni hogyan csináld.
Ha ez nem érdekel, akkor miért tetted fel a kérdést egyáltalán?
Bocsánat, félreértés volt, az említett 300 ohmos ellenállást és diódát is már korábban megvettem, most csak kíváncsi voltam, hogy alakul azzal a feszültség. Ugyanis egy 1N4007 -es diódát bekötve ráméréskor láttam, hogy csökkentette 0,3 V-al a feszkót, ezért azt hittem, az ellenállás is így működik.
De, természetesen érdekel a megoldás, azért is tettem fel a kérdést és nagyon szépen köszönöm a részletes válaszokat, nagyon hálás vagyok érte. És tényleg nem vagyok tisztában az alapvetésekkel (78-ban tanultam némi fizikát ált. suliban), de igyekszem... A multimétert használni is csak pár napja tanultam meg.
Akkor ha jól értem, az a teendőm, hogy elemről működtetés közben sorosan kössek be egy multimétert a fogyasztó után (tehát a negatív lábhoz, ami kijön a kisházból) és nézzem meg, mennyi áramot vesz fel? (nem lesz egyszerű, mert az elemtartó bele van integrálva a házikóba, de majd valahogy "kikábelezem" házon kívülre, hogy meg tudjam mérni az áramerősséget.) És onnan már csak Szirty képletét használva kiszámolom az ellenállást, rákötöm az adapterre és uccu, mehet rá az 5 volt?
Egyébként az a 300 ohm nem volt nagy átverés, legalábbis anyagilag, tizenvalahány Ft-ba került csak... :)
És az eladónak is azt mondtam, hogy egy olyan ledes házhoz kell a 3 V, amit 2 db AAA-s elem táplál jelenleg, az elemek helyére. Én naívan azt hittem, ezzel minden fontos infót elmondtam:
- mekkora feszkó kell? Hát amit 2 db AAA-s elem lead
- mekkora áram kell? Hát amit 2 db AAA-s elem le tud adni
- mekkora teljesítmény kell? Hát amit 2 db AAA-s elem le tud adni
Mert pont ezt a 2 db AAA-s elemet akarom helyettesíteni adapterrel, csak nincs itthon 3 voltos, csak 5 voltos.
Amúgy több ház is van, azokhoz van 3 voltos adapter és teljesen jól műxik... (Home típusú, Somogyis, 3V-12v változtatható, 1000mA áramfelvételig), na, ilyesmit szeretnék az itthon lévő, 5 voltos telefontöltő adapterből csinálni...
És nem elsősorban azért, hogy spóroljak 4000 Ft-t, hanem azért is, mert nagyon érdekel a téma és nagy büszkeség, ha sikerül olyat alkotnom, amiről még én maga sem hittem, hogy képes leszek rá...
Amúgy, csak hogy ezt is megtanuljam, a 14-eshez, pontosan melyik az a dióda, amin "nagy fesz esik"?
"És az eladónak is azt mondtam, hogy egy olyan ledes házhoz kell a 3 V, amit 2 db AAA-s elem táplál jelenleg, az elemek helyére."
Sehogy nem jön ki 5V-ra se a 300 Ohm amit most írtál, se a 330 Ohm amit korábban írtál.
Arra gondoltam hogy az eladó azzal számolt hogy egy LED-et akarsz 5V-ról táplálni és ahhoz keresel ellenállást.
De ezzel sem jön ki. Ráadásul nem tudni hogy a "házikódban" hány db LED van.
Ráadásul nem mindegy a LED színe sem, mert eltérő a nyitófeszültsége a különböző színeknek, de ez már csak részlet kérdés.
"- mekkora áram kell? Hát amit 2 db AAA-s elem le tud adni
- mekkora teljesítmény kell? Hát amit 2 db AAA-s elem le tud adni"
Azt gondolod hogy a kis házikód akkora áramot vesz fel amekkorát képes két AAA elem leadni?
Hát nem. Nagyon nem! Ez nagyon rossz irány. Ez nagyon nem így működik!
"Amúgy, csak hogy ezt is megtanuljam, a 14-eshez, pontosan melyik az a dióda, amin "nagy fesz esik"?"
Egy diódán eső feszültség attól függ milyen dióda (si, Ge, schottky, zéner, stb) de még az áramtól is függ.
Szerintem ne szaladj ennyire előre amíg a LED, áramforrás, ellenállás, feszültség esés, áram, (ohm törvény) téma nem kerek.
Kedves Szirty, köszönöm még egyszer, amiket írtál. Igyekszem tanulni, sajnos nincs sok más lehetőségem, mint itt a Neten.
Akkor egyelőre inkább veszek egy ilyen HOME adaptert és közben tanulgatom, hogy is van ez.
Mondjuk az a kérdés felmerült bennem, hogy akkor az is lehet, hogy ezek az adapterek sem jók a ledeknek? Működni működnek, a ldek szépen világítanak, de hosszútávon lehet gond...? Merthogy az adaptereknél sem mértem áramfelvételt, csak bekötöttem őket az AAA-s és AA-s elemek helyére...
Az adapter leírásában az van, hogy ahány V-ra állítom, ott annyi W-t ad le ill 1.0A az áram. Pl: 3V, 3W. 1A, 4V, 4W, 1A, 5V, 5W, 1A...
Üdv: Gábor
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!