Hifisták! Mit gondoltok a MONO zenehallgatásról?

Figyelt kérdés
Mi a véleményetek arról, mikor nem sztereóban hallgatunk zenét hanem monóban? Vannak még mono LP-k is.

2022. szept. 20. 23:13
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
73%

Nincs vele baj. Sokszor nem is érzed a sztereó hatást, csak ha pontosan megvan a 3szög alakzat. Egyébként ha van egybe hangfalad(mélysugárzó+középmagas+magas), akkor az is tökéletes. Átlagos használatra. Én egy 2.1-et használok, az asztal alatt van állandóan a pc-re kötve, nem nagyon venni észre a sztereót, mivel ez is sub+ 2 közép magas egy bass reflex házban. Hangzásra nekem tökéletes, ha helyet változtatok akkor van beállítás a bass-middle-treble szabályozásra.

De egyébként a legtöbb hangcucc már legalább sztereó.

2022. szept. 20. 23:22
 2/13 Salx Narval ***** válasza:
66%
Semmi bajom vele ha tisztán és kellő dinamikával szól, az sem fontos, hogy 2 hangfalról szóljon. Sokszor hallgatok régi rádiókat ( van egy kis gyűjteményem), némelyiket napi rendszerességgel hallgatom pl konyha, műhely, fürdő, udvar. A régi mono lemezjátszók hangját is kedvelem. Egy régi Budapest rádió a kedvencem, 14-15 évesen ez volt az első erősítőm is, állsztereóban üzemeltettem sokáig. Meglepődnétek mekkorát és milyen tisztán szólt egy közepes méretű szobában.:D
2022. szept. 21. 02:40
 3/13 anonim ***** válasza:
76%

Ha műhelyben, vagy egyéb, zajos környezetben hallgatok rádiót, háttérzenének bármit, akkor nem érdekel.

De az nem konkrétan zenehallgatás, csak valami izé.

Ha nekiállok (ülök) zenét hallgatni, tehát konkrétan egy bizonyos zeneművet szeretnék élvezettel meghallgatni, akkor a monónak nincs helye. Egy valamire való zenei felvétel sztereó (most tekintsünk el a hőskortól, az nyilván más téma, ha nem áll rendelkezésre sztereó felvétel). Az én hallásom is sztereó, és megőrülök, ha egy amúgy szépen felvett sztereó felvételt egy pontból kéne hallgatnom.

2022. szept. 21. 11:06
 4/13 Salx Narval ***** válasza:
Szerintem ezzel mindannyian így vagyunk 3'.
2022. szept. 21. 14:45
 5/13 anonim ***** válasza:
Érdekes, a kettes hozzászólásodból nem ez jön le.
2022. szept. 21. 16:31
 6/13 Salx Narval ***** válasza:
Igazad van arra nem tértem ki, hogy a te szavaiddal éljek konkrétan zenét hallgatni ,hogy szoktam. Úgy gondoltam ,hogy ez nem szükséges egy " Hifistáknak" szóló kérdésnél. Közepes minőségű analóg lejátszóim vannak de digitális zenét is hallgatok állt veszteségmentes tömörítésű FLAC, v 320 kbps és e fölötti tömörítésben . Dupla sztereó erősítővel hajtott 2x 2-0 hangrendszerem van ( ezen hallgatok zenét " konkrétan").
2022. szept. 22. 03:27
 7/13 anonim ***** válasza:

Érdemes külön kezelni a tudatos zenehallgatást és azt, hogy "szól valami a háttérben".

Utóbbihoz a bt hangszórók visszahozták a mono világot, de azokkal amúgy is van ezernyi minőségi probléma, rendes zenehallgatásra alkalmatlanok, még ha sztereóban használod is.

A zene sztereóban érvényesül. Van egy vintázs bája a régi mono cuccoknak is, de így a XXI. században már alap kellene legyen a minőségi zeneélvezethez a sztereó.

2022. szept. 23. 07:01
 8/13 anonim ***** válasza:

" A zene sztereóban érvényesül. Van egy vintázs bája a régi mono cuccoknak is, de így a XXI. században már alap kellene legyen a minőségi zeneélvezethez a sztereó. "

Ez barátom nem egészen így van. A high fidelity fogalma előbb volt, mint a sztereo hangzás. Az 50-es években már döbbenetesen jól szóló MONO mikrobarázdás lemezeket adtak ki, főleg az USA-ban. A sztereo 1960 után vált egyeduralkodóvá, az átmeneti időszakban még ráírták a lemezre, hogy mivel játszható le. Ami többnyire így hangzott: "Mono és szereo hangszedővel egyaránt lejátszható."

(Kicsit persze különbözött a hallható eredmény.)

Ugyanakkor meg kell említeni, hogy a mono korszak végén készült High Fidelity jelölésű mono lemezek is döbbenetesen jól szólnak, teljesen más volt akkoriban a dinamikai hatása ezeknek a felvételeknek és magának a lemezkészítésnek, lemezvágásnak is. A sztereo korszak elején aztán "duplán" is csúcsrajárattak mindent a lemezstúdiókban.

Mai napig is gyártanak a komolyabb gyártók mono hangszedőket, sőt vannak a mai napig is mono lemezkiadások, mono remaster-ek például.

Az viszont kétségtelen, hogy manapság már a sztereó az alap, ez igaz. Viszont ez nem azt jelenti, hogy a mono az nem lehet minőségi.

2024. febr. 15. 16:48
 9/13 Morzsi007 ***** válasza:
Múltkor kipróbáltam, hogy a bal és jobb oldalon ugyanaz zene szólt, vagyis mono-ba kéz hangfalon. A tér összeszűkült, de ugyanúgy középről jött a hang, nem pedig a hangfalakból lehetett hallani, viszont itt is volt, hogy a cintányér kicsit a szélére került, nem úgy, mint sztereóban. Tömörebben szólt, érdekes volt, rosszabbra számítottam. Lehet megtudnék vele barátkozni. Egy hangfallal nem próbáltam.
2024. febr. 27. 06:39
 10/13 anonim ***** válasza:

A hang nagy része sztereó esetén is közepéről szól.

Mono esetén ha bármi nem középen szól, akkor ott valamilyen akusztikai probléma van a szobában...

2024. febr. 27. 09:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!