Mitől ilyen menő a Playstation, mivel tud többet mint egy játszós PC?
Lényegesen olcsóbb egy PS5 mint egy játszós PC. Ezeket a konzolokat jóval túlméretezik GPU-val, hogy évek múltán is megálja a helyét. Plusz az exkluzív játékok, amik csak ezen a platformon érhetők el, sokat nyomnak a latban.
Csak úgy mondom, hogy amit vettem PC-t, monitor, egér, bill., headset, majdnem egy millió volt a nyáron. 1440p ultra, 4K high beállítások mellett használom.
És ez jelenleg messze nem a teteje, simán ellehetne menni 2,5-3 millióig, ha a 4K ultra RayTracing lenne a cél.
Egy kompromisszum mentes FHD PC is simán benne van most 300-350 ezerbe.
Szóval a PS5 lényegében sokkal olcsóbb, mert tv az kb. minden háztartásban van, 250-280 ezerből meg van egy géped ami még hosszú évekig bírni fogja a 60FPS FHD-t.
Én PC játékos vagyok, ha pedig konzol, akkor is inkább a Nintendo felé húzok, de ettől függetlenül:
- Egy tényleg komolyabb "játszós" PC nem fog kijönni 200 ezerből, és most ez egy finom becslés volt.
- A konzol specifikációja nem fog változni, így ameddig a következő generáció meg nem jelenik, addig az használható lesz. PC-nél folyamatosan fejleszteni kell, ha az újabb játékokat is szeretnéd változatlan minőségben játszani.
- Sok játék van, ami nem is jelenik meg PC-re, vagy csak jelentős késéssel.
- És végül: egyszerűbb használni, mint egy PC-t. Ami mondjuk nekem teljesen irreleváns, de sokan vannak, akik csak játszani akarnak.
Jó, meg persze egy adag marketing is van benne...
Régebben a konzoljátékokat szénnéoptimalizálták a PC-khez képest. Ma már ugyanaz a hw, mint egy középkat. PC esetén, és a fejlesztői API is nagyon hasonló lehetőségeket biztosít PC-n. A CPU és a cache-elés terén vannak/voltak egyedi megoldások, de a GPU többnyire egy konzumer GPU olyan változata, ami nagyon olcsón gyártható, és nem melegszik annyira.
A megszokás, és a kényelem, ami miatt az emberek konzolt használnak, PC elé talán le se ülne, aki ezen nőtt fel.
Elméletileg már PC-n is van XBOX Gamepass, szóval tudsz játszani PC-ről is streamelt játékokkal, h avan kontrollered.
Árban mindig olcsóbb lesz egy konzol a tömeggyártás, a könnyű optimalizáció miatt. Gykaran a gyártó veszteséggel is eladja a hardvert, mivel az eladásokból és a szolgáltatásokból vár profitot, nem a hw-ből.
Az eredeti PS4/XOne elég gyengusra sikeredtek (pl. a FHD 60 FPS nem mindig ment nekik), emiatt megrendült kicsit a nagy konzolokba vetett bizalom, de elvileg az újabbak már jobban hozzák az ígért minőséget.
És ne feledkezzünk meg a fogyasztásról sem.. egy newgen konzol (mindegy melyik) játék közben 160-200 wattos fogyasztással működik, míg egy játszós PC 250-500 wattot is elkérhet (vagy még többet).
A PC általában hangosabb, több helyet igényel és nehézkesebb a kanapéból játszani (nem megoldhatatlan, de a háztartások nagy többségében nem rendezhető úgy el a konfig, hogy jó legyen).
Ráadásul amióta nem csak játékra jó, lényegében sok esetben az okostévé, vagy a STB funkcióit is ellátja (streaming), vagyis a "nagytévé" előtt ha vége a játéknak lehet mozizni.
Azért 280-ből nehogy ne jöjjön ki egy játszós pc :O Ha a játék árakat is beleszámítjuk (nem tudom ps5 mennyire "chippelhető"), akkor hosszú távon billenhet a mérleg nyelve.
Amúgy durva, ps2 még 30-40 ezer volt, most meg 10x. A gamer PC akkoriban is 100e felett volt, és azóta nem lett 1 millió, ha csak nem 8K-t akar full full maxon..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!